Tgrt Haber
05 Eylül 2022 13:11 - Güncelleme : 05 Eylül 2022 13:21

Koronavirüs riski artıyor, ilk onay Çin'den çıktı

Dünyada Koronavirüs ile mücadele ederken Çin'den kritik bir aşı kararı geldi. Çin ilk kez iğnesiz Koronavirüs aşısına onay verdi.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Bloomberg
Koronavirüs riski artıyor, ilk onay Çin'den çıktı
İğnesiz aşı,Koronavirüs,Çin,Aşı

Dünya yaklaşık 3 yıldır Koronavirüs’ün pençesinde. Çin’in Wuhan kentinden çıkan virüs,  tüm dünyada milyonlarca hayata mal oldu. Dünyada yapılan tüm mücadele ve bilimsel çalışmalara rağmen yeni varyantlarıyla hayatta kalmayı başaran virüs, halen dünyamızı tehdit ediyor. Omicron varyantından sonra pek çok ülke gevşeme kararı alırken virüs bir kez daha BA.4 ve BA.5 alt varyantları ile kendisini gösterdi.  BioNTech ve Pfizer, Omicron'un en bulaşıcı varyantları BA.4 ve BA.5’e uyarlanan Covid-19 aşısı için geri sayım sürerken Çin'den dikkat çeken bir haber geldi. Çin aşıya alternatif olabilecek, iğnesiz ve burundan nefes çekilerek kullanılan Covid-19 aşısına onay verdiğini duyurdu.

İLK ONAY VEREN ÜLKE OLDU

Çin bu karar ile bir Covid-19 aşısının iğnesiz halini onaylayan ilk ülke oldu. Tianjin merkezli CanSino Biologics tarafından geliştirilen aşının iğne korkusu olanlar için bir alternatif sunacağı belirtiliyor. Uzmanlar iğnesiz aşının ev ortamında da rahatlıkla yapılabileceğinin altını çiziyor.  Çin yönetiminin aldığı karar sonrasında CanSino Biologics’in Hong Kong borsasında işlem gören hisseleri yaklaşık yüzde 15 değerlendi.

Koronavirüs riski artıyor, ilk onay Çin'den çıktı

AŞISIZLARIN ÖLÜM ORANI 9 KAT FAZLA 

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) yayınladığı veriler ise aşı tartışmalarına son noktayı koymuştu. CDC yayınladığı son raporu ile aşının net faydasını bir kez daha gözler önüne serdi. CDC aşılanmamış kişilerin koronavirüsten ölme olasılığının 9 kat daha fazla olduğunu açıkladı. Koronavirüs bugüne kadar dünya genelinde 610 milyondan fazla insana bulaştı ve 6.5 milyon kişinin hayatına mal oldu. Johnson & Johnson aşısı incelendiğinde her 100 bin kişide 0.23 ölüm görüldü. Bu oran aşısız yada takviye doz olmayanlarda 1.6 olarak saptandı.

Kaynak: Bloomberg
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...