Tgrt Haber
01 Şubat 2019 20:43

Çavuşoğlu: Karadeniz'in gerginlikler denizi olmasını istemiyoruz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Karadeniz'in gerginlikler denizi olmasını istemediklerini belirterek "Tam tersi barışın, huzurun ve istikrarın olduğu bir deniz olmasını istiyoruz. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne, sınır bütünlüğüne verdiğimiz desteği bir kez daha ifade etmek isterim" dedi.

Çavuşoğlu: Karadeniz'in gerginlikler denizi olmasını istemiyoruz
karadeniz,

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, Ukrayna'nın Odessa kentinde, ikili görüşmelerinin ve Türkiye-Ukrayna Ortak Stratejik Planlama Grubu 7. Toplantısının ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Karadeniz'in güvenliğini önemsediklerinin altını çizen Çavuşoğlu, "Biz bir NATO üyesiyiz ve NATO'nun aldığı kararları da destekliyoruz ve katkı da sağlıyoruz. Biz Karadeniz'in gerginlikler denizi olmasını istemiyoruz. Tam tersi barışın, huzurun ve istikrarın olduğu bir deniz olmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan Kerç Boğazı krizinden sonra da hem gemilerin hem de gemide çalışanların serbest bırakılması konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın defaatle düşünceleri ve ricasını Rusya Devlet Başkanı Putin'e ilettiklerini belirterek, bu konudaki çabalarına devam edeceklerinin altını çizdi.

"Tüm dünya kamuoyunun da Türkiye'den beklentisi var"

Bakan Çavuşoğlu, "Hem Ukrayna ile hem de Rusya ile iyi ilişkiler içinde olduğumuz için bu konularda sadece Ukrayna'nın değil tüm dünya kamuoyunun da Türkiye'den beklentisi var. Geri kalan tutukluların getirilmesi konusunda çabalarımızı sürdüreceğimizi söylemiştim." şeklinde konuştu.

Bu gibi krizlere barışçıl çözümler getirilmesi gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, "Biz Kerç Boğazı'nda bu kriz yaşandıktan sonra bu sorunun uluslararası hukuk çerçevesinde ve Ukrayna'nın sınır bütünlüğü çerçevesinde çözülmesi gerektiğini vurguladık." dedi

Çavuşoğlu, "Uluslararası hukuku, kanunları ve düzenlemelerimizi ihlal eden gemilere karşı birlikte daha sıkı tedbir almamız gerektiğini görüşmelerimizde teyit ettik." ifadesini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...