Tgrt Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sivil anayasa çağrısı: Gelin 'darbe anayasası' ayıbından kurtulalım

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
01 Eylül 2023 15:33 - Güncelleme : 01 Eylül 2023 17:04
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sivil anayasa çağrısı: Gelin 'darbe anayasası' ayıbından kurtulalım
Cumhurbaşkanı Erdoğan

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni adli yıl açılış töreninde yaptığı açıklamada hukuk devletinin kırmızı çizgileri olduğunu belirtti. Yargıda reformun süreceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 85 milyona yeni anayasa çağrısı yaptı. Erdoğan, "Türkiye'yi darbe anayasası ayıbından kurtararak sivil bir anayasaya kavuşturalım. Bunun için milletimizin her bir ferdinden destek istiyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay Başkanlığı'nda 2023-2024 Adli Yıl Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu. Hukukun üstünlüğü ilkesinden asla taviz vermeyeceklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yargıda reformun da devam edeceğinin sinyalini verdi. 85 milyona yeni bir anayasa çağrısı yapan Erdoğan, "85 milyonun tamamının sahipleneceği, 'işte benim anayasam' diyerek baş tacı edeceği bir metni artık milletimizin takdirine sunmamız gerekiyor" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Yeni adli yılın ülkemiz, milletimiz, hakim ve avukatlarımız ve tüm adalet teşkilatımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum. 50 binden fazla insanımızı kaybettiğimiz asrın felaketiyle mücadelemizde yargı mensuplarımız yaşadıkları acıya rağmen milletimize karşı mesuliyetlerini hakkıyla yerine getirdiler. Biz de adalet hizmetlerinde kesinti olmaması için gerekli önlemleri aldık. Yayımladığımız cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle depremzedelerin hak kaybına uğramalarının önüne geçtik.

DEPREM BÖLGESİNE 131 YENİ MAHKEME

Felaketin ilk günlerinden itibaren zor şartlarda görev yapan adalet teşkilatımızın mensuplarına teşekkür ediyorum. Depremin hayatın farklı alanlarında açtığı yaraları sarmak gündemimizin ilk sırasında yer alıyor. Depremden bu yana bölgede oluşan iş yükünü karşılamak üzere 131 yeni mahkeme kuruldu. 189 yeni mahkemenin kurulma işlemleri devam ediyor. Bunlar davaların daha hızlı karara bağlanmasını sağlayacak.

"2 HUSUSA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ"

Bu seneki adli yıl açılışını cumhuriyetimizin 100. yaşına ulaşmanın gururunu yaşadığımız dönemde gerçekleştiriyoruz. 2 ay sonra Cumhuriyetimizin 100. yılını büyük coşkuyla kutlayacağız. Tarihimizin bu önemli eşiğine hızla yaklaşırken şu 2 hususa büyük önem veriyoruz. İlki, bizlere semalarını ezanlarımız ve bayraklarımızın süslediği, üzerinde özgürce yaşayabildiğimiz kahramanların aziz hatıralarına sahip çıkmaktır.

İkincisi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma hedefine doğru yürürken bugün nerede olduğumuzun kapsamlı ve objektif bir değerlendirmesini yapmaktır. Siyasetten hukuka, ekonomiden sosyal ve beşeri hayata kadar her alanda böyle bir muhasebeye yönelmemiz gerekiyor.

Coğrafyamızdaki devletler silsilemizin son temisilcisi cumhuriyetimizin ikinci asrını Türkiye Yüzyılı'na dönüştürmenin yolu hamasetten değil, hatalarımızdan ders çıkarıp başarılarımızdan ilham almaktan geçiyor. Bu durum yargımız için de gereklidir. Yargı camiamızın yeni adli yılı böyle bir arayışın vesilesi haline getireceğini umit ediyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sivil anayasa çağrısı: Gelin 'darbe anayasası' ayıbından kurtulalım

"HUKUK DEVLETİ KIRMIZI ÇİZGİMİZ"

Hukuk devleti hepimizin ortak hedefi ve kırmızı çizgimizdir. Adalet hizmetlerinde kaliteyi yükselterek toplumdan gelen serzenişlerin önüne geçmek hepimizin görevidir. Hiçbir vatandaşımız adliye kapsının adalet kapısı olduğundan şüphe etmemelidir. Bunun için hukukun üstünlüğü ilkesinden asla taviz veremeyiz. Necip milletimize karşı sorumluluklarımızı yerine getirmek ancak bu şekilde sağlanır.

"YARGIDA REFORM DEVAM EDECEK"

Güven veren adalet sistemi tesisi için özlük haklarına kadar pek çok reforma imza attık. Her yıl yargı paketleri ile bu süreci devam ettiriyoruz. Bundan sonra da sizlerle daha yakın iş birliği içinde çalılşacak ortak akıl ile hukuk devletini buluşturacağız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sivil anayasa çağrısı: Gelin 'darbe anayasası' ayıbından kurtulalım

Türkiye Yüzyılı vizyonu güçlenen devletimizi de temsil ediyor. Medeniyet köklerimizden aldığımız ilhamla bunun mücadelesini veriyoruz. Bizzat kendi hayatımız bir adalet arayışı, hak ve hukuk mücadelesi örneğidir. Maruz kaldığımız haksızlıklar bizi asla küstürmedi. Tam tersine ülkenin ve milletin geleceği için kurduğumuz hayaller, adalet ve hukuk rengiyle daha güçlü bir şekilde boyandı.

"TÜRKİYE'Yİ DARBE ANAYASASI AYIBINDAN KURTARALIM"

Son bir hususa değinerek sözlerimi bitirmek istiyorum. 2011'den beri her seçimde milletin önüne koyduğumuz bir hayalimiz var. Bu hayal, Türkiye'yi darbe anayasası ayıbından kurtararak yeni, sivil, dili ve içeriğiyle bugünü ve yarını kucaklayan, Türkiye Yüzyılı'na yakışır bir anayasaya kavuşturmaktır. Darbe anayasasının gölgesinde Türkiye Yüzyılı'nı konuşmayı zul sayıyoruz. İstiklal ve istikbali için bu kadar ağır bedeller ödemiş milletimizin yeni bir anayasayı anasının ak sütü gibi hak ettiğine inanıyoruz. Türkiye Yüzyılı vizyonumuz böyle bir anayasayla daha da güçlenecek. Bunun için 85 milyonun tamamının sahipleneceği, 'işte benim anayasam' diyerek baş tacı edeceği bir metni artık milletimizin takdirine sunmamız gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sivil anayasa çağrısı: Gelin 'darbe anayasası' ayıbından kurtulalım

DESTEK ÇAĞRISI

Buradan siyasi partilerimizi, yüksek mahkemelerimizi, üniversitelerimizi, devlet kurumlarımızı, barolarımızı, meslek kuruluşlarımızı, sivil toplum örgütlerimizi ve milletimizin her bir ferdini bu sürece katkı vermeye davet ediyorum. Meclis'in açılışıyla birlikte Türk demokrasisini yeni bir anayasaya kavuşturmak için girişimlerimizi tekrar başlatıyoruz. Yargı mensuplarımızdan da bu sürece hazırlıklı olmalarını ve destek vermelerini istiyorum."

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...