Tgrt Haber
13 May 2022 12:05 - Güncelleme : 13 May 2022 12:53

Kaftancıoğlu kararı neden tartışılıyor? İletişim Bilimci Dr. Ali Haydar Fırat TGRT Haber'de yorumladı

Türkiye’de iç siyaset hayli ısınmış durumda. Son olarak CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu’nun 4 yıl 11 hapis cezasının ve siyaset yasağının onaylanması gündeme bomba gibi düştü. Öte yandan göçmen sorunu halen tartışmalar arasında. İletişim Bilimcisi Dr. Ali Haydar Fırat, Türkiye’de son yaşananları ve Kaftancıoğlu kararını yorumladı.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber

Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yaklaşık bir yıl gibi kısa süre kalırken siyaset de ısınmaya devam ediyor. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun ‘Cumhurbaşkanına alenen hakaret’ suçundan 4 yıl 11 hapis cezasının ve siyaset yasağının Yargıtay tarafından onaylanması gündeme bomba gibi düştü. Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu’na Karadeniz Turu ve beraberinde götürdüğü gazetecilerden dolayı yaptığı açıklamalara tepkiler sürüyor. Gündemdeki diğer konu ise göçmenler… Muhalefet tarafından siyasetin merkezine taşınmış durumdalar. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sık sık iktidara geldiklerinde Suriyelileri ülkelerine gönderecekleri vadinde bulunuyor. Yine Zafer Partisi Ümit Özdağ’ın desteğinin olduğu iddia edilen "Sessiz İstila" adlı ırkçı film de son zamanlarda çokça tartışıldı. Adeta linç kültürü siyaset tarzına dönüşmüş durumda. TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programında İletişim Bilimci Dr. Ali Haydar Fırat, Türkiye’nin gündemini yorumladı.

KAFTANCIOĞLU KARARI İLK DEĞİL 

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında Yargıtay'dan çıkan hapis kararını değerlendiren Dr. Ali Haydar Fırat, şunları söyledi:

“1960 darbesinden itibaren pek çok siyasi dava ile ilgili çıkan kararlar, kamu vicdanında yargılamaların siyasi boyutu olduğuna dair bir iz ve duygu bıraktı. Hatta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da yargılandı. Bugüne gelindiğinde Sayın Cumhurbaşkanımız, hakaret iddialarıyla ilgili Kaftancıoğlu’na kişisel tepkisini koymuş olabilir. Ancak yargının bunu bir tür emir telakki etmesi ve süreci hızlandırıp bu kararı vermesi tartışılması gereken bir mesele. Bu ilk değil. Cezaevine girmese bile üstüne siyasi yasak getirilmesi ağır. Bunlar, 2013’te atılan twitler. Burada hukukun geriye yürütülmesi söz konusu. Daha önce FETÖ ile ilişkilerin yürütülmesinde veya çözüm sürecinde farklı açıklama yapanlar ve twet atanlar oldu. Karar siyasidir, hukukun normlarının esas alınmadığı ortada”

İMAMOĞLU'NUN ELEŞTİRİLERİ ACITICI

Ekrem İmamoğlu’nun Karadeniz Turu eleştirilerini değerlendiren Fırat, linç kültürünün Türkiye’nin ortak bir kültürüne dönüştüğünü söyledi. Türkiye’de helalleşme sürecinin yaşanmadığı takdirde her dönemin kurbanları olacağını belirten Fırat, “İktidara gelen her kesim kelle almak isterse ve intikam hissi ile hareket ederse Türkiye buradan çıkamaz. İmamoğlu sürecinin iyi yönetilmediğini düşünüyorum. Eleştirilere İmamoğlu’nun verdiği yaralayıcı tepkiler, linç atmosferini farklı bir aşamaya taşıdı. Krizi köpürten açıklamalar olunca olay çıkmaza girdi. İntikam ve nefret sağlıklı değil. Buradan çıkmak siyaset kurumlarının işi. Ancak maalesef Türkiye'de siyaset kurumları kutuplaşmayı seviyor. Türkiye bundan yoruldu” ifadelerini kullandı.

IRKÇI POLİTİKA GÜDÜLMEDİ

Fırat, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın dışında Türkiye’de hem iktidar hem de muhalefet kanadında ırkçılık üzerinden bir siyaset yürütülmediğini söyledi. Ekolojik kriz nedeniyle 250 milyon insanın yer değiştirebileceğinin altını çizen Fırat, buna bir çözüm bulunması gerektiğini kaydederek “Geri dönüşler özendirilmeli. Ayrıca bir göç bakanlığı ve politikası oluşturmalı. Konu bilimsel olarak ele alınmalı. 80 milyonluk bir ülkede 5 milyon göç kolay hazmedilir değildir. Sizin haklarınızdan alınarak bu insanlar burada yaşıyor hissini ortadan kaldırarak bu sorunu çözmeliyiz. Ciddi toplumsal çatışmalara neden olabilir. Entegrasyon süreci 3-4 kuşak süreceğini düşünürsek kolay değil” dedi.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...