Tgrt Haber

Leonardo da Vinci'nin annesi Çerkes çıktı! Yolu İstanbul'dan geçmiş

16 Mart 2023 10:16 - Güncelleme : 16 Mart 2023 11:01
Leonardo da Vinci'nin annesi Çerkes çıktı! Yolu İstanbul'dan geçmiş
Leonardo da Vinci,Resim,Rönesans

Napoli Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, Leonardo da Vinci'nin kökenine dair ilginç bir iddia ortaya koydu. Araştırmaya göre ünlü Rönesans ressamının annesi Caterina Lippi, Toskanalı  bir köylü değil, Çerkes bir köleydi. Kafkas dağlarından alınan birçok kez satılan Lippi'nin yolu İstanbul'dan da geçmiş.

Resim sanatının altın çığı olarak kabul edilen Rönesans döneminin en önemli sanatçılarından Leonardo da Vinci'nin ismi, İtalya'da, kökenine ilişkin yeni bir iddia ile gündeme taşındı. Napoli Üniversitesi profesörlerinden Carlo Vecce yaptığı araştırmalar neticesinde Leonardo'nun annesi Caterina Lippi'nin Toskanalı bir köylü değil, köle tüccarlaı tarafından Kafkaslar'dan kaçırılan  bir Çerkes olduğu iddiasını ortaya koydu.  

İSTANBUL'DA SATILDI, VENEDİK'E GÖTÜRÜLDÜ

Vecce açıklamasında "Leonardo'nun annesi Çerkes bir köleydi... Kafkas Dağları'ndaki evinden alındı, Floransa'ya gelmeden önce İstanbul'da, ardından Venedik'te birkaç kez satıldı. İtalyan kentinde genç bir noter olan Piero da Vinci ile tanıştı ve "oğullarının adı Leonardo oldu" ifadelerini kullandı.

Uzun yıllardır Da Vinci üzerine çalışan  ve ünlü ressamın eserlerinin küratörlüğünü yapan Vecce, bulgularının Floransa şehir arşivlerine dayandığını söyledi.

EN BÜYÜK KANIT AZAT BELGESİ

Vecce'nin iddiasını güçlendiren en önemli kanıtlar arasında, da Vinci'nin babası tarafından Caterina'nın "özgürlüğüne kavuşması ve insanlık onurunu geri kazanması için" yazılmış yasal azat belgesi başı çekiyor. 1452 tarihli belge, Vecce'nin "Leonardo'nun annesi Caterina'nın Gülümsemesi" adlı romanının tanıtımı için Giunti yayınevi tarafından Floransa'da düzenlenen bir basın toplantısında paylaşıldı.

Leonardo da Vinci'nin annesi Çerkes çıktı! Yolu İstanbul'dan geçmiş

Vecce, belgenin "Caterina'yı henüz bir köleyken seven, ona Leonardo adında bir çocuk veren ve aynı zamanda onun özgürlüğüne kavuşmasına yardımcı olan kişi" tarafından yazıldığını dile getirdi. Bu iddia, Peter da Vinci ile farklı bir kadın olan genç Toskanalı köylü Caterina di Meo Lippi arasındaki ilişkinin ürünü olduğuna inanılan, Leonardo ile ilgili bilinenler hakkında radikal bir bilgi olarak öne çıkıyor.

ÜNLÜ TARİHÇİDEN DESTEK

Vecce'nin ortaya koyduğu iddia İtalya'da geniş yankı uyandırırken, Da Vinci tarihçisi ve Roma'daki prestijli Lincei bilim akademisinin üyesi Paolo Galluzzi de Vecce'ye destek verdi. Ortaya konulan fikrin "açık ara en ikna edici" şeklinde nitelendiren Galuzzı, meslektaşı tarafından bulunan belgelerin kalitesininin çizerken, "DNA testi yapamadığımız için asgari bir şüphe kalmalı" diye de ekledi.

Da Vinci'nin doğduğu dönemin "modernitenin başlangıcına, modern dünyayı doğuran insanlar, kültürler ve medeniyetler arasındaki alışverişlere" işaret ettiğini vurgulayan Galluzzi bulguların kendisini şaşırtmadığını dile getirdi.

FRANCIS'İN SARAYINDA ÖLDÜ

1452 yılında Floransa dışındaki kırsal bir bölgede doğan da Vinci hayatını İtalya'yı dolaşarak geçirmiş ve 1519 yılında Fransa'nın Amboise kentinde Kral 1. Francis'in sarayında hayata gözlerini yummuştu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...