Tgrt Haber
12 Kasım 2023 11:10 - Güncelleme : 12 Kasım 2023 11:13

İlk millî arkeoloji enstitümüz açıldı: Arkeologlar için ortak ev

İlk “millî arkeoloji enstitüsü” Gaziantep’te açıldı. Türk-İslam arkeolojisi için temel eser sayılan 12 kitap da ilk kez Türkçeye çevrilerek burada yerini aldı.

İlk millî arkeoloji enstitümüz açıldı: Arkeologlar için ortak ev
Gaziantep,,

Türkiye'nin ilk millî arkeoloji enstitüsü Gaziantep'te açıldı. “Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü”, Avrupa Birliği (AB) hibe programı çerçevesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin işbirliğiyle kuruldu. Enstitü, tarihi Kendirli Kilisesi ve Latin Okulu'nda yer alıyor.

ŞAHİN: ARKEOLOGLAR İÇİN ORTAK BİR EV

Enstitünün açılışını Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut birlikte yaptı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Türkiye’deki arkeologlar için ortak bir ev oldu. Arkeoloji enstitümüzün içinde çok önemli bir kütüphane var. Her kütüphane çok önemli ama burada dijital arkeoloji, uzmanlaşmış bir kütüphane alt yapısı var” dedi.

“Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü” Gaziantep'te açıldı.

AB TÜRKİYE DELEGASYONU BAŞKANI: SON DERECE ÖNEMLİ

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, projenin önemine değinerek, “Akdeniz ile Mezopotamya’nın kesişme noktasında oluşturulan bu ağ hem Avrupa arkeolojisi açısından hem de tarihi araştırmalar açısından son derece önemli” ifadelerini kullandı.

Enstitü için, Türk-İslam arkeolojisinin temeli sayılan 12 kitap da ilk kez Türkçeye çevrildi. Arkeolog Onur İbci ise Türk arkeolojisinin kurucusu olan Osman Hamdi Bey’in yayımlamış olduğu Sidon ve Nemrut kitaplarının daha önce hiç Türkçeye kazandırılmadığını hatırlatarak çeviri eserlere değindi.

Türkiye’de 8 arkeoloji enstitüsü daha bulunuyor. Ancak her biri, bir yabancı misyona ait.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...