Tgrt Haber

Bankalardan müşteriye 'Otomatik ödeme talimatı' şoku

28 Mart 2024 14:09 | Güncelleme :28 Mart 2024 16:29

Faturaları için kredi kartlarından otomatik ödeme talimatı verenler,ekstrelerini görünce şoke oldular. Çünkü kredi kartından ödeme talimatını verdikleri faturalarından faiz alındığını gördüler. Üstelik bu faiz oranı kredi kartı faiz oranı olan 3.74'ten daha fazla yüzde 5 olarak uygulanmıştı.Yani sanki müşteri nakit avans kullanmış ya da mevduat hesabından ödemiş gibi. Hoş uzmanlara göre bu iki uygulama da yasal değil.

Bir de şunu hatırlatmakta fayda var. Bankalar daha düne kadar tüketicilere otomatik fatura talimatı vermeleri için çok sayıda avantaj sunuyordu. Hatta bu yazıyı kaleme alırken bile telefonuma bir bankadan otomatik ödeme talimatı verin size şu kadar puan verelim şeklinde mesaj geldi. Ama ne tesadüftür ki o mesajda bu tür talimatlardan faiz alındığı yazmıyor.

Zaten bankalar bu ödemelerden şimdiye kadar ya faiz almıyor ya da çok düşük faiz uyguluyordu. Şimdi ne oldu da yüksek oranlarda faiz almaya başladılar?

Bankalar, durumu kredi kartı bilgilendirme metinlerinde otomatik fatura talimatı faizi istenilebileceğine dönük açıklamalar var diyerek yasal bir zemine oturtmaya çalışıyor. 

Ancak tüketici dernekleri onlarla aynı fikirde değil. Uzmanlar her ne kadar sözleşmelerde bu tür ibareler yer alsa da yasalara aykırı olduğu görüşünde. Çünkü kredi kartıyla yapılan bu ödemeler alışveriş kapsamında. Yani nakit çekim değil" değerlendirmesini yapıyorlar. Üstelik Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 17. maddesine de aykırı. 

Peki bu durumda tüketiciler olarak ne yapmamız gerek? Tüketici hakem heyetine başvurmak ilk seçenek. Ya da e-devlet üzerinden de başvurunuzu yapabilirsiniz. 

Özetle evet belki çözüm basit ama asıl sorun yasal olarak hakkımız olanı yine kendi çabamızla alıyor olmamız. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.