Tgrt Haber
20 Haziran 2014 19:09

Ahmet Davutoğlu, 'Türkiye BM'nin hizmetindedir'

Davutoğlu, Türkiye'nin son dönemde sağladığı olağanüstü gelişme itibarıyla her zaman Birleşmiş Milletlerin hizmetinde olduğunu belirtti.

Ahmet Davutoğlu, 'Türkiye BM'nin hizmetindedir'
ahmet davutoğlu, dışişleri bakanı, helen clark, Dış Politika haberleri, Dış Politika,

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin son dönemde sağladığı olağanüstü gelişme ve sağlayacağı imkanlar itibarıyla her zaman Birleşmiş Milletlerin hizmetinde olduğunu belirterek, "Hangi dönemde, hangi konuda olursa olsun Türkiye, Birleşmiş Milletlerin teklif ettiği her konuda, inisiyatif geliştirdiği her hususta büyük bir gayret göstermiştir" dedi. Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Helen Clark ile Çırağan Sarayı'nda bir araya geldi. Bakan Davutoğlu ile Clark'ın basına kapalı gerçekleşen görüşmesi, yaklaşık 20 dakika sürdü. Görüşmenin ardından, Davutoğlu ve Clark, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Avrupa ve Bağımsız Devlet Topluluğu Bölgesel Hizmet Merkezi'nin İstanbul'da açılması ve faaliyete geçmesine olanak sağlayan, ayrıca bölgede sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen 15 milyon dolarlık anlaşma imzaladı. Anlaşma kapsamında, Türkiye, UNDP'nin bölgesel programına gelecek 5 yıl boyunca yıllık 3 milyon dolar katkıda bulunacak.  İmza töreni ardından açıklama yapan Bakan Davutoğlu, çok anlamlı bir iş birliği projesini daha Birleşmiş Milletler Kalkınma Programıyla birlikte gerçekleştirmek üzere anlaşma imzaladıklarını söyledi.

Davutoğlu, son dönemde Türkiye'nin kalkınma, iş birliği alanında yükselen ülkeler arasında olduğunu, kalkınma ve iş birliğinin Türk dış politikasının ayrılmaz parçaları haline geldiğini dile getirerek, "Birçok alanda uluslararası çerçevede yaptığımız atılımlar, gerçekleştirdiğimiz girişimlerle geçen sene 3,2 milyar dolar dış kalkınma yardımıyla dünyada yükselen, önemli rol oynayan bir ülke haline geldik. Bu dönemde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'yla çok yakın bir iş birliği içerisinde çalıştık" dedi.

Helen Clark'ın gerçek bir Türkiye dostu olduğunu ve kalkınma öncüsü olarak yetkin çalışmalarla yapılan faaliyetlere büyük katkıda bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Anlaşma iki açıdan önemlidir. Birincisi Türkiye ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı arasında 5 yıla yayılan 15 milyon dolarlık bir ortak proje, çalışma ortaya konulmaktadır. Daha önce birlikte Birleşmiş Milletlerde, New York'ta imzaladığımız çerçeve anlaşması kapsamında Türkiye'de, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın, dolayısıyla Birleşmiş Milletlerin en önemli bölgesel ofislerinden birisi açılacak."
 "İstanbul dünyanın en önemli hatlarından ve merkezlerinden biri"

 Hizmet ofisinin gelecek dönemde faaliyetlerine başlayacağını aktaran Davutoğlu, bunun kendileri için gurur verici bir gelişme olduğunu ve İstanbul'un şu anda ulaşım hatları bağlamında dünyanın en önemli hatlarından ve merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

Davutoğlu, İstanbul'da yapılacak üçüncü havalimanının da temelinin atılmasıyla, şehrin dünyanın en önemli merkezlerinden birisi olacağına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Burada merkezi olan uluslararası örgütler büyük bir avantaj sağlayacaklar. Özellikle de Birleşmiş Milletler için bu önemli bir imkan oluşturacak. Özel olarak da Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nı ülkemizde ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. İstanbul asırlar boyu barış ve düzen başkenti olarak bilinmiştir. Önümüzdeki dönemde de Birleşmiş Milletlerin bütün projelerinde İstanbul bu yönüyle de kalkınma yönüyle de kendini gösterecektir."

