Tgrt Haber
12 Ekim 2022 06:32 - Güncelleme : 12 Ekim 2022 06:38

Uzmanlar ‘aşı kalpten öldürüyor’ iddialarını yorumladı: Böyle bir veri yok 

ABD’de 18-39 yaş arasındaki erkeklerde miyokardit vakalarının arttığı şeklinde araştırma tartışmalara yol açtı. Araştırmaya ilişkin ABD basınında Covid-19 mRNA aşılarının hedef gösterildiği yorumlara uzmanlar açıklık getirdi.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Uzmanlar ‘aşı kalpten öldürüyor’ iddialarını yorumladı: Böyle bir veri yok 
koronavirüs,aşı

Milyonlarca insanın hayatını kaybettiği  koronavirüs salgınını önemli ölçekte durduran ve yeniden ‘normalleşme’ sürecine bizleri götüren koronavirüs aşısı ile ABD’den çarpıcı yorumlar geldi. Florida Eyaleti’nin Baş Cerrahı ve Eyalet Sağlık Kurumu Şefi Dr. Joseph A. Ladapo’nujn  koronavirüs ile birlikte 18-39 yaş arasındaki erkeklerde miyokardit vakalarında yüzde 84’lük artış yaşandığına ilişkin araştırması tartışmalara neden oldu.

AŞI KARŞITI GİBİ GÖSTERİLMEYE ÇALIŞILDI

Araştırmaya ilişkin ABD basınında  koronavirüs mRNA aşılarının hedef gösterildiği ve ‘halk sağlığını tehdit eden kusurlu ve bilimsel olmayan bir çalışma’ yorumları gündeme geldi. Uzmanlar yapılan açıklamayı Türkiye gazetesine yorumlarken yapılan araştırmanın farklı bir yöne çekildiğini söyledi. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Ladapo’nun yaptığı açıklamaları aşı karşıtı gibi gösterilmeye çalışıldığını ancak Ladapo’nun kalp krizi riskinin ve ölümlerin arttığına yönelik bir şey söylemediğini belirtti.

Ceyhan sözlerini şu şekilde sürdürdü;

Burada miyokardit dediğimiz, kalp zarı iltihabından bahsediliyor. Vakalarda aşı olmadan önce gözlemlenen durum, görülme sıklığı milyonda 20 ila 50. Ladapo, Covid-19 virüsünün bu sayıyı artırdığını ifade ediyor. Belirtilen yüzde 84’lük artış ile milyonda 37’ye çıktığını söylüyor. ‘Bu kadar artış, Covid-19 aşısının mutlaka yapılması gerektiğini gösteriyor’ demek istiyor.

BÖYLE BİR VERİ BULUNMUYOR

Bilim Kurulu Üyesi Alper Şener, araştırmada, aşı dışında bir faktörün sebep olup olmadığına ilişkin bir veri bulunmadığına dikkat çekti. Şener “Çalışmada, sadece ani kardiyak ölüm ICD 10 bakılmış. Bunların hiçbirinin medikal öykü ve kaydına bakılmamış. Yani aşı dışında bir sebep var mı, bilinmiyor. Araştırmaya alınan 20 hasta içerisinden sadece 1’inde Covid-19 vakası var” diyerek aşı karşıtlığı bir durumun söz konusu olmadığı değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...