Tgrt Haber
06 Eylül 2022 09:15 - Güncelleme : 06 Eylül 2022 09:33

Covid-19 artık sesten anlaşılabilecek! Bilim insanlarından şaşırtan çalışma

Hollanda'daki bilim insanları, yapılan bir araştırmayla yapay zeka kullanılarak insan sesinde Covid-19 virüsü tespit edileceğini ortaya koydu. 

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
Covid-19 artık sesten anlaşılabilecek! Bilim insanlarından şaşırtan çalışma
covid-19,koronavirüs

Hollanda'da Maastricht Üniversitesi Veri Bilimi Enstitüsü'nden bilim insanları oldukça ilginç bir araştırmaya imza attılar. Bilim insanları, yapay zeka yardımıyla kullanılabilen bir mobil uygulamayla, insan seslerinde Covid-19'un tespit ediliğ edilemeyeceğine dair bir çalışma başlattı. Çalışmada, Cambrdige Üniversitesi'nin Covid-19 Ses Uygulaması'ndaki 4 bin 353 sağlıklı ve sağlıksız katılımcıdan 893 ses kaydı (308'i Covid-19 testi pozitif çıkanlar) incelendi.

Uzmanlar, bu çalışmada kayıtları analiz etmek için insan kulağının ses frekanslarındaki değişimi gösteren Mel-spectrogram adlı ölçeği kullandı. Maastrich Üniversitesi Veri Bilimi Enstitüsü'nden Wafaa Aljbawi, konuya ilişkin şunları söyledi:

''Covid-19 hastası olmayanların sesini diğer seslerden ayırabilmek için farklı yapay zeka modelleri geliştirdik ve hangi modelin Covid-19 vakalarını tespit edebilmede daha iyi sonuç verdiğini değerlendirdik." 

SES İLE COVİD-19 TESPİTİNDE %89 DOĞRULUK

Aljbawi, Uzun Kısa Süreli Bellek (LSTM) modelinin diğer yapay zeka modellerinden daha iyi sonuç verdiğini kaydetti. Araştırmada, Covid-19 vakalarını ses ile tespit etmede yüzde 89 doğruluk sağladığı ve Covid-19 hastası olmayan kişileri tespit edebilme doğruluğunun ise yüzde 83 olduğu kaydedildi.

Çalışmanın sonuçları, İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen Avrupa Solunum Derneği Uluslararası Kongresi'nde sunuldu. Araştırmacılar, Covid-19 teşhisinde bu uygulamanın yapılan antijen testlerinden daha hızlı, kolay ve ucuz olduğunu aktardı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...