Tgrt Haber
29 Kasım 2022 15:58 - Güncelleme : 29 Kasım 2022 16:07

Doğal gaz faturasını düşürüyor: Petek temizliği evde nasıl yapılır? Petek temizliği nasıl olur?

Kış aylarıyla kombiler çalışmaya başladı. Ancak, kombileri verimli çalıştırma için basit işlemler doğal gaz faturasında tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Bunlar petek içi temizleme ve kombi bakımıdır. "Petek temizliği yapılmalı mı, nasıl olur?" sorularının cevabı için bir ustaya ihtiyacınız yok. Evde petek temizliğini kendiniz de yapabilirsiniz. İşte bilmeniz gerekenler.

Editör: Dilek Ulusan / Kaynak: TGRT Haber
Doğru kombi ve petek temizliği hem cebinize hem de zamanınıza katkı sağlayacak
kombi,petek
Doğru kombi ve petek temizliği hem cebinize hem de zamanınıza katkı sağlayacak

Kış aylarıyla kombi ve petek bakımları yapılmaya başlandı. Ancak doğaz gaz faturasında tasarruf etmek için bilmeniz gerekenler var. Kombi bakımı kadar peteklerin temizliği de bu noktada çok önemli. "Petek temizliği nasıl yapılır, evde petek temizliği yapılabilir mi?" sorularının cevabı sık sık vatandaşlar tarafından aranıyor.  Petek temizliği, kalorifer peteklerinin ısı performansını daha iyi yaparak evinizin daha iyi ve daha kısa sürede ısınmasını sağlar. Böylece doğal gaz faturanız şaşırtacak kadar düşebilir. Peki evde petek temizliği nasıl yapılır?

KOMBİ TEMİZLİĞİ KAÇ YILDA BİR YAPILMALI?

İster uzman kişiler tarafından isterseniz de evde kendiniz önlemler alarak petek temizlik işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ancak kombi temizliği ve arızası için uzman kişilerden yardım almanız gerekir. Petek ve kombi temiziliği yılda en az 1 kez yapılmalıdır. Sizin için en iyi zaman kış ayına girmeden önce olacaktır. 

Doğal gaz faturasını düşürüyor: Petek temizliği evde nasıl yapılır? Petek temizliği nasıl olur?

Kombi bakımını yaptıranlar enerji tasarrufu elde ederek daha az fatura öderler. Ayrıca kombi bakımı oluşabilecek arızalara karşı da erkenden önlem almanızı sağlar. Donma, kullanıcı hataları, kombinin mevsimlik modunu ayarlama, tesisat suyunun kireçlenmesi gibi arızalar kombide meydana gelebilir. 

PETEK TEMİZLİĞİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Kış aylarına girerken kombiyi açmadan önce petek temizliği büyük önem taşır. Petek temizliği sonrası gelen doğal gaz faturaları bu yönteminin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serebilir. Peteklerin ısınma verisini ve seviyesini artırmak için petek suyunun temiz olması gerekir. Özellikle radyatörlerin alt kısmına çöken ve suyun hareket etmesini engelleyen maddeler kombiyi zorlayarak doğalgaz enerjisinin fazla tüketilmesine neden olmaktadır.

 
Doğal gaz faturasını düşürüyor: Petek temizliği evde nasıl yapılır? Petek temizliği nasıl olur?

 

EVDE PETEK TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

"Gelelim evde petek temizliği nasıl yapılır?" sorusunun cevabına. Öncelikle kombiyi kapatın. Kombi suyunu balkon veya banyo vanalarıyla tahliye edin. Kombi grişindeki filtreyi sökün ve çamaşır suyu dolu kapta bekletip sonra temiz su ile yıkayın. Daha sonra petekleri vana bağlantılarından sökmeniz gerekir. Peteği söktükten sonra banyoda temizlemeniz evin pislemmemesi için önemli. Balkon varsa burayı da tercih edebilirsiniz. Önce peteği yan çevirin ve içindeki pisliklerin akmasını bekleyin.

Petek tam olarak boşalmazsa içindeki pisliğin akması için üstte kalan kısımdan takviye verin. 

PETEKLERİN DIŞ TEMİZLİĞİ

Petek iç temizliği kadar dışarısının da temizliği önemlidir. Zira ısınan peteğin üzerindeki partiküller havaya karışarak solunum rahatsızlıklarına neden olabilir. Bunun için elektrik süpürgesiyle peteğin arkasında kalan ve aralardaki toz ve kirleri süpürün. Peteklerin kenarlarını açarak bir çubuğun üzerine bez takarak buraları temizleyin. 

PETEKLERİN TEMİZ KALMASI İÇİN

Kombiden veya sıcak su kazanından evinize gelen su hattına bir arıtma sistemi monte ederek peteklerin uzun yıllar temiz şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Arıtma sistemi ile su içinde gözle görülmeyen partiküller arıtılır ve böylece petekleriniz sadece temiz suyu ile çalışır. Su sirkülasyonu sırasında peteklerinizde çökelme olmayacağı gibi petek temizliği ile de uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...