Tgrt Haber
24 Kasım 2022 11:50 - Güncelleme : 24 Kasım 2022 13:05

Covid-19 geçireler dikkat! Çarpıcı araştırma: Virüsün hafızaya etkisi ömür boyu sürebilir

İngiltere’de Covid-19 geçirenler üzerine yürütülen bir araştırmada korkutan sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmaya göre Covid-19, 25 yaş üstünün hafıza ve işleyişinde ciddi etkiler meydana getirdi. 

Covid-19'un hafıza üzerine etkisini Hull York Tıp Okulu'ndan  bir ekip araştırdı.
Covid-19,hafıza,Covid-19 etkileri
Covid-19'un hafıza üzerine etkisini Hull York Tıp Okulu'ndan bir ekip araştırdı.

Tüm dünyada Covid-19 ile mücadele devam ederken Covid-19’un etkileri üzerine yapılan araştırmalar da sürüyor. Hull York Tıp Okulu'nda yürütülen yeni bir çalışma, Covid-19'un kısa süreli hafıza üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabileceğini öne sürdü. Ayrıca araştırmacılar, Koronavirüs semptomlarından muzdarip olanların hayatları boyunca zorluklar yaşamaya devam edebilecekleri konusunda uyardı. 

Hull York Tıp Okulu'ndaki ekip, kısa süreli hafıza işlevi ile Covid-19 arasındaki ilişkiyi araştırmak için bir hafıza testi içeren anket kullandı. Ankete Aralık 2020 ile Temmuz 2021 arasında 5.400'den fazla kişi katıldı, yaklaşık yüzde 31'i bu süre içinde bir Covid enfeksiyonu geçirdi ve katılımcıların yüzde 68,6'sı Covid-19 geçirmedi. Araştırmacılar, kendi kendine bildirilen, pozitif test edilen ve hastaneye kaldırılanlar da dahil olmak üzere tüm Covid-19 gruplarında, enfekte olmayanlara kıyasla hafıza puanlarındaki önemli ölçüde azalma buldu. 

25 YAŞ ÜSTÜ KRİTİK 

Ayrıca hafıza puanlarını etkileyen faktörlerin Covid-19 durumu, yaşı,  Covid-19 sonrası zaman ve bireylerin devam eden semptomlar yaşayıp yaşamadığı tespit edildi. Uzmanlar ayrıca hafızada 25 yaşın üzerindeki kişilerin işlevlerinde gerileme olduğunu buldu.  Plos One'da yayınlanan çalışma, hafıza puanlarının Covid'den sonraki 17 aylık dönemde kademeli olarak arttığını buldu.

Covid-19 geçireler dikkat! Çarpıcı araştırma: Virüsün hafızaya etkisi ömür boyu sürebilir

York Üniversitesi Hull York Tıp Fakültesi'nden Dr. Heidi Baseler şunları söyledi: “Covid-19'un solunum sistemini etkilediği iyi bilinmesine rağmen nörolojik sonuçları olabileceği ve hafıza gibi bilişsel işlevi etkileyebileceği belki de daha az biliniyor."

Hull Üniversitesi Hull York Tıp Okulu'ndan Dr. Aziz Asghar şunları söyledi: "Çalışmanın gösterdiği şey, Covid-19'un çalışan belleği veya kısa süreli bellek işlevini olumsuz etkiliyor.  Ancak bu yalnızca 25 yaş ve üstü yetişkinlerde. Anket, Covid-19 ile hafıza işlevinin zaman içinde iyileşebileceğini öne sürse de, bulgularımız devam eden semptomları olanların kısa süreli hafızada zorluk yaşamaya devam edebileceğini gösteriyor."

Kaynak: Mirror
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...