Tgrt Haber
02 Kasım 2017 13:35

Bakan Kaya: Kadınları ekonominin daha fazla içine sokmak durumundayız

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Ekonomide 2023 hedeflerimize ulaşmak için kadınları ekonominin daha fazla içine sokmak durumundayız. Azami ölçüde özellikle Ar-Ge'de, teknolojide, yazılımda, daha yüksek katma değerli alanlarda da kadın oranını artırmak durumundayız." dedi.

Bakan Kaya: Kadınları ekonominin daha fazla içine sokmak durumundayız
bakan kaya,,fatma betül sayan kaya,

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) 8. kuruluş  yıl dönümü kapsamında bir otelde düzenlenen "Farkındalık Ödülleri Töreni ile  Karar Alma Mekanizmalarında Kadın Temalı Sempozyum" programına katıldı.

KEFEK'in 8. yıl dönümünü kutlayarak başladığı konuşmasında Kaya,  sistem değişikliğiyle KEFEK'in uyum yasalarıyla gelecek dönemde çok daha önemli  çalışmalara imza atacağını belirtti.

Kaya, son 15 yılda AK Parti iktidarları döneminde kadınların toplumsal  statülerinin güçlendirilmesi konusundaki başarıların ve gelinen noktanın çok  önemli olduğunu söyledi.

Bakan Kaya, "Mecliste 2002'de yüzde 4,4 olan kadın milletvekili  oranını yüzde 14,7'ye yükselttik. Bu hala istediğimiz bir oran değil. Yüzde  50'lere çıkarmak istediğimiz bir oran. Belki çok radikal bir söylem ama biz  kadınların erkeklerle eşit oranda temsil edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu  konuda da her türlü çalışmayı yapıyoruz." diye konuştu.

Beşeri sermayesinin yarısı olan kadınlardan istifade etmeyen bir  toplumun milli bir kayıp içinde olduğuna dikkati çeken Kaya, Türkiye'de son 15  yılda kadınların bilgilerinden, zekalarından, düşüncelerinden faydalanma adına  önemli adımlar atıldığını kaydetti.

Kaya, son 15 yılda kadının statüsünün güçlendirilmesi alanında hükümet  programları başta olmak üzere tüm temel politika belgesinde hazırladıkları eylem  planlarının önemli bölümünü hayata geçirdiklerini belirtti.

''MÜHENDİSLİK ALANINDA ÇALIŞAN KIZLARIN SAYISI ARTACAK"

Kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımını sağlayacak tüm  haklardan erkeklerle eşit yararlanmalarının Bakanlığının öncelikli hedefi  olduğunu aktaran Kaya, "Ekonomide 2023 hedeflerimize ulaşmak için kadınları  ekonominin daha fazla içine sokmak durumundayız. Azami ölçüde özellikle Ar-Ge'de,  teknolojide, yazılımda, daha yüksek katma değerli alanlarda da kadın oranını  artırmak durumundayız." ifadesini kullandı.

Kaya,  gelecek dönemde kız çocuklarının erkeklerle eşit oranda  mühendislik okumasını istediklerini anlatarak, bu kapsamda Mühendis Kızları  Projesi'nin yaşama geçirildiğini hatırlattı.

Kadınların iş gücüne katılma oranının son 15 yılda ciddi oranda  arttığını dile getiren Kaya, oranın yüzde 20'lerden yüzde 34'lere çıkarıldığını  kaydetti. Kaya, 2023 hedefi olan kadınların iş gücüne katılma oranının yüzde 41'e  yükseltilmesi için de önemli çalışmalar yapıldığını ifade etti.

"BAŞARI HİKAYELERİNİ ÖN PLANA ÇIKARIYORUZ"

Bakan Kaya, Türkiye'de işveren kadınların toplam içindeki oranının  yüzde 14,6 olduğuna işaret ederek, bunu yükseltmek için de çalışmaları  bulunduğunu belirtti.

Kadın girişimciliğinin desteklendiğini, kadınlara cesaret verilmesi  gerektiğini vurgulayan Kaya, "Kadınlarımıza cesaret vermemiz gerekiyor.  Girişimciliği desteklemek önemli ama onları başarabileceklerine inandıramazsak  girişimcilik eğitimi alsalar bile hayata geçirmiyorlar. O yüzden kadınlarımızı  cesaretlendirmek adına başarı hikayelerini ön plana çıkarıyoruz." dedi.

Mikrokredi uygulamasıyla 165 bin dar gelirli kadına 675 milyon kredi  desteği verildiğini aktaran Kaya, 138 bin aktif kadın üyenin bu desteklerden  faydalanarak kredi kullanmaya devam ettiğini kaydetti.

Bakan Kaya, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile 300 organize  sanayi bölgesine 300 kreş açılması çalışmalarının başladığını bildirdi.

"KADINLARIN YARARINA OLMAYACAK HİÇBİR METNİN ALTINA İMZA ATMAYIZ"

Gelecek genel ve yerel seçimlerde kadın meclis üyelerinin, belediye  başkanlarının ve milletvekillerinin sayısının artırılacağına inandığını söyledi.

Bakanlıklarda üst düzey kadın bürokrat sayısının oranının yüzde 11  olduğuna dikkati çeken Kaya, Bakanlık görevini üstlendikten sonra Bakanlıkta üst  düzey bürokratların kadın sayısını artırmak için mücadele ettiğini ifade etti.

Kaya, "Biz hem kabinede olan kadın bakanlar olarak hem AK Parti'li  kadın milletvekilleri olarak kadınların yararına olmayacak hiçbir metnin altına  imza atmayız." dedi.

Son 15 yılda kız çocuklarının eğitimi noktasında çok önemli işlere  imza atıldığına değinen Kaya, yapılan projelerle kız çocuklarının okullaşma  oranının yükseltildiğini belirtti.

"KIZ ÇOCUKLARININ YERİ OKULLAR, EVLİLİK DEĞİL"

Erken yaşta evliliklerin önlenmesinin Bakanlığının önem verdiği  çalışma alanlarından biri olduğunu dile getiren Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Erken yaşta evliliklerin öncelikle yüksek olduğu illerde pilot  uygulamamızı başlattık. Bu konuda eylem planı hazırladık, hayata geçirdik.  Öncelikle Türkiye'de erken yaşta evliliklerin yüksek olduğu 8 ilde bu oranı  Türkiye ortalamasının altına düşüreceğiz. Türkiye ortalamasını da sıfıra hep  birlikte el ele indireceğiz. Bunun için toplumsal bir zihniyet dönüşümüne  ihtiyacımız var. Çok kolay bir iş değil ama biz bu konuda gayretliyiz. Azim ve  kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz. Kız çocuklarının yeri okullar, evlilik  değil. Kız çocuklarının her birinin üniversiteyi bitirmesini istiyoruz."

Okula giden kız çocuklarını şartlı eğitim yardımıyla  desteklediklerini, 2 milyon haneye bu yardımları verdiklerini hatırlatan Kaya,  annelere verilen şartlı eğitim desteğine devam edeceklerini ifade etti.

Programa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, AK  Parti Genel Başkan Yardımcıları Öznur Çalık ve Ravza Kavakcı, KEFEK Başkanı  Radiye Sezer Katırcıoğlu da katıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...