Tgrt Haber

Son dakika! Normalleşmede ilk adım İsrail'den: Irıt Lillian'ı Ankara büyükelçisi olarak atadı

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber, AA
19 Eylül 2022 16:30 - Güncelleme : 19 Eylül 2022 17:22
Son dakika! Normalleşmede ilk adım İsrail'den: Irıt Lillian'ı Ankara büyükelçisi olarak atadı
Politika,İsrail,Türkiye,Büyükelçi

Son dakika haberi: Türkiye ile İsrail arasında normalleşme sürecinde ilk adım İsrail'den geldi. İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Irıt Lillian'ın Ankara büyükelçisi olarak atandığı duyuruldu.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 2017 yılında Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak tanıması, büyükelçiliği de Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararının alınması bölgede infiale yol açmıştı.

Türkiye’den de çok sayıda tepki alan karar sonrası Filistinliler Gazze’de sokağa dökülmüş ve protesto gösterilerine başlamıştı. Göstericilere acımasızca müdahale eden İşgalci İsrail polisinin 60’tan fazla Filistinliyi öldürmesi ile Türkiye’nin sabrı taşmıştı.

İsrail’in katliamlarına sessiz kalmayan Türkiye, İsrail'in Ankara Büyükelçisi Eitan Naeh'i Dışişleri Bakanlığına çağırıp bir süre ülkesine dönmesini istemişti. Kısa süre sonra tarafların talebi üzerine Türkiye Filistin nezdindeki Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Gürcan Türkoğlu'nu, İsrail de İstanbul Başkonsolosu Yosef Levi Sfari'yi çekmişti.

7 Temmuz 2021’de Netenyahu’nun yerine gelen yeni İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında gerçekleşen diyalog sonrası iki ülke arasında normalleş adımları atıldı.

İLK ADIM İSRAİL’DEN

İki ülke arasında normalleşme kararının alınmasının ardından ilk adım İsrail’den geldi. İsrail Dışişleri Bakanlığı, yurt dışı temsilciliklerdeki diplomat atamalarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Halen Ankara'da görev yapan Irit Lillian, İsrail'in Türkiye büyükelçiliği görevine atandı” ifadelerine yer verildi.

IRİT LİLLİAN KİMDİR?

Irit Lillian (1962, Rehovot doğumlu) 2015'ten 2019'a kadar İsrail'in Bulgaristan Büyükelçisiydi. Naftali Tamir Avustralya Büyükelçisi olarak geri çağrıldığında, Lillian Büyükelçi Vekili oldu.

Askerlik hizmeti sırasında Lillian, IDF radyo istasyonunda (Galei Tsahal) yapımcı ve editördü. Tel Aviv Üniversitesi'nden Arkeoloji ve Mısırbilim alanında lisans derecesi ve HUJ'de Doğu ve Batı Çalışmaları alanında yüksek lisans derecesi aldı. Lillian, 1986'da İsrail Dışişleri Bakanlığı'na katıldı.

Son dakika! Normalleşmede ilk adım İsrail'den: Irıt Lillian'ı Ankara büyükelçisi olarak atadı

ILIMLI YAKLAŞIM GÖSTERMİŞTİ

Öte yandan geçtiğimiz ay yapılan Türkiye İsrail görüşmelerinde olumlu görüşlerini basın mensuplarıyla paylaşan Irit Lillian, "Şu anda hemfikir olmadığımız bazı noktalar olduğunu biliyoruz. İlerleyebilir ve daha sonra çözebiliriz" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: TGRT Haber, AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...