Tgrt Haber

Süs eşyası değil, süslü eşya! Tesadüfen sandıkta bulunan 2 asırlık gelinlik, tarihi binada sergileniyor

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
24 Ekim 2023 09:59 - Güncelleme : 24 Ekim 2023 10:15
Süs eşyası değil, süslü eşya! Tesadüfen sandıkta bulunan 2 asırlık gelinlik, tarihi binada sergileniyor
,muğla,

Muğla’da tesadüfen sandıktan bulunan 2 asırlık gelinlik, 184 yıllık Muğla Olgunlaşma enstitüsü binasında sergileniyor. Bodrum’da oturan ve gelinliği bağışlayan Nazan Rado, gelinliğin anneannesinden kalma olduğunu belirtti.

Muğla Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Olgunlaşma Enstitüsüne Bodrumlu bir vatandaş tarafından bağışlanan 150-200 yıllık gelinlik, Enstitü’nün 184 yıllık binasının girişinde camekan içinde sergileniyor. Has ipekten yapılan gelinliğin üzerindeki nakış ve işlemeler ilk günkü gibi duruyor.

TESADÜFEN SANDIKTA BULUNDU

150-200 yıllık has ipekten dikilen gelinlik, Bodrum’da oturan 78 yaşındaki Nazan Rado isimli vatandaş tarafından Muğla Olgunlaşma enstitüsüne bağışlandı. Bağışçı Nazan Rado, gelinliği anneannesinin giydiğini, gelinlikten bilgileri olduğunu fakat tesadüfen sandıkta bulduklarını söyledi.

200 yıllık gelinlik tarihi binada sergileniyor...

“SÜS EŞYASI DEĞİL, SÜSLÜ EŞYA”

9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in de bir dönem yatılı olarak eğitim aldığı tarihi binanın girişinde cam koruma içinde sergilenen 150-200 yıllık ipek gelinliğin üzerindeki pul palet ve kurt tırtılları oluşturulmuş olmasının geçmişte gelinliklerin süs eşyası değil, süslü eşya olarak kullanıldığı açıklandı. Muğla Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Mehmet Keleş, gelinliğin ham ipek olması nedeniyle 100 yılı geçtiği için dökülmeler yaşandığını açıkladı.

TARİHİ ENSTİTÜDE SERGİLENİYOR

Gelinlik, 1839 yılında Kışla olarak yapılan, 1916'da onarılarak liseye dönüştürülen tarihi binanın sonraki yıllarda Turgut Reis Lisesi, Ticaret Lisesi, Halk Kütüphanesi, Halk Eğitim Merkezi ve Kız Meslek Lisesi olarak değişik isimlerde hizmet veren ve son olarak 2018 yılında açılan Muğla Olgunlaşma Enstitüsü’nde sergileniyor.

150-200 YILLIK BİR GELİNLİK

Muğla Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Mehmet Keleş, kuruluş amaçlarının milli kültürel değerleri araştıran, güncelleyerek yenilerini üreten ve gelecek kuşaklara aktaran bir kurum olduğunu açıkladı. Gelinliğin 150-200 yıllık bir gelinlik olduğu belirlendi. Muğla Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Keleş, Muğlalılara çağrıda bulunarak kıyıda, köşede ve sandıkta Muğla kültürünü yansıtan eşyaların Olgunlaşma Enstitüsüne bağışlanarak sergilenebileceğini belirtti.

GELİNLİK ANNEANNESİNDEN KALMA

Bodrum’da oturan ve gelinliği bağışlayan Nazan Rado, “Bu benim anneannemden kalma bir gelinlik. 1945 yılında öldü. Tahminen 1800’lerin sonunda giymiş olması lazım. En küçük çocuğu annemdi. O da 1907 doğumlu idi. Sadece gelinlik değil, aileden gelen başka çantalar vardı. Onların hepsini oraya bağışladım. Hiç olmazsa gençlere kalsın, görsünler eskiden nasıldı hayat. Annem öldükten sonra tesadüfen bulduk evde. Varlığını biliyorduk ama nerede olduğunu bilmiyorduk. Olduğu gibi Olgunlaşma Enstitüsüne verdim” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...