Tgrt Haber

Çingene Kızı ailesiyle Gaziantep'te buluştu

09 Aralık 2018 11:41
Çingene Kızı ailesiyle Gaziantep'te buluştu
çingene kızı,belkıs,gaziantep,tarih,arkeoloji,türkiye,çingene kızı mozaiği,zeugma antik kenti

"Çingene Kızı" mozaiğinin ABD'den Gaziantep'e getirilen 12 parçası, Zeugma Mozaik Müzesi'nde törenle ziyarete açıldı. Çingene kızı kardeşi Belkıs'a kavuştu.

Gaziantep'te tarihi kazılarda 1998 yılında tesadüfen bulunan Çingene kızı mozaiğinin kayıp parçaları 20 yıl aradan sonra Gaziantep'te düzenlenen programla sergilenmeye başladı. 

ABD Ohio eyaletinde bulunan Bowling Green State Üniversitesi’nden alınarak Gaziantep'e getirilen Çingene Kızı mozaiğinin 12 eksik parçası, Zeugma Müzesi'nde düzenlenen lansmanla tanıtıldı. 

Çingene Kızı ailesiyle Gaziantep'te buluştu

ÇİNGENE KIZIN HİKAYESİ 
Nizip ilçesine 10 kilometre mesafedeki Belkıs Mahallesi yakınlarındaki Fırat Nehri kıyısında, milattan önce 2'nci ve 3'üncü yüzyıllara tarihlenen muhteşem mozaiklerle süslenmiş Roma evlerini bünyesinde barındıran Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan Çignene kızı mozaikleri, görüntüsü gibi hikayesi de etkiliyor. 

Çingene Kızı ailesiyle Gaziantep'te buluştu

TESADÜFEN BULUNDU
Çingene kızı mozaiğe 1998 yılındaki kurtarma kazıları sırasında, bir vatandaşın gösterdiği Kelekağzı bölgesinde açılan yaklaşık 15 metrekarelik tahrip edilmiş mozaiğin üzerindeki kırık bir sütunun kaldırılmasıyla tesadüfen bulundu. Bir villanın yemek odasının zeminindeki birçok bölümü tahrip edilmiş mozaiğin asıl bölümünün ise üzerinde bulunan sütun nedeniyle kaçakçılar tarafından fark edilememişti. Kulağındaki küpeler, iri gözleri ve başındaki bağ nedeniyle "Çingene Kızı" olarak adlandırılan mozaiğin kaçak kazılar sırasında parçalanan parçalarının ise asa dışı yollarla yurt dışına kaçırıldığı ortaya çıktı. 

Çingene Kızı ailesiyle Gaziantep'te buluştu

1965’TEN BERİ ABD’DEYDİ
Dr. Stephanie Hooper tarafından 2012 yılında yapılan araştırmada, çingene kızının kardeşi olarak bilinen Belkıs mozaiğinin de aralarında bulunduğu toplam 12 parçanın ABD'nin Bowling Green State Üniversitesinde dekorasyon amaçlı sergilendiği tespit edildi.  1965 yılından beri ABD’de olan parçalar Türkiye’ye getirtildi. Çingene Kızı, kardeşi olan Belkıs'a da kavuştu.

Çingene Kızı ailesiyle Gaziantep'te buluştu

Çingene Kızı mozaiği Zeugma Mozaik Müzesi'nde oluşturulan geçici sergileme alanında ziyarete sergilenmeye başlandı. 

Çingene Kızı ailesiyle Gaziantep'te buluştu

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...