Tgrt Haber

Bu meclis, başka meclis

29 Nisan 2024 11:49 | Güncelleme :29 Nisan 2024 12:02

En son 2019 yılında toplanan bir Meclis’ten bahsediyorum. Toplumun büyük bir kesimini temsil edenler bu hafta 2 gün boyunca önemli meseleleri masaya yatıracaklar. 

Bugün ve yarın bu masada toplanacak olan Türk-İş, Hak-İş, DİSK, TİSK, Memur-Sen, Kamu-Sen, Türkiye Odalar ve Borsala Birliği ve TESK, 32 milyon çalışan ve 16 milyon emekliyi ilgilendiren pek çok güncel sorunu ve meseleyi tartışacak, çözüm arayacak ve sonuçta ortaya çıkacak önerileri rapor haline getirecekler. 

İş hayatını ilgilendiren o kadar çok mesele var ki…

Avrupa ülkelerinin bir kısmında başlayan haftada 3 gün izin yani 4 gün çalışma uygulamasının Türkiye’ye uyarlanıp uyarlanamayacağı. 

Bağlantılı olarak 45 saat olarak devam eden hatta biz basın mensuplarına 48 saat olarak sürdürülen haftalık çalışma saatlerinin 35-40 saatlere kadar çekilmesi. 

Pandemi sonrasında işverenin de maliyetlerini düşüren ve çalışanın motivasyonunu artıran, trafikten ve yol yorgunluğundan kurtaran evden ve esnek çalışma yönteminin yaygınlaştırılması. 

Her ne kadar Bakan Işıkhan tarafından bu yıl asgari ücrete ara zam yapılmayacak açıklaması yapılmış olsa da işçi temsilcilerinin bu konuda dikkat çekecekleri kritik noktalar ve öneriler. 

Asgari ücretin, yoksulluk sınırından daha aşağıya, yılın hiç bir ayında düşmeyecek şekilde belirlenmesi. 

Asgari ücretin bölgelere göre değişkenlik gösterecek şekilde ayarlanması. 

Memurların özellikle büyükşehirlerde yaşayanların kira desteği alabilmeleri. 

Yine işveren ve işçi temsilcilerinin bir türlü anlaşma sağlayamadığı ve yıllardır sürüncemede kalan kıdem tazminatı ve fonu meselesi. Çalışan kendisi de ayrılsa kıdem tazminatı alabilecek mi alamayacak mı sorusu ve sorununun çözülüp netleştirilmesi. 

Öğretmen atamalarının mülakatlı mı yoksa mülakatsız mı yapılacağı, mülakata devam edilecekse, uygulamanın bir takım suistimallere şüphe bırakmayacak şekilde düzenlenmesi. 

Özel okullarda deneme adı altında aylarca öğretmenlerimizin asgari ücret altında çalıştırılmasının önlenmesi. 

Asker, polis ve tüm memurların askerlik borçlanması probleminin adil bir şekilde çözümü.

Taşeron olarak çalışanların uğradığı haksızlıkların giderilmesi. 

Ve daha pek çok sektörde, kamu ve özelde, çalışanların, işçilerin ve memurların yaşadığı sıkıntıların, mağduriyetlerin ortadan kaldırılması.

Ve emekliler…

Hayat boyu çalışırken maaşlarından kesilen emeklilik primlerinin “karşılığını” hak kaybına uğramadan almaları.

Prim günü sayısı düşük olanla fazla olanın aynı maaşı alması adaletsizliğinin giderilmesi.

Yüksek maaştan prim ödeyenle düşük maaştan prim ödeyenin aynı maaşı alması haksızlığının ortadan kaldırılması.

Kök maaş sorunun bir daha gündeme gelmeyecek şekilde bitirilmesi. 

Aylık Bağlama oranlarını artıracak düzenlemelerin yapılması.

Bir günle 17 yıl beklemek zorunda kalıp EYT’i kaçıran 2000-2008 arası başlangıcı olanlara kademeli emekliliğin getirilmesi. 

8 Eylül 1999 öncesi staj ve çırak olarak sigorta başlangıcı olup tüm şartları sağladıkları halde bekleyenlerin emekli edilmesi. 

Milletvekilleri emekli olunca ve aynı anda vekilliğe devam edince, emekli maaşlarını almaya devam ederken; aynı durumun memurlara sağlanmaması.  Emekliye ayrıldığı takdirde görevine devam edemeyecek ve maaşından olacak memurların, emekli olsalar dahi işlerine devam edebilmesi ve hem emekli hem de çalışma maaşlarını alabilmesi.

En düşük emekli aylığının güncel ekonomik duruma uygun hale getirilmesi. 

Bu başlıklar çalışma hayatına ilişkin gündemi yakından takip eden ve emeklilerin sorunlarını da gündemde tutmaya çalışan bir haberci olarak benim ilk aklıma gelenler. 

Kim bilir gündeme gelemeyen daha neler vardır neler?

Umarım A’dan Z’ye akla gelen gelmeyen tüm sorunlar değerlendirilir bu Meslis’te. 

Gerçi bu kadar soruna köklü çözümler bulmak için sadece iki gün ayırmak ne kadar yeterli? İşin o kısmı da kocaman bir soru işareti. 

Meclis sonunda ortaya çıkan tüm sorunlar ve çözümler rapor haline getirilip Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak.

Yerel seçim sonrası nerede hata yapıldı sorusuna ciddi olarak cevap arayan ve bu yönde çalışmalar yaptıran Erdoğan, bu Meclis’ten çıkan raporları da dikkate alacaktır diye düşünüyorum.

Umarım yanılmam.

Meclis sonunda ortaya çıkan sonuçlar üzerine de yayınlarımda konuşacağız. 

Hepinize güzel bir hafta diliyorum.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.