Tgrt Haber

Son seçim anketleri şaşırttı, sıralama değişti! İşte kıran kırana savaşacak ilk üçteki Cumhurbaşkanı adayları!

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
27 Aralık 2022 12:40 - Güncelleme : 27 Aralık 2022 13:52
Ekonomik teşvikler oy oranlarını etkiledi.
Seçimler,6,Recep Tayyip Erdoğan,Kemal Kılıçdaroğlu,Meral Akşener

Her geçen siyaset biraz daha alevleniyor. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı adaylığını ilan ederken 6’lı masanın ikinci partisi İYİ Parti’den yer yer itirazlar geliyor. Öte yandan iktidar kanadı ise ekonomiyi doğrultmak ve vatandaşı enflasyona ezdirmemek için adımlar atıyor. Peki son anketler ne diyor?  

Ekonomik teşvikler oy oranlarını etkiledi.

Seçimlere sayılı aylar kala muhalefet kanadından adayın kim olacağı konusunda tartışmalar alevleniyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu adaylık sinyali verse de İYİ Parti’den sık sık itirazlar geliyor. Son olarak Kılıçdaroğlu, “Benim düşüncem cumhurbaşkanlığı seçimine tek adayla gidilmesi" diyerek adeta kendini bir kez daha işaret etti. Öte yandan iktidar kanadı ise ekonomiyi doğrultmak için teşvikler veriyor ve vatandaşı enflasyona ezdirmemek için adımlar atıyor.  Peki 6’lı masa adayını ne zaman açıklayacak? Son anketler ne diyor? TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye  Programında Optimar Araştırma Şirketi Başkanı Hilmi Daşdemir ve Politikyol Genel Yayın Yönetmeni Ali Haydar Fırat değerlendirmelerde bulundu. Daşdemir, son anket sonuçlarını açıklarken Fırat ise 6’lı masanın Şubat ayında adayını açıklayacağını söyledi. 

6’LI MASANIN TEK ADAYI KILIÇDAROĞLU 

Ali Haydar Fırat, “Kılıçdaroğlu’nun adaylığı masada kabul edilmiş görülüyor” diyerek şunları söyledi: “ Adaylık konusunda acele etmiyorlar. İyi Parti’nin çekinceleri var ancak oyun bozan haline gelmek istemiyor. Belediye başkanlarının, genel başkanımızın arkasındayız açıklamaları tartışmaları bitirmiş gösteriyor. İYİ Parti’nin başka bir öneri yapacağını sanmıyorum, başka seçenek yok. Kılıçdaroğlu’na masada bir sürpriz olmayacağını düşünüyorum. İlk turda seçim kazanılır. Kılıçdaroğlu aday olmasa CHP tabanı seçime gitmekte gönülsüz olabilir. 6’lı masanın adayının Şubat ayında paylaşılacağını düşünüyorum.” 

KILIÇDAROĞLU OLMAZSA MASA DAĞILIR 

Optimar Araştırma Şirketi Başkanı Hilmi Daşdemir, CHP’nin tabanının CHP’li bir isimin aday olmasını istediğini söyledi. “Ellerinde en iyi aday Kılıçdaroğlu” diyen Daşdemir, şunları söyledi: “Diğer adayların bir kısmı HDP rezervli, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kontrolünün pek mümkün olmadığını düşünenler var. Neticede masayı kuran Kılıçdaroğlu, adaylık noktasında büyük bir merhale kaydetti. Masanın içinden biri olacak. İYİ Parti lideri Meral Akşener hariç diğer partiler adaylık tartışmasına girmediler. Masada seçim kazanılırsa o masayı bir arada tutacak olan Kılıçdaroğludur. Başka bir aday gelirse bu ahenk tutmaz.” 

CHP İÇİNDE ADAYLIK YARIŞI BİTTİ 

Hilmi Daşdemir, CHP içindeki adaylık yarışının son bulduğunu belirterek şunları söyledi: "Cumhurbaşkanlığı adaylığında Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı geçmiş durumda. Anketlere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra Kılıçdaroğlu, ondan sonra Yavaş ve ardından İmamoğlu geliyor." Daşdemir, İYİ Parti ve Meral Akşener için, “Geçmiş süreçlerde CHP'ye bir borcumuz yok demiş olsa da Kılıçdaroğlu olmasaydı İYİ Parti'nin buralarda tutunabilmesi mümkün değildi. Masa varlığını CHP'ye borçlu” dedi.  

ANKATELERE GÖRE OY ORANLARI 

Son anketleri açılayan Daşdemir, şunları söyledi: "Oy oranlarına da bakacak olursak Erdoğan 43.7, Kılıçdaroğlu 12.4, Yavaş 10.1, İmamoğlu 9, Demirtaş 6.8, Akşener 6, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 2.9, MHP lideri Devlet Bahçeli 2.7, Memleket Partisi lideri Muharrem İnce binde 8. Muhalefetin aday açıklandığında yüzde 47-48 potansiyel oyu var. Adayın gücüne göre bu oran yüzde 49,5’e çıkabilir.  Seçimi kazanan yüzde 50 ya da 50.5 ile kazanacak. Bu yüzden kim kazanırsa kazansın muhalefeti konsolide edecek ve toparlayacak bir isim olması gerekiyor. Son dönemde Cumhurbaşkanını belirleyecek olan Refah partisi, Zafer partisi, Memleket partisi gibi hangi blok içerisinde olacağı bilmediğimiz partiler. Bunların desteğine göre Meclis aritmetiği ve Cumhurbaşkanlığı belirlenme ihtimali var. Gri alanda kalan partiler kaderi belirleyecek.”  

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ali27 Aralık 2022 17:45

REİS İnşaallah %65 ile ilk turda seçilir.Bu 7 Kocalı masaya aklı olan oy atmaz

Sonraki Haber Yükleniyor...