Tgrt Haber
26 Nisan 2022 16:52 - Güncelleme : 26 Nisan 2022 17:40

Profesör Tuncer'den çarpıcı 'maske kararı' yorumu: Biraz erken

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kapalı mekanlardaki maske kullanma zorunluluğunun tamamen kaldırıldığını açıkladı. Toplu taşıma ve sağlık kuruluşlarında ise maske uygulamasına vakalar binin altına düşene kadar devam edilecek. Prof. Dr. Mehmet Murat Tuncer, maske kararını TGRT Haber’de değerlendirerek çarpıcı yorumlarda bulundu.

2 yılı aşkın bir süredir hayatımızı kilitleyen Koronavirüs’te sona doğru yaklaşılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün son kez gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Erdoğan, kapalı mekanlardaki maske kullanma zorunluluğunun tamamen kaldırıldığını açıkladı. Toplu taşıma ve sağlık kuruluşlarında ise maske uygulamasına vakalar binin altına düşene kadar devam edilecek. Öte yandan günlük vaka sayıları ise 2.000-2.500 bandından seyrediyor. YÖK Genel Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Murat Tuncer, maske kararını TGRT Haber’de değerlendirdi.

“BİRAZ ERKEN BİR KARAR”

Tuncer, maske kararını şöyle değerlendirdi: “Bu karar bayram sonu itibariyle olsaydı daha iyi olurdu. Vaka sayıları 2.000-2.500 bandında. Bu şartlarda bayramda kalabalıkların bir arada olması aşılanmamış kişiler ve yaşlılar için risk oluşturabilir. Bayram sonrası vakalar artabilir.” Türkiye’nin pandemide çok iyi bir sınav verdiğini belirten Tuncer, bunun nedeninin aşılama oranları olduğunu kaydederek “Gribal enfeksiyon geçirenler maske kullanmalı. Özellikle hastanelerde ve ev içinde grip enfeksiyonları yaşanıyor. Nezle gibi seyrediyor ve kişiyi bir hafta yatırabiliyor. Burada mutlaka maske kullanalım. Artık maskeyi bir gelenek ve kültürün bir parçası haline getirilmeli” ifadelerini kullandı.

65 YAŞ VE ÜSTÜ DİKKAT!

Bayram öncesinde uyarılarda bulunan Tuncer, özellikle 65 yaş ve üstünün mutlaka korunması gerektiğini söyledi. Aşılı gençlerin virüsü ayaktan geçirmiş olabileceğine dikkat çeken Tuncer, “Bayram süresince kapalı alanlarda maske takılmasını ve hijyen kurallarına özen gösterilmesini öneririm. Pandemi pat diye bitmez, zamana yayılır. Bayram sonrasına kadar tedbirler uzatılabilirdi. Biraz erken davranıldığını düşünüyorum” dedi.

"HASTALIK BİTMEDİ"

Tuncer, insanlara “hastalık bitti” rüzgarına kapılmamalarını önerdi. Hastalığın yıl sonuna kadar devam edeceğini kaydeden Tuncer, hastalığın pandemi değil endemi şeklinde devam ettiğine dikkat çekti. Eksik dozu olanların ve risk guruplarının hatırlatma dozunu olmalarını vurgulayan Tuncer, “İlerleyen süreçte virüse yakalanabilirler. Aşı olmazsa olmazlardandır. Aşı korunmada birinci derece önemlidir” diye konuştu. Pandemide başarı yakalanmasının birinci nedeninin aşı olduğunu belirten Tuncer, vaka sayılarının 2.500-2.000’de olmasının endemiye geçilmesinde bile sorgulanması gereken rakamlar olduğunu kaydetti. Tuncer, “2. ve 3. dozlar yapılmadıysa yapılsın. 100’ün altına düşmedikçe pandemi bitmiştir denilemez” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...