Tgrt Haber

Fransız basını İstanbul'daki Afrika Zirvesi’ni gıptayla izledi: Erdoğan gönüllerini kazandı

18 Aralık 2021 16:20
Fransız basını İstanbul'daki Afrika Zirvesi’ni gıptayla izledi: Erdoğan gönüllerini kazandı
Afrika,İstanbul

İstanbul’da düzenlenen Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi, Fransız basınında manşetlere çekildi. Le Monde, toplantının Afrika'da Türk atılımını vurguladığını yazarken, Radyo ağı RFI, Türkiye'nin Afrika Birliği ve Afrika ülkeleriyle ilişkilerde yeni bir aşamaya geçtiğini duyurdu. "Cumhurbaşkanı Erdoğan, son yıllarda Afrikalı liderlerin kalbini kazandı" ifadelerine yer verdi.

Fransız basını İstanbul’da 3'üncüsü düzenlenen Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'ne geniş yer ayırdı. Le Monde, toplantının Afrika'da Türk atılımını vurguladığını belirtirken kıtayla ticaretin 17 yılda 5 kat artarak 25.3 milyar dolara çıktığını vurguladı. Ankara'nın Afrika'nın 43 ülkesinde büyükelçiliğinin bulunduğu, Türk Hava Yolları'nın ise kıtadaki 61 şehre uçuş gerçekleştirdiğine yer verilen haberde, Türkiye’nin açılımının meyvelerini verdiği vurgusu yapıldı. 

EN AZ 15 ANLAŞMA İMZALANDI

Radyo ağı RFI ise “Türkiye Afrika Birliği ve Afrika ülkeleriyle ilişkilerde yeni bir aşamaya geçti” yorumunu yaptı. Sağlık, tarım ve eğitim konularının da zirve boyunca gündemde yer aldığı belirtilen haberde "Yatırımlar unutulmuyor. Türkiye, insani yardım ve eğitimin yanı sıra işletmelerini teşvik ediyor. (Erdoğan'ın) Kıtaya yaptığı son gezi sırasında, yalnızca Nijerya ve Angola ile enerji, tarım ve aynı zamanda savunma konularında en az 15 anlaşma imzalandı." denildi.

AFRİKALI LİDERLERİN KALBİNİ KAZANDI

RFI haberinde "Cumhurbaşkanı Erdoğan, son yıllarda Afrikalı liderlerin kalbini kazandı." ifadesi kullanılan haberde, "Batılı yaklaşımı reddetmeyi ve kıtayı ayrımcılık yapmadan kucaklamayı düzenli olarak dile getiriyor. Hedefe ulaşan bir konuşma" ifadelerine yer verdi. 
Türkiye'nin Afrika'da 19 askeri ataşesinin ve Somali'de bir üssünün bulunduğu, aynı zamanda Libya'da varlık gösterdiği hatırlatılan haberde "Son zamanlarda Ankara, özellikle SİHA'larını öne çıkarıyor. Silah satışları artıyor. Etiyopya'ya 2021'de yaklaşık 95 milyar dolara karşılık 2020'de sadece 235 bin dolarlık ekipman satıldı. Angola, Çad ve Fas ile de ilerleme aynı düzende devam ediyor." ifadeleri dikkat çekti. 

ZİRVE ARTAN ETKİNLİĞİN YANSIMASI 

France Info da “Türkiye'nin Afrika kıtasında etkisini arttırdığını İstanbul'da düzenlenen zirvenin da bunun bir yansıması olduğunu” yazdı. 

Journal of Africa'da yayınlanan ve Erdoğan'ın politikasının güçlü noktasını oluşturduğuna işaret edilen yazıda ise "Türk Devlet Başkanı, asla Afrika devletlerinin egemenliğine müdahale etmiyor." ifadelerine yer verildi. 

Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Afrika'da nereye gitsem herkes bana SİHA'lardan bahsediyor." şeklindeki sözü de hatırlatılarak Bayraktar TB2'lerin büyük bir etki oluşturduğu vurgulandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan zirvede yaptığı konuşmada Afrika ülkeleri ile işbirliğinin eşit ortaklık temelinde olduğunu belirterek "Afrika nüfusunun sadece yüzde 6'sına Covid-19 aşısı tatbik edilmesi insanlık adına yüz kızartıcıdır. Bu sorunun çözümüne katkı sağlamak amacıyla önümüzdeki dönemde 15 milyon doz aşıyı paylaşmayı planlıyoruz. Turkovac için acil kullanım onayına başvurduk. Süreç tamamlanınca tüm insanlığın hizmetine sunacağız." dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...