Tgrt Haber
03 Kasım 2022 16:46 - Güncelleme : 03 Kasım 2022 17:10

Pfizer ile ortağı BioNTech'den karma aşı müjdesi: Grip ve Korona ile mücadele edecek

ABD'li ilaç üreticisi Pfizer ile BioNTech klasik Covid-19, varyantları ve grip salgınına özel karma aşı çalışması başlattı. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: New York Times
Pfizer ile ortağı BioNTech'den karma aşı müjdesi: Grip ve Korona ile mücadele edecek
BioNTech,Omicron

Covid-19’la mücadele tüm dünyada devam ediyor. ABD'li ilaç üreticisi Pfizer ile ortağı BioNTech Kovid-19, Omicron varyantı ve grip salgınına özel karma bir aşı başlattığını açıkladı. Tek doz olarak geliştirilen aşının mRNA Kovid-19 aşısı, grip aşı ve Omicron hatırlatma dozlarının bir kombinasyonu olarak çalışıldığı bilgisi verildi. BioNTech'in sponsorluğunda yürütülen çalışma, kombinasyon aşısının güvenliğini, tolere edilebilirliğini ve bağışıklık tepkisi oluşturma yeteneğini değerlendirmeyi amaçlıyor. 

ÇALIŞMALAR BAŞLATILDI 

Çalışmalar ABD’de yürütülüyor. 18 ile 64 yaşları arasında 180 gönüllü ile yapılacak çalışma için ilk gönüllüye bir doz uygulama yapıldı. Öte yandan Moderna Inc ve Novavax Inc, şirketlerinin de benzer bir aşı üzerinde çalıştığı aktarıldı.  Pfizer ve BioNTech, Omicron’a özgü geliştirdikleri aşı için klinik çalışmaların yine 18-55 yaş grubundaki gönüllü kişilerle birlikte başlatmışlardı.

Omicron varyantının hızlı yayılması sonrası inceleme yapan bilim insanları BA.4 ve BA.5 alt varyantların hem Aşı hem de doğal yoldan sağlanan bağışıklıktan kaçabildiğini keşfetmişti. İngiliz Profesör Tim Spector, son dönemin yaygın iki belirtisi olan yorgunluk ve boğaz ağrısı şikayeti olan kişilerin acilen test yaptırması gerektiğini belirtmişti. 

DSÖ’DEN SALGIN SONA ERMEDİ AÇIKLAMASI 

Dünya Sağlık Örgütü de (DSÖ) Temmuz ayında yaptığı açıklamada, koronavirüsün iki buçuk yılın ardından hala küresel bir acil sağlık durumu olmaya devam ettiği bildirmişti.

Omciron'un alt varyantlarının hızlı bir şekilde yayıldığına dikkat çeken DSÖ, 'Koronavirüs salgını hiç bir yerde bitmedi' diyerek insanları bu konuda daha dikkatli olmaya çağırmıştı.

Kaynak: New York Times
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Güray 3 Kasım 2022 17:00

Sizin Allah belanızı versin.

Sonraki Haber Yükleniyor...