Tgrt Haber
01 Ağustos 2022 12:30 - Güncelleme : 01 Ağustos 2022 13:02

Kosova-Sırbistan savaşı kapıda mı? ASAM uzmanı Dr. Eray Güçlüer'den çarpıcı yorum: Tansiyon yükselecek

Rusya-Ukrayna savaşı ile Çin-Tayvan gerginliği derken şimdi de Kosova-Sırbistan arasında tansiyon yükseldi. Kosova tarafından alınan plaka ve geçiş belgesi kararını protesto eden Sırpların yoğunlukta yaşadığı Mitrovica’da silah ve siren sesleri duyuldu. Peki olası bir savaş kapıda mı? Altınbaş Üniversitesinden ASAM uzmanı Dr. Eray Güçlüer, tansiyonun giderek yükseleceği uyarısında bulundu. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
Kosova,Sırbistan,Rusya,Savaş

Dünya bu kez de Avrupa’da olası bir Kosova-Sırbistan savaşını konuşuyor. Kosova’nın kuzeyinde yer alan ve Sırpların yoğunlukta yaşadığı Mitrovica’da silah ve siren sesleri duyuldu. Kosova ile Sırbistan arasındaki sınır geçişlerinde plaka ve geçiş belgesi uygulaması gerginlik yaşanmasına neden oldu. Sırbistan, Kosova’dan geçecek vatandaşlardan plaka ve geçiş belgesi talep ederken aynı uygulamayı Kosova da yürürlüğe sokmak istiyor. Mitrovica’da yoğunlukta yaşayan Sırplar bu kararı protesto etti. Her iki ülkenin de yöneticilerinden üst üste açıklamalar geldi. Öte yandan NATO, bir çatışma durumunda “müdahaleye hazırız” mesajını iki tarafa ilettiklerini açıkladı. Kosova ile Sırbistan arasında bir savaş mümkün mü? Altınbaş Üniversitesi araştırma görevlisi ve Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) uzmanı Dr. Eray Güçlüer, kritik yorumlarda bulundu. 

TANSİYON DÜŞMEZ, YÜKSELİR 

Rusya-Ukrayna savaşının küresel fay hatlarından kırılmalara neden olduğunu Dr. Eray Güçlüer, “Dünyadaki fay hatlarını tutan çiviler gevşedi ve bazıları da çıktı. Bunlar ikinci dalga kırılmalar. Kosova-Sırbistan gerilimi, Çin-Tayvan gerilimi…  Öte yandan Ermenistan’ın Azerbaycan’a son zamanlarda saldırıları var. Sıcak günlere evriliyoruz. Tansiyon daha da yükselecek” dedi. 

ARKASIDA RUSYA VAR, ÇATIŞMA ÇIKARDSA NATO MÜDAHALE EDER 

Güçlüer, 2008’de Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesine rağmen Sırbistan’ın taleplerinin bitmediğine dikkat çekti. Kosova’nın sınırında 300 bin civarında Sırp kökenli Kosova vatandaşının yaşadığını kaydeden Güçlüer, şunları söyledi: “Şu anki kriz Rusya-Ukrayna savaşının bir sonucu. Sırbistan Rusya’nın yönlendirmesi ile Avrupa’nın merkezinde bir problem çıkarıyor. Problem Kosova’nın egemenliği meselesi. Kosova’nın kuzeyinde Sırp kökenli vatandaşlar Sırbistan kimliği taşıyor ve Sırp plakası takıyor. Kosova bunu kaldırmak istiyor. Kosova’da NATO gücü var. Sorun bir ay ertelendi. Süreç savaşa dönüşmeyebilir ama sürekli kanayan bir yara olarak devam edecek. Problem gerilemeyecek ama gelişecek.” 

Kosova-Sırbistan savaşı kapıda mı? ASAM uzmanı Dr. Eray Güçlüer'den çarpıcı yorum: Tansiyon yükselecek

Ülkenin Jarinje Sınır Kapısı yakınlarında araçlarla kurulan barikatların da durduğu bildirildi.

TÜRK İNİSİYATİFİNİ BALKANLAR’DA DA GÖRECEĞİZ 

Türkiye’nin hem Kosova hem de Sırbistan ile ilişkilerinin iyi olduğuna dikkat çeken Güçlüer, “Türkiye Ukrayna ve Rusya savaşında taraf tutmadı ve bu durum bugün tahıl koridorunun açılmasına neden oldu. Türkiye, Balkanlardaki istikrarın önlenmesinde taraflara baskı yapacaktır, Türk inisiyatifini Başkanlarda göreceğiz” dedi. 

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...