Tgrt Haber
06 Mart 2023 09:29 - Güncelleme : 06 Mart 2023 09:42

Otomobile bu kez de tır şoförü zammı! Fiyatlar yüzde 8 arttı, ünlü markalar bile sorunu çözemiyor

Otomobil piyasası pandemi ve çip krizinden sonra şimdi de tır şoförü eksikliği nedeni ile hareketli günler geçiriyor. Hem Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş hem de mesleğin zorlukları tır şoförlüğüne olan talebi azalttı. Opel ve Citroen gibi markalar araçlarını hedef pazarlara gönderirken lojistik zorluklar yaşıyor. Türkiye’de ise tır şoförü eksikliğine bağlı olarak son bir ayda araç fiyatlarında yüzde 8 artış yaşandı.

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Ekonomi Gazetesi
Otomobile bu kez de tır şoförü zammı! Fiyatlar yüzde 8 arttı, ünlü markalar bile sorunu çözemiyor
otomobil,otomobil zammı,tır şoförü

Son dönemlerde otomobil piyasasında tır şoförü eksikliği yüzünden fiyat artışları yaşanıyor. Avrupa'da üretilen otomobiller, tır şoförü bulunamadığı için limanlara indirilemiyor ya da iç dağıtımı yapılamıyor. Avrupalı markalar ürettikleri araçları pazarlara gönderemiyor. Çünkü tır şoförlüğü mesleğini yapan kişilerin büyük bir bölümü Ukraynalıydı.  Bu durum çip krizini büyük oranda aşan ve üretimi hızlandıran otomotivcileri yeni bir krizle karşı karşıya bıraktı. Yurt dışında yaşanan sıkıntılar yurt içinde araçlara zam olarak yansıdı. 

LOJİSTİK MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ ARAÇ FİYATLARINI YÜKSELTİYOR

Opel gibi bazı markalar talebin güçlü olduğu Türkiye'de satış hedeflerini tutturmak için ek maliyetleri göze alarak demiryolu gibi alternatif yollardan araçları getirmeye çalışıyordu. Nissan, Renault, Dacia, Fiat, Peugeot, Opel ve Citroen bayiliğini yapan Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, lojistik maliyetlerindeki artışın mart ayında fiyatlara yansımaya başladığını belirterek, Stellantis bünyesindeki Opel, Citroen gibi markaların otomobillere mart ayında yüzde 1.5 ila yüzde 2.5 arasında zam geldiğini söyledi.

ENERJİ MALİYETLERİ FİYATLARA YANSIMAYA BAŞLAYACAK

Yine aynı grup bünyesindeki Fiat’ın da mart ayına ortalama yüzde 2 zamla başladığını ifade eden Gülan, “Bu kez yapılan zamlar kurdan değil, lojistik maliyetlerindeki artıştan kaynaklanıyor. Özellikle PSA grubu markalarında lojistik kaynaklı zamlar dikkat çekiyor. Diğer yandan enerji zamları da kademeli olarak fiyatlara yansıma devam ediyor. Enerji krizi kısmen gevşese de markalar bir anda bu maliyet artışını fiyatlara yansıtamamıştı” dedi.

KAMYON ŞOFÖRLERİ TEŞVİK EDİLİYOR

Stellantis ve Renault, sürücü eksikliği sorununu aşmak için farklı alanlardaki çalışanlarını kamyon şoförü yapmak için teşvik ediyor. Bunun için çalışanlara çeşitli eğitimler verilirken. yüksek maaşlar vaadediliyor. Şirketler kendi kamyonlarını alma planları da yapıyor. Bazıları ise bayilerine gelip araçları fabrikadan alma çağrısı yapıyor.

SON BİR AYDA YÜZDE 8 ARTTI

Otomotiv analiz şirketi Cardata’nın verilerine göre son bir ayda otomobil fiyatları ortalama yüzde 8 arttı. Türkiye’de satışlardan en fazla payı alan A, B ve C segmentlerinde ise son bir ayda fiyatlardaki artış oranı yüzde 4 olarak gerçekleşti.

Kaynak: Ekonomi Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...