Tgrt Haber
28 Haziran 2022 16:44 - Güncelleme : 28 Haziran 2022 19:02

DSÖ yetkilisinden kötü haber: Birden fazla Covid’e yakalananlar dikkat

2 yılı aşkın süredir devam eden Covid-19 pandemisinin yavaşlamasıyla dünya ilk kez biraz olsun rahat nefes aldı. Ancak bazı bölgelerde artan vakalar yeniden sağlık otoritelerini tedirgin ediyor. Ayrıca pandeminin daha fazla süre devam etmesi virüse birkaç kez yakalanmak anlamına geliyor. DSÖ yetkilisinden kritik bir uyarı geldi. 

DSÖ yetkilisinden kötü haber: Birden fazla Covid’e yakalananlar dikkat
Koronavirüs,Uzun Kovid

Koronovirüs 2 yılı aşkın bir süredir hayatımızda… Pandeminin zayıflaması ile beraber dünya az da olsa nefes almış durumda. Ancak dünyanın bazı bölgelerinde halen Covid-19 pandemisi yoğun bir şekikde devam ediyor. Pandeminin daha fazla süre devam etmesi virüse yakalanma sayısını arttırıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilisinden kritik bir uyarı geldi.  DSÖ yetkilisi David Nabarro, tekrarlayan Covid enfeksiyonları ve ‘Uzun Covid’ ile ilgili çarpıcı yorumlar yaptı. 

RİSKİ ARTIRIYOR!

Sky News'a konuşan Nabarro, "Koronavirüs enfeksiyonu insanları birkaç ay boyunca normal ve sağlıklı bir yaşantıdan uzaklaştırabilir" derken Uzun Covid ile ilgili de bilgi verdi. David Nabarro, bir kişiye ne kadar çok Covid-19 bulaşırsa kişinin "şanssız" olma ve koronavirüsün uzun vadeli sağlık etkilerine yakalanma olasılığının o kadar yüksek olduğunu söyleyerek “Ki bu hiçbirimizin istemediği bir şeydir çünkü çok ciddi sonuçları olabilir" dedi.

'UZUN COVİD' VAKALARI ARTIYOR 


ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, uzun süreli Covid-19, Covid-19'lu bir kişi uzun süre devam eden semptomlar geliştirdiğinde olur. CDC, semptomların haftalar veya aylar sürebileceğini ve hatta kaybolup geri dönebileceğini söylüyor. CDC'ye göre, daha ciddi bir ilk enfeksiyon geçirmişlerse, altta yatan sağlık sorunları varsa, aşılanmamışlarsa veya hastalık sırasında veya sonrasında çok sistemli inflamatuar sendrom yaşadılarsa, insanların Uzun Covid yaşama olasılığı daha yüksektir. CDC'den alınan en son verilere göre, ABD'de Uzun Covid vakaları giderek artıyor.

AŞILILAR İLE AŞISIZLAR ARASINDAKİ FARK?

İngiltere'de iki yıldan uzun süre Covid-19 vakalarını izleyen yeni bir araştırmaya göre en az iki doz Covid-19 aşısı olduktan sonra hastalığa yakalanan kişiler arasında en yaygın beş Semptom; burun akıntısı, baş ağrısı, hapşırma, boğaz ağrısı ve sürekli öksürük. Aşı olmamış kişilerde ise en sık rastlanan semptomlar sırsıyla baş ağrısı, boğaz ağrısı, burun akıntısı, ateş ve inatçı öksürük.
İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti'nin (NHS) desteğini alan araştırma kapsamında Covid-19 testi pozitif çıkan 4,7 milyondan fazla kullanıcı semptomlarını dijital bir platform üzerinden bir günlüğe kaydetti.

 

 

Kaynak: BBC
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...