Tgrt Haber
27 Şubat 2014 16:12

Çiçek, 'Türkiye, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden yanadır'

Çiçek, 'Türkiye, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden yanadır, halkın birliğinden yanadır' dedi.

Çiçek, 'Türkiye, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden yanadır'
cemil çiçek'ten ukrayna açıklaması, türkiye ukrayna'nın yanındadır,

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye'nin Ukrayna’nın egemenliğinden yana olduğunu vurgulayarak, "(Türkiye, Ukrayna'nın)Toprak bütünlüğünden yanadır, halkın birliğinden yanadır ve mevcut sıkıntıların pratik ilkeler çerçevesinde barışçıl yollarla, uzlaşı temelinde çözümünden yanadır” dedi. Rus Bilim ve Kültür Merkezi'nin açılışına katılan Çiçek, programın bitişinde basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin Rus yetkililerle görüşmelerine yönelik soru üzerine Çiçek, şunları söyledi:
“Rusya Federasyonu ile Türkiye arasındaki ilişkilerle ilgili düşüncelerimi aynı zamanda devletimizin de bakış tarzını ifade etmeye çalıştım. Tarafların her vesileyle  bir araya gelmesinde fayda var. Çünkü bölgenin iki önemli ülkesidir. Dayanışma içinde olursak, istişarelerde bulunursak, bizdeki birçok yaralayıcı, sıkıntılı konulara çözüm bulmak bir manada kolaylaşmış olur. Buna yenileri eklendi. Ukrayna'daki durumda henüz her şey netleşmiş değil. Ukrayna bizim dostumuz olan ve çok yönlü ilişkilerimizin olduğu bir ülkedir. Bunlara ilaveten Kırım Özerk Bölgesi'nde Tatar soydaşlarımız da yaşamaktadır. Bu gelişmeleri hem komşu ülke ilişkileri bakımından hem de soydaşımız Tatarlar bakımında yakından takip ediyoruz." Çiçek, Ukrayna'da yaşanan gelişmelere ilkesel olarak bakıldığında, Türkiye'nin Ukrayna’nın egemenliğinden yana olduğunu vurgulayarak, "Toprak bütünlüğünden yanadır, halkın birliğinden yanadır ve mevcut sıkıntıların pratik ilkeler çerçevesinde barışçıl yollarla, uzlaşı temelinde çözümünden yanadır” diye konuştu.
Türkiye'nin bu yöndeki çabalara katkı vereceğini ifade eden Çiçek, Kırım Tatarlarının da hak ve hukukunun korunmasının esas olduğunu ve kurulacak çözümün halkın tümünü kapsaması gerektiğini söyledi. Mecliste böcek araması yapıldığına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine, “Siz böyle bir ihtiyaç hissettiniz mi?” sorusu yöneltilen Çiçek, kendisinin böyle bir endişesinin olmadığını dile getirdi. Kanunsuzluğun her yerde yapılabileceğini vurgulayan Çiçek, “Ceza kanunlarında yeri var, soruşturacak makamlar var, zaman zaman milletvekillerimizin basına çıkan açıklamaları var, münferit de olsa talepler var. Biz bunları daha evvelden emniyetten aldığımız araçla yapıyorduk. Yeni bir araç aldılar. Onun bir denemesi olarak benim orada yaptılar. Benim bir talebim ya da endişem yok” diye konuştu. Aramanın geçen hafta yapıldığını ifade eden Çiçek, konunun haber yapılacak bir tarafı olmadığının altını çizdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...