Tgrt Haber
11 Mart 2022 15:04 - Güncelleme : 11 Mart 2022 17:31

Son dakika! Erdoğan'dan Batı'ya tepki: Kırım'ın işgaline tepki gösterseydiniz, bu savaş yaşanmazdı

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya Diplomasi Forumu'nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan yaptığı açıklamada, "Eğer 2014'te Kırım'ın işgaline tüm Batı, tüm dünya ses çıkarmış olsaydı, acaba bugünkü tabloyla karşı karşıya kalır mıydık? Ukrayna haklı davasında yalnız bırakıldı" ifadelerini kullandı.

Son dakika! Erdoğan'dan Batı'ya tepki: Kırım'ın işgaline tepki gösterseydiniz, bu savaş yaşanmazdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya Diplomasi Forumu'nun açılışında konuştu. Erdoğan, "Eğer 2014'te Kırım'ın işgaline tüm Batı, tüm dünya ses çıkarmış olsaydı, acaba bugünkü tabloyla karşı karşıya kalır mıydık? Ama Kırım'ın işgaline sessiz kalanlar şimdi bir şeyler söylüyorlar. Saldırgan eylemi mazur göremeyiz.Ukrayna haklı davasında yalnız bırakıldı. Ukrayna komşumuz ve dostumuzdur." ifadelerini kullandı. Öte yandan Montrö vurgusu da yapan Erdoğan, "Montrö dahil elimizden geleni yapacağız." dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

"Antalya'da verdiğimiz diyalog, dayanışma mesajları, foruma çok önemli anlam katıyor.

Daha geniş katılımla tertip ettiğimiz 2. Antalya Diplomasi Forumu'nun rüştünü ispat etmiş uluslararası etkinlik olarak yoluna kararlılıkla devam edeceğine inanıyorum.

Dünyamız 21. yüzyılın ilk çeyreğini geride bırakmaya hazırlanırken insanların küresel barışa ve refaha duyduğu özlem de o derece artıyor. Bilimde, teknolojide, tarımda, sanayide ve ulaşımda yaşanan onca ilerlemeye rağmen insanlık olarak temel meselelerimizi henüz çözüme kavuşturamadığımızı görüyorum. Terörizm, açlık, yoksulluk, kıtalar arasındaki adaletsizlik, sıcak çatışma ve iç savaşlar, iklim değişikliğinin yol açtığı çevre felaketleri küresel gündemin en üst sıralarında yer almayı ne yazık ki sürdürüyor. Ekonomiler büyürken, gökdelenler yükselirken, belli başlı ülkeler günden güne zenginleşirken istatistikler bize daha müreffeh dünya resmi çizerken maalesef hemen yanı başımızda çocuklar açlıktan ölmeye devam ediyor. Açlık virüsü her yıl dünyada koronavirüsten daha fazla insanın hayatına mal oluyor.

Söndüremediğimiz her yangının, durduramadığımız her çatışmanın eninde sonunda bizi de etkileyeceğini, yakacağını bilmeliyiz. Bu acı gerçeğe Suriye'de, Yemen'de, Afganistan'da, Libya'da, Arakan'da ve daha birçok kriz bölgesinde şahit olduk.

KIRIM'IN İŞGALİNE SESSİZ KALAN BATI'YA TEPKİ

Kırım'la ilgili düşüncemizi hep açık şekilde ifade ettik. Gerek Rusya Federasyonu gerekse Ukraynalı dostlarımızla yaptığımız görüşmelerde bu meseleyi hep gündemde tuttuk. Eğer 2014'te Kırım'ın işgaline tüm Batı, tüm dünya ses çıkarmış olsaydı, acaba bugünkü tabloyla karşı karşıya kalır mıydık? Ama Kırım'ın işgaline sessiz kalanlar şimdi bir şeyler söylüyorlar. Saldırgan eylemi mazur göremeyiz."

