Tgrt Haber

Omicron'un alt varyantı BA.2 10 ülkede hızlandı! Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'den çarpıcı rapor

16 Şubat 2022 14:41 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 15:47
7-13 Şubat haftasında BA.2 varyantının Omicron vakalarındaki oranı %21,09’a yükseldi.

Covid-19'un Omicron varyantının alt varyantı BA.2 hızla yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün yayınladığı raporda BA.2 alt varyantının şu anda 10 ülkede baskın hale geldiği aktarıldı.

7-13 Şubat haftasında BA.2 varyantının Omicron vakalarındaki oranı %21,09’a yükseldi.

Koronavirüs dünya genelinde etkili olmaya devam ederken Omicron’un alt varyantı BA.2 korkusu da yaşanmaya başladı. Yayılma hızını arttıran Omicron’un alt varyantı BA.2 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yayımlanan yeni rapora göre varlığını kısa sürede çok hızlı bir şekilde gösterdi.

DSÖ, bugün yayımladığı haftalık raporunda BA.2 alt varyantının şu anda 10 ülkede baskın hale geldiğini ve vakaların çoğunluğunu oluşturduğunu açıkladı.

EN ÇOK GÖRÜLDÜĞÜ BÖLGE

DSÖ tarafından raporda paylaşılan bilgilere göre BA.2 varyantının 14 Şubat itibarıyla baskın hale geldiği 10 ülke; Bangladeş, Brunei, Çin, Danimarka, Guam, Hindistan, Karadağ, Nepal, Pakistan ve Filipinler şeklinde oldu. BA.2 varyantının en çok görüldüğü bölge Omicron vakaları içinde %44,7 oranla Güney Doğu Asya bölgesi olurken, Amerika bölgesi bu oranın en az olduğu bölge oldu.

BA.2'NİN DÜNYADAKİ ORANI ARTTI

DSÖ, BA.2 varyantının küresel verilerini de derledi ve 7-13 Şubat haftasında BA.2 varyantının Omicron vakalarındaki oranı %21,09’a yükseldi. DSÖ, varyanta ilişkin edinilen ilk bilgilerin BA.2’nin Omicron’un BA.1 varyantına göre daha bulaşıcı olduğuna işaret ettiğini açıkladı. Varyantın şiddetinin ise diğer Omicron varyantıyla hemen hemen aynı seviyede olduğu bildirildi.

BİLİM İNSANLARI UYARMIŞTI

BA.2 varyantının dışında genel COVID-19 vaka artış oranıysa küresel çapta azalma yaşadı. 7-13 Şubat tarihlerinde COVID-19 vaka artış oranı, bir önceki haftaya göre %19’luk gerileme gördü. Can kaybı oranlarındaysa bir değişiklik görülemedi. Son bir haftada tüm dünyada yaklaşık 16 milyon yeni vaka görülürken, virüs nedeniyle 75 bine yakın insan hayatını kaybetti.

Covid-19’un Omicron mutasyonunun alt varyantlarını genetik açıdan inceleyen Japon bilim insanları, BA.2 adlı mutasyonun daha bulaşıcı olabileceği uyarısında bulunmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...