Tgrt Haber
13 Şubat 2024 10:43 - Güncelleme : 13 Şubat 2024 10:51

Ayasofya'dan sonra sırlarla dolu ibadethane! Kariye Camii'nin duvarındaki fosil kalıntısı

Yeniden ibadete açılması beklenen Kariye Cami, Ayasofya'dan sonra en sırlarla dolu ibadethanedir. Bahçesinde şadırvanın bile olmadığı Bizans döneminden günümüze gelen Kariye Cami'nin isminden duvarlarına kadar gizemlerle dolu. Peki Kariye Cami ne zaman yeniden ibadete açılacak? Ayrıntılar...

Ayasofya'dan sonra sırlarla dolu ibadethane! Kariye Camii'nin duvarındaki fosil kalıntısı
kariye cami,ayasofya

1453 yılından sonra birçok kilise camiye çevrilmişti. Bunlardan ilkler arasında yer alan Ayasofya sonrası en çok dikkatleri üzerine çeken Kariye olmuştu. Tarih boyunca İstanbul'da ayakta duran bu mekanlar birçok restoreden geçse de Kariye Camii'de halan birçok alan gizemini ve tarihsel dokunuşunu koruyor. Bizans döneminde Khora adıyla yapılan günümüzde ise Kariye Cami olarak geçen ibadethanenin İsa'ya atfedildiği iddia ediliyor. İstanbul'un en göz alıcı yerinde bulunmasına rağmen adının anlamının köy olması ise en ilginç detaylar arasında yer alır. 

ŞADIRVANI OLMAYAN CAMİ!

Müze olarak kullanılan Kariye Cami 450 yıl boyunca Cami olarak kullanıldı. Ancak tarihsel dokunuşuna dokunulmadı. Bu yüzden duvarlarında Hristiyanlık dininde meşhur olan Meryem ve İsa'nin tasvirleri mevcut. Öte yandan Kariye Camii en ilginç kılan nokta ise duvar diplerinde mezarlıklar bulunur. Palailogos ailesine ait bir çok kişinin mezarının bulunduğu bu yer manastır olarak kullanılmasına rağmen belirli kişiler tarafından kullanıldı.

Ayasofya'dan sonra sırlarla dolu ibadethane! Kariye Camii'nin duvarındaki fosil kalıntısının sırrı - 1. Resim

Palailogos ailesi İstanbul surları dışında olup sahile en yakın ve gözde yer olan yerde olmasından kaynaklı maneviyatının yüksek bir mekan olduğunu düşünüyordu. Bu yüzden bu yere oldukça önem verildi. Cami'ye çevrildiği yıllarda ise herhangi bir şadırvan yapılmaması ve sadece minber eklendiği nadir yerlerden biridir. Çok bir ekleme yapılmadığından Kariye, olduğu gibi tüm tarihsel sürecini ortaya koyuyor. 

Ayasofya'dan sonra sırlarla dolu ibadethane! Kariye Camii'nin duvarındaki fosil kalıntısının sırrı - 2. Resim

KARİYE CAMİ NE ZAMAN İBADETE AÇILACAK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Diyanet İşleri Bakanlığı'na devredilen Kariye, günümüzde yeniden Cami olarak kullanılması için çalışmalar yapıldı. 23 Şubat 2024 günü yeniden ibadete açılacak. İstanbul'un fethinden sonra 1511'de Sultan II. Bayezid'in sadrazamlarından olan Atik Ali Paşa tarafında camiye çevrildiği sırada Atik Ali Paşa Cami olarak da tarih kitaplarında yer aldı. 

Ayasofya'dan sonra sırlarla dolu ibadethane! Kariye Camii'nin duvarındaki fosil kalıntısının sırrı - 3. Resim

KARİYE CAMİ DUVARLARINDAKİ GİZEM

Cami duvarlarında yer alan fresk mozaikler oldukça dikkat çekiyor. Bu mozaiklerde ise milyonlarca yüzyıl öncesine ait fosil kalıntısı tespit edildi. Fosil kalıntısıyla ilgili araştırmalar halen devam ediyor. Mozaiklere nasıl yerleştirildiği neyin fosili olduğuna dair araştırma devam ederken merak edilen diğer konu ise Camii kullanımı sırasında duvarların dibine kurulan mezarlıklar oldu. Bu yüzden Kariye Cami'nin açılımı merakla bekleniyor. 

Ayasofya'dan sonra sırlarla dolu ibadethane! Kariye Camii'nin duvarındaki fosil kalıntısının sırrı - 4. Resim

Kaynak: TgrtHaber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...