Tgrt Haber
30 May 2022 18:09 - Güncelleme : 30 May 2022 18:43

Türkiye'nin İsveç-Finlandiya vetosu: 'KKTC'yi tanıyın' talebi

Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği başvurusunu iki ülkenin terör örgütlerine verdiği destek gerekçesiyle veto etti. İki ülkenden gelen heyetler, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile bir araya geldi. Ankara'da gerçekleştirilen görüşmelerle birlikte, Batı ile yürütülen diplomatik görüşmelerde; Türkiye'nin KKTC'nin NATO ülkeleri tarafından tanınmasını gündeme getirecek.

Editör: Anday Celayir / Kaynak: Daily Express
İngiltere, Türkiye ve Yunanistan ile birlikte 'Ada'nın garantör ülkelerinden biri.
kktc,nato,isveç,finlandiya
İngiltere, Türkiye ve Yunanistan ile birlikte 'Ada'nın garantör ülkelerinden biri.

Terör örgütü PKK/YPG'ye verdikleri siyasi ve askeri destek dolayısıyla Türkiye'nin NATO'ya katılımlarını veto ettiği İsveç ve Finlandiya çözüm yolları arıyor. Ankara'ya heyet göndererek çıkış yolu arayan iki ülkeye; Türkiye taleplerini iletti ve yazılı mutabakat istedi. İsveç ve Finlandiya'dan şu ana kadar kayda değer herhangi bir dönüş gerçekleştirilmedi.

KKTC'NİN STATÜSÜ MASAYA GELECEK

Türkiye'nin veto kararının kalkması için NATO üyesi diğer ülkeler de devreye girerken; İngiliz medyası görüşmelere dair çarpıcı bir detay paylaştı. Daily Express gazetesinin iddiasına göre Türkiye; Finlandiya ve İsveç'in NATO katılım süreci müzakerelerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) statüsünü masaya getirecek.

ADALETSİZLİĞİ SONLANDIRMANIN ZAMANI GELDİ

Daily Express'e konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a yakın bir kaynak; söz konusu talebin Tatar tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iletildiğini kaydederek; "Arama yapılmıştı, bundan haberim var. Anladığım kadarıyla olumlu yanıt da alınmış. Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi, AB'deki veto haklarını sürekli kullanıyor. Adaletsizliği sonlandırmanın zamanı geldi" dedi.

Türkiye'nin, KKTC'nin tanınması konusunda baskıyı artırabileceği belirtildi.

İNGİLİZLER TANINMASINA SICAK BAKIYOR

İngiliz hükümetinin KKTC'nin tanınmasına sıcak bakacağını görüştüğü İngiliz yetkililerden aktaran Daily Express, İngiltere'nin Türkiye ve Yunanistan ile birlikte 'Ada'nın garantör ülkelerinden biri olduğunu vurguladı.

'AMACIM KKTC'NİN TANINMASI'

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Nisan 2021'de Sunday Express gazetesine verdiği mülakatta İngiliz hükümetine çağrı yaparak, iki devletli çözüm modelini destekleme talebinde bulunmuştu. Aynı röportajda Tatar, amacının, KKTC'nin bir ülke olarak tanınması olduğunu söylemişti.

KKTC, sadece Türkiye tarafından ülke olarak tanınıyor.

Kaynak: Daily Express
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...