Tgrt Haber

ABD'nin Eski Bakü Büyükelçisi’nden TGRT Haber’e özel açıklamalar: Kafkaslar'da Türkiye'nin rolü arttı

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
03 Ekim 2023 17:25 - Güncelleme : 03 Ekim 2023 17:45
Ermenistan,Azerbaycan,ABD

Azerbaycan'ın Ermeni işgaline karşı yürüttüğü antiterör operasyonu, tüm dünyada geniş yankı uyandırdı. Bölgeyi yakından tanıyan ABD’nin Eski Azerbaycan Büyükelçisi Matthew Bryza, Karabağ’da Bakü’nün zaferiyle sonuçlanan süreci TGRT Haber’e anlattı. Bryza, Türkiye’nin Kafkaslardaki artan rolüne dikkat çekerek “Birkaç aya kalıcı barış sağlanır. ABD tamamen tarafsız” dedi. 

ABD’nin eski Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa ve Avrasya İşleri Direktörü ve Azerbaycan Büyükelçisi Matthew Bryza, Karabağ’da Bakü’nün zaferiyle sonuçlanan süreci TGRT Haber Editörü Emre Diner’e değerlendirdi. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmalarda Amerika’nın arabulucusu olan Bryza, 2001-2005 yılları arasında bölgedeki birçok krize tanık oldu.  Bryza Azerbaycan ile Ermenistan arasında birkaç ay içinde kalıcı barışın olabileceğini söyleyerek “Türkiye’nin bölgedeki rolü artıyor” dedi. 

BİR KAÇ AYA KALICI BARIŞ SAĞLANIR! TÜRKİYE'NİN ETKİSİ ARTIYOR 

“Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki barışa yönelik gösterilen çabada elbette ki Türkiye'nin büyük ve pozitif bir rolü var. Bölgede Türkiye’nin etkisi artıyor” diyen Bryza, şunları söyledi: “Düşüncem o ki, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki müzakerelerin hızlanmasını bekliyorum. özellikle Ermenistan ve Azerbaycan ekseninde birkaç ay içerisinde kalıcı barış anlaşmasının imzalanabileceğini söyleyebilirim. Görünen o… Bölgede bir barış anlaşması yapıldıktan sonra Türkiye'nin Ermenistan'ın bölgeye ekonomik olarak yeniden entegrasyonunu kolaylaştırmada büyük bir katkısı olacağını düşünüyorum. Avrupa’nın büyük ilgi gösterdiği bir diğer konu da Türkiye-Ermenistan normalleşme süreci. Ermenistan'ın Türkiye ile normalleşmeye ihtiyacı var. Ermenistan’ın Türkiye ile normalleşmesi hem Ermeni hem de bölge ekonomisinin gelişmesi için ciddi bir fırsat. Normalleşme bu konuda katkı sağlayacak. Yakında normalleşmeyle ilgili daha olumlu gelişmeler yaşanabilir.”

ZENGEZUR KORİDORU BARIŞI DESTEKLEYECEK 

Bryza, Zengezur koridoru ile ilgili “Koridor, bölgede barışın sağlanmasına katkıda bulunacak” dedi. “Azerbaycan tabii ki koridoru doğrudan Türkiye’ye bağlamayı amaçlıyor” ifadelerini kullanan Bryza, “Ermenistan ise kendi toprakları içinden bir koridora yer vermek istemediğini ifade ediyor. Ancak şunu söyleyebilirim ki genel olarak Zengezur’un açılması en azından barışın sağlanmasına yardımcı olacaktır. Dolayısıyla Azerbaycan Ermenistan diğer tarafta, Türkiye ve diğerleri diğer tarafta. Koridorun hayata geçirilmesinin bölgede yeni ekonomik işbirliğinin artmasına da olumlu yönde katkısı olacaktır” diye konuştu. 

Avrasya İşleri Direktörü ve Azerbaycan Büyükelçisi Matthew Bryza TGRT Haber'e konuştu

ABD KESİNLİKLE TARAFSIZ 

Bryza ABD’nin Ermenistan’a neden destek verdiği sorusuna ise, “Böyle bir şey yok. Yanlış bir yaklaşım. ABD kesinlikle tarafsız” diye cevap verdi. Bryza, şu ifadeleri kullandı:  “Şu konuya açıklık getirmek isterim ki, Amerika Birleşik Devleri Ermenistan’ı desteklemiyor. İki tarafa da eşit yaklaşıyor. Ermeni toplumu sadece Amerika’da etkili. Amerika Dışişleri Bakanlığı tarafları müzakere masasına yaklaştırıyor. ABD asla taraf tutmuyor. ABD iki ülkenin kalıcı şekilde barışmasını sonuna kadar destekliyor.

AZERBAYCAN ETNİK TEMİZLİK YAPMADI 

Mathew Bryza, Azerbaycan’ın Karabağ’da etnik temizlik yaptığı iddialarına şöyle tepki verdi: “Azerbaycan etnik temizlik yapmadı. Eğer Azerbaycan etnik temizlik yapmaya niyetli olsaydı, bunu yapardı. Karabağ boyunca savaşır ve tüm Ermenileri sürgün ederdi. ama yapmadı. Hatta Ermenilerin kabul ettiği gibi, işgal altındaki topraklardan ayrılmaları için Ermeni tarafına daha uzun süre tanıdı.”

 

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...