"UKRAYNA HAKLI DAVASINDA YALNIZ BIRAKILDI"

"Ukrayna haklı davasında yalnız bırakıldı. Ukrayna komşumuz ve dostumuzdur. İyi güzel de adalet yer kürenin belli bir bölümünde geçerli, diğer bölümünde geçersiz mi? Bu nasıl dünya?

Hep birlikte biz, barışın dünyasını kurmaya mecburuz. Savaşın değil. Gelinen aşamada yangına körükle gitmenin, ateşe benzin dökmenin kimseye faydası olmayacak.

Bakıyorsunuz Almanya'da bir orkestrada orkestra şefi Putin'in arkadaşı. Putin'in arkadaşı olduğu için görevden alınıyor. Öbür tarafta yine bir başka Avrupa ülkesinde dünyaca meşhur Dostoyevski yayınları ülkede yasaklanıyor. Biz bunu neye benzetiyoruz biliyor musunuz: Bir zamanlar Irak'ta Hülagü'nün yakıp yıktığı kütüphaneler vardı ya aynı o döneme dönüş olarak görüyoruz. Biz yeni Hülagüler istemiyoruz."

''TEMENNİMİZ SİLAHLARIN BİR AN ÖNCE SUSMASI''

Temennimiz, itidal ve sağduyunun galip gelmesi, silahların bir an önce susmasıdır. Bugün görüştüğümüz bir dost 'Bir SİHA bizim ülkemize düştü' dedi. Şu anda o da dinleyicilerimiz arasında. Hiç ilgisi alakası olmayan ülkeyi de demek ki bu silahlar vuruyor.

MONTRÖ VURGUSU

Temennimiz, itidal ve sağduyunun galip gelmesi, silahların bir an önce susmasıdır. Montrö dahil elimizden geleni yapacağız.

BM'DEKİ SİSTEME ELEŞTİRİ

Ukrayna krizi ile birlikte Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi sisteminin çarpıklığı ortaya çıkmıştır. BM'de 5 üyeden bir tanesi ne derse o oluyor. Geçici üyelik üzerinden sistemin yapısal sorununun üstü örtülmeye çalışılıyor."

ÇAVUŞOĞLU: 75 ÜLKE ÜST DÜZEY TEMSİL EDİLİYOR

Erdoğan'dan önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu'nun açılışında konuşma yaptı.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Birlikte düşün, birlikte hareket et düşüncesi, 17 ülke ve devlet başkanı, 80 bakan başta olmak üzere 75 ülkeden katılımcıyı bugün bu salonda harekete geçirdi. Dünyadaki devletlerin 3'te 1'inden fazlası burada en üst düzeyde temsil ediliyor.

Avrupa yeniden sistemsel istikrar çıtası arıyor.

Antalya Diplomasi Forumu'na baktığımızda, burası sanki Birleşmiş Milletler ortamı sağlıyor. Antalya'da birleşmiş zihinler ortamı oluşuyor. Sorunlarımızı zihinlerimizde çözmeden birlikte hareket edemeyiz."

BM'DEN DİPLOMASİ VURGUSU

Çavuşoğlu'ndan sonra, BM Genel Sekreteri Guterres, videokonferans yöntemiyle  katılarak konuşma yaptı. Guterres, diplomasinin önemine dikkat çekti.

LAVROV VE KULEBA İLK KEZ ANTALYA'DA YÜZ YÜZE GELDİ

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 16. gününde devam ederken, Türkiye'de tüm dünyanın takip ettiği görüşmeler yaşandı. Dün, savaşan ülkelerin Dışişleri Bakanları Antalya'da ilk kez yüz yüze geldi. 

Bugün de Antalya Diplomasi Forumu başladı. Foruma 16 devletin hükümet başkanı katılıyor. 

ZELENSKİY DE KONUŞMA YAPACAK

Son dakika haberine göre, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de saat 15.45'te foruma videokonferans yöntemiyle katılarak konuşma yapacak. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...