Tgrt Haber
25 Ekim 2022 11:56 - Güncelleme : 25 Ekim 2022 12:05

Kovid-19 geçirenlere acil uyarı, ölümcül hastalıklar riski artı

Yeni araştırmalara göre Covid-19’a yakalanan kişilerde ölüm ve ölümcül hastalık oranları daha yüksek. Uzmanlar virüse yakalanan kişilerin ömür boyu takip edilmesi gerektiği konusunda uyardı.  

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: The Sun
Kovid-19 geçirenlere acil uyarı, ölümcül hastalıklar riski artı
Koronavirüs,Kalp yetmezliği,Felç

Bilim insanların Kovid-19 ile ilgili yeni araştırmalarla virüsün etkilerini ölçmeye devam ediyor. Son günlerde gerçekleştirilen yeni araştırmaya göre Covid'e yakalanan herkesin çok daha fazla dikkatli olması gerekiyor. Çünkü hastalığı geçirenlerin ölümcül hastalığa yakalanma riski, virüse hiç yakalamamış olanlara göre büyük ölçüde daha fazla. Uzmanlar, virüse yakalanan herkesin - daha hafif semptomları olanlar bile - kalp sorunları ve hatta ölüm riskinin arttığını ortaya çıkardı. 

Heart'ta yayınlanan araştırmaya göre, Covid ile hastaneye kabul edilenlerin trombozun atar ve toplardamar içinde  kan pıhtısı oluşturma riski hiç bulaşmayanlara göre 27 kat daha fazla.  Hastane tedavisine ihtiyaç duymayanlarda bu oran üç kat daha fazla. Kan pıhtısı büyükse veya tedavi edilmezse ölüme neden olabiliyor. 

Kovid-19 geçirenlere acil uyarı, ölümcül hastalıklar riski artı

FELÇ GEÇİRME RİSKİ 21 KAT DAHA FAZLA 

Londra Queen Mary Üniversitesi'nden araştırmacılar,  Covid ile hastaneye kaldırılan kişilerin kalp yetmezliği teşhisi konma olasılığının 21 kat ve felç geçirme olasılığının 17 kat daha fazla olduğunu söyledi. Ayrıca atriyal fibrilasyon (düzensiz bir kalp) ve perikardit (kalp iltihabı) teşhisi konma ve kalp krizi geçirme olasılıkları daha yüksektir. Ölüm, Covid olanlar arasında da daha yaygındı.

ÖLÜM RİSKİ 118 KAT FAZLA 

Virüsle hastaneye kaldırılan kişilerin ölme olasılığı, hastanetedavisine ihtiyaç duymayanlara göre 118 kat daha fazlaydı. Hastane bakımına ihtiyaç duymayanların ölme olasılığı, hiç virüse yakalanmayanlara göre 10 kat daha fazlaydı. Bulgular, kalp rahatsızlıkları ve ölüm riskinin en yüksek enfeksiyonun ilk 30 günü içinde olduğunu ancak daha sonra bir süre daha yüksek kaldığını gösteriyor. 

Çalışmada kullanılan veriler, İngiltere Biobank'tan 17.871'ine Covid-19 teşhisi konan 50.000'den fazla kişiyi içeriyor. 

Kaynak: The Sun
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...