Tgrt Haber
29 Eylül 2022 20:16 - Güncelleme : 29 Eylül 2022 22:10

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Putin'e müzakere çağrısı: Bir şans daha ver

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya lideri Vladimir Putin ile telefonda görüştü. İki liderin görüşmesinde Ukrayna savaşındaki son gelişmeler ele alındı. İşte ayrıntılar...

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Putin'e müzakere çağrısı: Bir şans daha ver
Cumhurbaşkanı Erdoğan,Putin

Ukrayna-Rusya savaşının başından bu yana iki ülke arasında barışın sağlanması için büyük çaba sarf eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın diplomasi trafiği sürüyor. Akşam saatlerinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Rus liderden barış müzakerelerine bir şans daha vermesini istedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin son gelişmeler değerlendirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, uzun süredir üzerinde çalıştıkları Rusya-Ukrayna esir değişiminin başarıyla sonuçlanmasından ve Birleşmiş Milletlerin de katkısıyla geliştirdikleri İstanbul Mutabakatı’nın işlemesinden memnuniyet duyduğunu ifade etti.

GÜBRE VE TAHILIN İHRACI

Kasım ayında süresi dolacak olan mekanizmanın uzatılmasının müşterek menfaat olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus gübresinin ve tahıl ürünlerinin kesintisiz ihracı konusunda da çalışmaya devam ettiklerini dile getirdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha olumlu gelişmelerin önünün açılabilmesi için gerilimi düşürmeye yönelik adımlara ihtiyaç olduğunu, Rusya’dan da Ukrayna’daki bazı bölgelerin Rusya’ya katılımı meselesi başta olmak üzere, bu süreci kolaylaştıracak adımlar atmasının beklendiğini söyledi.

PUTIN'E BARIŞ MÜZAKERELERİ ÇAĞRISI

Rusya Devlet Başkanı Putin’den müzakerelere bir şans daha vermesini isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu süreçte kolaylaştırıcı bir rol oynamaya hazır olduklarını kaydetti.

KREMLİN'DEN DE AÇIKLAMA GELDİ

Kremlin Basın Servisi tarafından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Erdoğan'ın, Rusya'nın İjevsk kentinde okula yönelik gerçekleşen terör saldırısıyla ilgili başsağlığı mesajı aktardığı belirtildi.

Liderlerin enerji konularında görüş alışverişinde bulunduğu aktarılan açıklamada, "Rusya'nın Türkiye'ye doğal gaz tedarikine ilişkin sözleşmelerin uygulanması ve Akkuyu Nükleer Santrali’nin ortak inşaatı çerçevesinde enerji sektöründeki etkileşime olumlu bir değerlendirme yapıldı. Rusya ve Türkiye Başkanları, Soçi ve Semerkant'ta yaptıkları toplantılarda varılan anlaşmaların uygulanmasına vurgu yaptı" denildi.

RUSYA'DAN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin'in, İstanbul'da imzalanan tahıl anlaşmasını da ele aldığı belirtilen açıklamada, "Karadeniz limanlarından tahıl ihracatı ile Rus tarım ürünleri ve gübre ihracatına ilişkin İstanbul anlaşmasının uygulanmasına Türkiye'nin katkısından dolayı teşekkür edildi. Aynı zamanda, Rusya'dan dünya pazarlarına gıda ve gübre tedarikinin önündeki engellerin kaldırılması da dahil olmak üzere, bu tahıl paketi anlaşmasını tam olarak bir kompleks içinde uygulama ihtiyacına dikkat çekildi" denildi.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Putin'e müzakere çağrısı: Bir şans daha ver

'KUZEY AKIM'DAKİ SIZINTI SABOTAJ YA DA TERÖR EYLEMİ'

Liderlerin, Rus gazını Avrupa'ya taşıyan Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hatlarındaki sızıntıları da ele aldığı aktarılan açıklamada, Putin'in sızıntılar hakkında "sabotaj" değerlendirmesinde bulunduğu ifade edildi. Açıklamada, "Rusya Devlet Başkanı, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 gaz boru hatlarına yönelik benzeri görülmemiş sabotaj veya benzeri görülmemiş uluslararası bir terör eylemi hakkında temel bir değerlendirme yaptı. Rusya'nın bu konuyu BM Güvenlik Konseyi'nde acilen tartışmaya açtığı kaydedildi" denildi.

İLHAK REFERANDUMUNA İLİŞKİN BİLGİ VERDİ

Putin'in, Rusya'nın Ukrayna'dan ilhak ettiği Donbass Bölgesi'ndeki Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson'da gerçekleşen halk referandumlarına yönelik Erdoğan'ı bilgilendirdiği aktarılan açıklamada, "Vladimir Putin, 23-27 Eylül tarihlerinde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile Herson ve Zaporijya bölgelerinde, Rusya Federasyonu'na katılım konusunda yapılan referandumların sonuçlarını açıkladı. Seçimlerin şeffaflığı konusunda, uluslararası hukuk norm ve ilkelerine tam uyumlu olarak gerçekleştiği vurgulandı" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, söz konusu referandumların BM'nin 1966 İnsan Haklarına İlişkin Uluslararası Sözleşmeler ve 1975 Helsinki Nihai Anlaşma hükümlerine uygun olduğu vurgulandı.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...