Tgrt Haber

Son dakika! Bakan Fidan'dan AB'ye vize mesajı: Vatandaşlarımızın mağduriyetine son verin

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
06 Eylül 2023 13:50 - Güncelleme : 06 Eylül 2023 14:40
Son dakika! Bakan Fidan'dan AB'ye vize mesajı: Vatandaşlarımızın mağduriyetine son verin
Hakan Fidan,

Son dakika haberi: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara’da Avrupa Birliği Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ile ortak basın toplantısında konuştu. Dışişleri Bakanı Fidan buradaki konuşmasında AB'ye vize serbestisiyle ilgili önemli mesajlar verdi. "Vize serbestisi sürecinde ilerleme kaydedilmesi de beklentilerimiz arasındadır" diyen Bakan Fidan, "AB, Türkiye’yi müzakere eden bir aday ülke olarak görmeli ve ahde vefa etkisinin gereklerini yerine getirmelidir" diye konuştu. 

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun komşuluk ve genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, Türkiye ve AB arasındaki işbirliği görüşmeleri kapsamında Türkiye'yi ziyaret etti. 

Bu kapsamda açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Schengen vizesi için Türk vatandaşlarının mağduriyetine son verilmesini istedi. "İlişkilerimizin ilerlemesi için gerekli iradeyi sergilemelerini ve daha cesur davranabilmelerini istiyoruz" diyen Bakan Fidan, "Ahde vefa etkisinin gereklerini yerine getirmelidir" diye konuştu. 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın açıklamalarından satır başları: 

"İKİ TARAFIN DA ÇIKARINA OLACAKTIR"

"Yaşadığımız depremin ardından gösterilen dayanışma bizim için çok önemliydi. Umarım bu gelişme ilişkilerin her alanına yandır. Bugün üyelik konusundaki kararlığımızı yineledik. 

Somut adımlar görmek istediğimizi vurguladık. Gümrük birliğinin güncellenmesine öncelik veriyoruz. Bu her iki tarafında çıkarına olacaktır.

"AB DAHA CESUR OLMALI"

Vize serbestisi sürecinde ilerleme kaydedilmesi de beklentilerimiz arasında. Vatandaşlarımızın vize konusunda yaşadığı sıkıntıların giderilmesi konusundaki beklentimizi de ilettim.

Düzensiz göç sorununu çözmek için öncelikle kaynak ülkelerde istikrarın sağlanması gerektiğini bir kez daha hatırlattık. Bugünkü görüşmemizde sayın Varhelyi'ye yeniden söylediğim gibi Avrupa Birliği'nden siyasi engellemelere müsamaha göstermemesini bekliyoruz.

AB'den İlişkilerimizin ilerlemesi için gerekli iradeyi sergilemelerini ve daha cesur davranabilmelerini istiyoruz."

Son dakika! Bakan Fidan'dan AB'ye vize mesajı: Vatandaşlarımızın mağduriyetine son verin

PKK/YPG VE ARAP AŞİRETLERİ ARASINDAKİ ÇATIŞAMALAR

Bakan Fidan soru-cevap kısmında Suriye'de Arap Aşiretleri ve terör örgütleri arasında yaşanan çatışmalarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu: 

"Suriye'de Arap aşiretlerinin YPG işgaline baş kaldırması öngördüğümüz bir husustu. Bizim Suriye politikamızın önemli bir ayağı da Suriye'deki halkların toprağından sürülmemesi kapsamında. 

ABD destekli YPG'nin Arap topraklarını işgal ederek onları boyunduruk altına aldı. Bunlariki toplum arasında kan davasına varacak sonuçları doğuracak. Kürtler ve Araplar arasına ekilen fitne tohumlarının rehabilitasyonu uzun sürecek.

Bölgedeözelikle Arapların YPG eliyle baskı altına alınma politikasına son verilmeli. YPG'nin meşru bir güç gibi gösterilmesine artık bir son verilmeli. Buolmazsa gördüğümüz çatışmalar sadece başlangıç olur."

VARHELYİ'DEN 'İŞ BİRLİĞİ' MESAJI

Görüşmenin ardından konuşan Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ise 'iş birliği' mesajı verdi. "Türkiye bizim için dost bir ülke" diyen Varhelyi, "AB-Türkiye ilişkilerinde nasıl bir ilerleme sağlayabiliriz bunu görüşmemiz istendi" diye konuştu: 

"Türkiye bizim için dost bir ülke. AB-Türkiye ilişkilerinde nasıl bir ilerleme sağlayabiliriz bunu görüşmemiz istendi. Halihazırda gerçekleştirdiğimiz bazı başarılar da var. Yeni Ortaklık Anlaşması bizim için ve insanlar için önemli bir gelişme, bu yatırımları kolaylaştıracak.

Türkiye Yatırım Platformu şu anda tamamen operasyonel hale geldi. Bütün bunlar Türkiye'nin ekonomisine katkıda bulunacaktır. Bu ayrıca Türkiye ve Avrupa'da istihdamı da artıracaktır.

Türkiye'deki tahrip edici depremin ardından 150 milyon Euro'luk insani yardımda bulunduk, ayrıca 470 milyon Euro'luk bir paket hazırlandı."

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...