Tgrt Haber

AK Partili Ali İhsan Yavuz, son anketi açıkladı: Muhalefet üzülecek ama oylar yüzde 2 daha arttı

17 Mart 2022 18:00 - Güncelleme : 17 Mart 2022 18:36

Cumhur İttifakı, Seçim Kanunu değişikliği teklifini Meclis’e sundu. Muhalefetten 'küçük partileri yutmak istiyorlar' eleştirisi geldi. TGRT Haber'de teklifi değerlendiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, eleştirilere cevap verdi: “Amacımız herkesin aldığı oy kadar milletvekili çıkarması. Böyle bir derdimiz olsa ittifak barajı getirirdik. Aksine artık 1 oy alan bile ittifak içindeyse barajı geçer.” Yavuz yaptırdıkları son ankette AK Parti'nin oy oranıyla ilgili de bilgi verdi.

Cumhur İttifakı uzun süredir üzerinde çalıştığı Seçim Kanunu değişikliği teklifini Meclis’e sundu. Teklif özellikle seçim barajının yüzde 10’dan yüzde 7’ye düşürülmesiyle öne çıkıyor. Uzun süredir erken seçim iddialarında bulunan muhalefet kanadından yasa teklifine yönelik eleştiriler geldi. Seçim Kanunu teklifi ile küçük partilerin ittifak içerisinde olmaları halinde yutulacağı veya etkisiz hale getirileceğine ilişkin iddialar muhalefetin gündeminde. Peki muhalefetin iddiaları doğru mu? Seçim Kanunu teklifi neyi öngörüyor? TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye'ye konuk olan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcı Ali İhsan Yavuz, eleştirilere cevap verdi. 

"MHP İLE ANLAŞAMADIĞIMIZ BİR KONU YOK"

Ali İhsan Yavuz, komisyon çalışmaları esnasında barajı hiç indirmemekten daha fazla indirmeye kadar pek çok seçeneği değerlendirdiklerini söyledi. AK Parti olarak bu meseleler üzerine çalıştıklarını, akabinde MHP ile birlikte çalışıp ortak bir karara vardıklarını belirten Yavuz, süreç ile ilgili kamuoyu tarafından yanlış bilinen bir noktayı şöyle anlattı: “Kamuoyunda MHP ile AK Parti’nin anlaşamadığı noktalar olduğu algısı var. Açıkçası zerre anlaşamadığımız bir şey olmadı. Çünkü bakış açımız aynı doğrultuda.”

"İTTİFAK İÇİNDE 1 OY BİLE ALSA BARAJI GEÇER"

Barajın düşürülmesinin Başkanlık Sistemi ile uyumlu olduğunu belirten Yavuz, konuya ilişkin şöyle açıklamalar yaptı: “Çünkü artık yürütmede istikrar diye bir mesele yok. Ancak bunu ittifak sistemi içinde düşünmemiz gerekiyor. Aslında barajı düşürdüğümüzde partilerin aldığı oy kadar ittifak sistemine dahil olan partilerin durumunu da hesaba katmamız gerekiyor. Burada ittifaka dahil olan partiler için baraj diye bir şey yok. İttifak yüzde 7’yi aşması halinde bir parti isterse 1 oy alsın barajı aşmış olacak. Bundan sonraki tüm işlemlerde ona göre davranılacak açıkçası. Burada partilerin hangi bölgeden ne kadar oy alacağı önemli.”

"İTTİFAK İÇİNDE BARAJ DA GETİREBİLİRDİK"

Burada AK Parti'nin ya da MHP’nin lehine bir yasa hedeflemediklerinin altını çizen Yavuz, sistemin daha rahat olmasını ve daha demokratik bir tablo ortaya çıkmasını amaçladıklarını kaydetti. “Seçmen hakkı ortadan kalkmasın istiyoruz” diyen Yavuz, muhalefetin ‘Küçük partileri yutmayı hedefliyorlar” eleştirisine şöyle cevap verdi: “Böyle bir niyetimiz olamaz. Şayet olsaydı ittifak için baraj getirirdik. Başka ülkeler de var. Uygun görmedik. Küçük partileri yutmak değil onların oylarını koruma sistemi adeta. Küçük partilerin oyları yani ‘artık oy’lar eskiden büyük partilere giderdi. Bu sistemde ne küçük partinin oyunun büyük partilere gitmesini ne de büyük partilerin oyunun küçük partilere gitmesini istiyoruz. Herkes aldığı oy oranında vekil çıkarsın.”

AK Partili Ali İhsan Yavuz, son anketi açıkladı: Muhalefet üzülecek ama oylar yüzde 2 daha arttı

"ERKEN SEÇİM İDDİALARI ARTIK GEÇERSİZ"

Paketin aslında çok daha önce hazırlandığını kaydeden Yavuz, muhalefetin erken seçim iddialarından dolayı paketi beklettiklerini söyledi. “Bu iddiaları körüklemek istemedik” ifadelerini kullanan Yavuz, Seçim Kanunun önümüzdeki seçimlerde geçerli olabilmesi için üzerinden 1 yıl geçmesi gerektiğine değinerek "Zamanlama açısısında bu kanunun geçerli olduğu bir erken seçim mümkün değil" ifadelerini kullandı. 

"AK PARTİ'NİN OYLARI YÜZDE 2 ARTTI"

Yavuz, AK Parti’nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki seçimlerde alacağı oyun bir önceki seçimlerde aldığı oydan daha az olmayacağını söyledi. Sanıldığı gibi bir düşüş trendi içinde olmadıklarını kaydeden Yavuz, bugün seçim olsa AK Parti’nin alacağı oyu şöyle açıkladı: “Bize ışık tutması açsından periyodik anketler yapıyoruz. Yapılan anketlere göre bir önceki seçimlerden az oy çıkmıyor. Zaman zaman 1 ya da 2 puan oynuyor. Son yapılan ankette oyların yüzde 2 küsur yukarı çıktığını gösteriyor. Muhalefeti üzecek ama durum bu” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...