Tgrt Haber

Dünya Sağlık Örgütü pandemiyi bitirecek adımı attı

09 Şubat 2022 14:53
Dünya Sağlık Örgütü, gelişmiş ülkelerden 16,8 milyar dolar fon talep etti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), COVID-19 ile mücadelede gerekli araçların ihtiyaç sahibi ülkelere ulaştırılması için geçtiğimiz yıl duyurduğu 23 milyar ABD doları yardım talebini tekrarladı. DSÖ, böylece 2022 yılı içinde pandeminin küresel çapta acil durumdan çıkarak kontrol altına alınması için çabalıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, gelişmiş ülkelerden 16,8 milyar dolar fon talep etti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), COVID-19 pandemisini bitirmeye yönelik çalışmalarına devam ediyor. DSÖ, Ekim 2021'de salgınla mücadelede küresel eşitliği sağlamaya yönelik COVID-19 ile Mücadele Araçlarına Erişimi Hızlandırma (ACT-A) isimli bir girişim başlatmıştı.

DSÖ, resmi internet sitesi üzerinden yeni bir açıklama yaparak, ACT-A girişiminin bütçe planlaması hakkında yeni bilgiler paylaştı. Açıklamada, dünya nüfusunun önemli bir bölümünün koronavirüs aşı, test ve tedavi ekipmanlarına ulaşamadığını vurgulayarak, "Salgının başlamasından bu yana dünyada 4,7 milyar COVID-19 testi yapıldı. Düşük gelirli ülkelerde ise bu ülkelerin nüfusunun sadece yüzde 0,4'ünü oluşturan 22 milyon test yapıldı." ifadesini kullandı. Bunun yanı sıra DSÖ, düşük gelirli ülkelerdeki toplam nüfusun sadece yüzde 10'unun koronavirüs aşısı yaptırabildiğini belirtti.

EŞİTSİZLİK YENİ VARYANTLARI TETİKLİYOR

Dünya Sağlık Örgütü, aşı ve diğer koronavirüsle mücadele araçlarına erişimdeki eşitsizliğin virüs kaynaklı can kayıplarını artırdığını ve yeni varyantaları tetiklediğini vurguladı. Bu konuda sağlık örgütü, yüksek ve düşük gelirli ülkeler arasındaki maddi finansman boşluğunu Eylül 2022'ye kadar kapatmak için gelişmiş ülkelerden 16,8 milyar dolar fon talep ediyor. Orta gelirli ülkelerin ise ACT-A'nın talep ettiği toplam 23 milyar dolarlık yardımın 6,5 milyarını kendi kendilerini finanse ederek sağlamasının hedeflendiği belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü pandemiyi bitirecek adımı attı

DSÖ'nün talep ettiği para toplanırsa kısa vadede 600 milyon dozluk bir Pandemi Aşı Havuzu oluşturulabilecek.Böylece, ülkelerin nüfuslarının yüzde 70'ini aşılama hedefine bir adım daha yaklaşılacak. Ayrıca 700 milyon COVID-19 testi, 433 milyon metreküp oksijen, 1,7 milyon koruyucu elbise ve 120 milyon COVID-19 hastasının tedavisi için gerekli diğer ekipmanların temini de sağlanabilecek. 

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Omicron varyantının yayılmasının, virüsle mücadele araçlarına ulaşım ihtiyacını çok daha acil hale getirdiğini söyledi. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Yüksek gelirli ülkeler ACT-A girişimine adil oranda katkı yaparsa bu ortaklık orta ve düşük gelirli ülkelerdeki aşı, test ve ilaç eksikliğini kapatmaya yardımcı olacaktır." dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...