Tgrt Haber
07 Nisan 2023 15:04 - Güncelleme : 07 Nisan 2023 15:42

HGS iptali nasıl yapılır?

Özellikle araç devirlerinde zaruri hale gelen HGS iptali nasıl yapılır. Ayrıntılar haberimizde...

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber
HGS iptali nasıl yapılır?
HGS,HGS iptali

HGS ya da kısaltmanın açılmış haliyle Hızlı Geçiş Sistemi, otoyol ve köprülerin kullanımında geçiş ücretinin otomatik ödenmesini sağlayan sisteme verilen isimdir. 2012 yılından bu yana kullanımda olan HGS'ye, araçlarına takılan bir radyo frenkas okuyucu etiketle dahil olan vatandaşlar, etiketi sökerek sistemi işlevsiz hale getirir. Peki özellikle araç satışlarında zorunlu olan HGS iptali nasıl yapılır? 

HGS İPTALİ NASIL YAPILIR?

HGS iptal etmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

⦁    HGS müşteri hizmetleriyle iletişime geçin: HGS etiketinizi iptal etmek istediğinizi belirtmek için HGS müşteri hizmetleriyle iletişim kurmanız gerekir. Bunun için 444 17 97 numaralı telefondan müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz.

⦁    Gerekli bilgileri sağlayın: HGS müşteri hizmetleri size iptal işlemi için gerekli olan bilgileri sorabilir. Bu bilgiler arasında ise HGS etiket numaranız, plaka numaranız, T.C. kimlik numaranız gibi bilgiler yer alır.

⦁    Ücret ödeyin: HGS etiket iptali için bir ücret ödemeniz talep edilir. Bu ücret, HGS etiketinizin kalan bakiyesine bağlı olarak değişebilir. HGS müşteri hizmetleri size ücret konusunda bilgi verir.

⦁    Etiketi iade edin: HGS etiket iptali için önce etiketi iade etmeniz gerekir. Etiketi, PTT şubelerinden veya HGS müşteri hizmetleri tarafından belirlenen diğer noktalardan iade edebilirsiniz.

⦁    İptal işlemini onaylayın: HGS müşteri hizmetleri, etiketinizin iadesini aldıktan sonra iptal işlemini gerçekleştirilebilir. Bu aşamada ise tarafınıza bir onay mesajı gönderilir.

(HGS iptali işlemi bu adımları takip ederek gerçekleştirilebilir. Fakat yine de HGS etiketinin iptal edildikten sonra tekrar kullanılamayacağı unutulmamalıdır. Eğer HGS sistemini kullanmaya devam etmek isterseniz, yeni bir HGS etiketi satın almanız gerekir.)

HGS iptali nasıl yapılır?

HGS İPTALİ NEDİR?

HGS iptal başvurusu yapmak isteyen kişilerin yukarıdaki adımları takip etmeleri gerektiğini ayrıca ilettik. Fakat eğer tanımlamaya geçecek olursak; HGS iptalinin, Hızlı Geçiş Sistemi'nin (HGS) kullanımından vazgeçmeniz anlamına geldiğini söyleyebiliriz. HGS, özellikle otoyollarda geçişleri kolaylaştıran bir elektronik geçiş sistemidir. Bu sistem sayesinde araçlarınızda bulunan HGS etiketi vesilesiyle, gişelerde durmadan geçiş yapabilirsiniz.

Fakat bazı nedenlerden dolayı HGS'yi kullanmak istememeniz de söz konusu olabilir. Öte yandan HGS etiketinizin bozulması veya kaybolması da mümkündür ve yenisi almak istemiyor olabilirsiniz. Bu noktada da seyahat ettiğiniz güzergahta artık HGS kullanmanız gerekmeyebilir. Böyle durumlarda, HGS iptali işlemi yaparak HGS kullanımından vazgeçebilirsiniz.

HGS İPTİLİ NEREDEN YAPILIR?

HGS iptali sorgulama işlemi ile benzer şekilde HGS iptali için başvurulabilecek en sağlıklı kurumların listesini şu şekilde sıralayabiliriz:

⦁    Bankalar: HGS etiketlerinin satışını yapan bankalar, iptal işlemleri için de yetkilidir. Başvuru yapmak için sizi en yakın şube ziyaret etmeniz beklenir. Bankaların web sitelerinde HGS iptali için online başvuru seçeneği de mevcut olabilir.

⦁    PTT: HGS etiketleri ayrıca PTT şubelerinde de satılıyor. İptal işlemi için de PTT şubelerine gidebilirsiniz.

⦁    Karayolları Genel Müdürlüğü: HGS iptali için başvuruda bulunabileceğiniz bir diğer kurum da Karayolları Genel Müdürlüğü'dür. Başvuru için ilgili belgelerle birlikte Karayolları Genel Müdürlüğü'ne başvurmanız gerekir.

HGS İPTALİ İÇİN GEREKLİ BELGELER?

HGS iptali için gerekli evrak listesini şu şekilde sıralayabiliriz:

⦁    HGS etiketi: HGS iptali yapmak istediğinizde, HGS etiketinizi teslim etmeniz gerekir. Etiket teslim edildiğinde, HGS aboneliğiniz de sonlandırılır.

⦁    Araç ruhsatı: HGS etiketi aracınıza bağlı olduğu için iptal işlemi için aracınızın ruhsatı talep edilir. Aracın tescil edildiği il trafik tescil şubesinden alınan araç ruhsatının aslı veya fotokopisi kabul edilebilir.

⦁    Kimlik belgesi: Başvuru sahibinin kimlik belgesi de gerekli bir evraktır. Nüfus cüzdanı veya ehliyet gibi resmi kimlik belgeleri kabul edilebilir.

Başvuru sırasında belgelerin asılları veya noter onaylı suretleri ve fotokopileri de kabul edilebilir. Ayrıca HGS iptali için belirli bir ücret ödemeniz gerekebilir. Bu ücret bankaya veya kuruma göre değişebilir ve bu nedenle başvurmadan önce ücretlendirme konusunda bilgi almanız önemlidir.

HGS İPTALİ PARA İADESİ NASIL YAPILIR?

HGS iptali para iadesi ve HGS kartınızı iptali için müşteri hizmetleri aracılığıyla, banka şubesinde veya HGS satış noktasında HGS iptali gerçekleştirebilirsiniz. Hesabınızdaki bakiyenin geri ödenmesi için ise banka hesap bilgilerinizi vermeniz veya HGS satış noktasından nakit para talep etmeniz gerekir.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...