Tgrt Haber
01 Aralık 2022 11:59 - Güncelleme : 01 Aralık 2022 12:14

Aşı olduktan sonra komaya girdi, hastalık yüz binde bir görülüyor

ABD'de yaşayan Sarah Birch adlı kadın AstraZeneca aşısı olduktan kısa bir süre sonra komaya girdi. Kadının nadir görülen ciddi bir sendromu olduğu ortaya çıkarken aşının güvenliği yeniden tartışmaya açıldı. 

Aşı olduktan sonra komaya girdi, hastalık yüz binde bir görülüyor
Aşı,AstraZeneca,Koronavirüs

ABD'nin New York eylatinde yer alan Rochester kentinde yaşayan 2 çocuk annesi Sarah Birch, geçtiğimiz Mayıs ayında AstraZeneca Kovid aşısı oldu. 46 yaşındaki Sarah Birch aşı olduktan sonra kendinde bazı gariplikler hissetse de bunun aşının yan etkileri olduğunu düşünerek çok ciddiye almadı.

NADİR GÖRÜLEN BİR HASTALIK

Baş dönmesi, sırt ağrısı, ayak parmaklarında ve dilinde uyuşma gibi reaksiyonlar gösteren kadın bir gün evindeyken aniden bayıldı. Acilen hastaneye kaldırılan kadın solunum cihazına bağlandı ve doktorlar komaya girdiğini söyledi. Çaresiz kadın 4 gün boyunca komada kaldı. Durumun sebebini öğrenmek için bir dizi tetkik uygulayan doktorlar, kadının 'Guillain-Barre sendromu' (GBS) olarak bilinen son derece nadir ve ciddi bir hastalığı olduğunu keşfetti. 

GUİLLAİN-BERRE SENDROMU (GBS) NEDİR?

Guillain-Barre Sendromu; sinir sisteminde meydana gelen, kas güçsüzlüğüne, refleks kaybına, uyuşmaya, karıncalanmaya sebep olan ve geçici felç hali yaratabilen bir hastalık. Hastalık yüz binde 1 ila 2 kişide görülüyor. 
GBS teşhisi alan insanlar bazen çok uzun süren sorunlarla karşı karşıya kalabilirler. Adının Sarah Birch olduğu öğrenilen kadın da aldığı teşhis sonrası işini bırakmak zorunda kaldı.

Aşı olduktan sonra komaya girdi, hastalık yüz binde bir görülüyor

198 VAKANIN 176'SI ASTRAZENECA AŞISI OLDU

Londra Üniversitesi Nöroloji Enstitüsü aşı ile Guillain-Barre sendromu vakaları arasındaki bağlantıyı inceledi. Yürütülen çalışmaya göre Birleşik Krallık'ta Ocak-Ekim 2021 arasında 996 GBS vakası kaydedildi. Mart ve Nisan aylarında ise bu vakalarda sıra dışı bir artış görüldü. GBS vakalarının 176'sının Kovid-19  için vurulan Astrazeneca olduğu kaydedildi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...