 "İstanbul'u Birleşmiş Milletler şehri yapmaya kararlıyız"

 Projeyi duyunca büyük bir mutluluk duyduğunu anlatan Davutoğlu, bundan sonra da birçok Birleşmiş Milletler faaliyetlerini İstanbul'da yapmak suretiyle, şehri Birleşmiş Milletler şehri yapmaya kararlı olduklarını bildirdi.

Bakan Davutoğlu, İstanbul'un bu durumu, bulunduğu konum itibariyle hak ettiğini aktararak, "Türkiye son dönemde sağladığı olağanüstü gelişme ve sağlayacağı imkanlar itibarıyla da her zaman Birleşmiş Milletlerin hizmetindedir. Hangi dönemde, hangi konuda olursa olsun Türkiye, Birleşmiş Milletlerin teklif ettiği her konuda, inisiyatif geliştirdiği her hususta büyük bir gayret göstermiştir. Artık siz burada ev sahibisiniz. Toplantılarda artık belki de sizin bize 'hoşgeldiniz' demeniz gerekecek. İstanbul sizin şehrinizdir, İstanbul insanlığın şehridir, İstanbul, Birleşmiş Milletlerin, barış ve düzen şehri olduğu kadar kalkınma baş şehridir. Tekrar anlaşmanın hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu. 
UNDP Başkanı Clark

UNDP Başkanı Helen Clark da 2011 yılında bir araya geldiklerinde, Türkiye ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı için ilerleyen dönemde atılacak adımlara dair süreci tanımladıklarını ve kararlaştırılan adımlar çerçevesinde de bölgesel merkezi, Türkiye'ye, İstanbul'a taşıdıklarını anlattı.

İstanbul'un son derece önemli bir merkez konumunda olduğuna işaret eden Clark, üçüncü havalimanının yapımıyla beraber şehrin ulaşım ve erişim anlamında çok daha önemli bir yere geleceğini söyledi.

Clark, imzalanan anlaşmayla Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşmiş Milletler arasındaki çalışmaları daha ileriye götüreceklerini dile getirerek, bunun aynı zamanda bu bölgede ve Beyaz Rusya, Kırgısiztan, Kazakistan, Tacikistan ve diğer ülkelerde yapacakları çalışmalar açısından da büyük bir önem taşıdığını kaydetti.

Yürütülen çalışmalara sağlanan temel bütçesel yardımlar için de ayrıca teşekkür ettiklerini belirten Clark, "Biz ilişkilerimizi, ortaklığımızı küresel kalkınma alanındaki iş birliği ve diğer konulara da taşımış durumdayız. Bu bağlamda bu hafta önemli bir uluslararası konferans da gerçekleşiyor. TİKA ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının iş birliğinde, özellikle kalkınma iş birliği alanında yükselen yeni taraflar ve aktörlerle ilgili ki bu da bizim üzerinde beraber çalıştığımız konu başlıklarından biri. Elbette bu konferansın da gösterdiği üzere gerek TİKA, gerek Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin kaydettiği başarılı çalışmalarla artık Türkiye ihtiyaç duyan ülkelere kalkınma iş birliği alanında en önemli desteği sağlayan ülkelerden biri haline geldi. Aynı zamanda Cenevre Grubuna üyeliğinizi de en içten duygularımla tebrik etmek istiyorum. Bu da bu alanda kaydetmiş olduğunuz başarının bir göstergesi. İstanbul artık bizim de evimiz olduğu için bundan sonraki dönemde de sıkça ortak evimizde beraber çalışmayı, buluşmayı umut ediyoruz" şeklinde konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...