Tgrt Haber

COVID-19 ve gribi aynı anda geçirenler dikkat! Ölüm riski çok daha yüksek

26 Mart 2022 16:17 - Güncelleme : 26 Mart 2022 16:19
(Foto: AA)

Araştırmalar, hastanede yatan ve aynı anda hem COVID-19 hem de grip geçiren yetişkinlerin özellikle risk altında olduğunu gösterdi.

(Foto: AA)

Edinburgh Üniversitesi, Liverpool Üniversitesi, Leiden Üniversitesi ve Imperial College London'dan oluşan araştırma ekibi, hastanalerde yatan 305 binden fazla COVID-19 hastası üzerinde yaptığı bir çalışmada dikkat çeken bulgular elde etti. Araştırmacılar, COVID-19 ve grip hastalıklarını aynı anda geçirenlerde riskin daha büyük olduğunu ortaya çıkardı.

Sadece COVID-19 veya sadece grip geçiren kişilere kıyasla iki hastalığa aynı anda yakalananların ciddi hastalık ve ölüm riskinin çok daha yüksek olduğu bulundu. Uzmanlar, COVID-19'a neden olan SARS-CoV-2 ve influenza virüslerine aynı anda yakalanan kişilerin ventilasyon (solunum cihazı) cihazına bağlanma gereksiniminin dört kat daha fazla olduğunu buldu. Ayrıca bu kişilerde ölüm riski de yalnızca COVID-19 enfeksiyonu geçirenlere kıyasla 2,4 kat daha fazla çıktı.

Araştırmacılar, COVID-19 hastalarının grip için de test yaptırması gerektiğini ve hem COVID-19 hem de gribe karşı tam aşılamanın önemli olduğunu söyledi. Araştırma ekibi, çalışmayı The Lancet dergisinde yayımladı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...