Tgrt Haber

Yargıtay Başkanı eleştirdi, Bakan salonu terk etti

14 Ocak 2015 07:57
Yargıtay Başkanı eleştirdi, Bakan salonu terk etti
yargıtay başkanı, bozdağ,

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yargıtay Başkanı ali alkan'ın Yargıtay Kanunu'ndaki değişiklikleri eleştirmesi üzerine salondan ayrıldı.

Yargıtay Başkanı Ali Alkan, katıldığı anayasa panelinde hükümetin son yargı paketiyle Yargıtay'a müdahale ettiğini belirterek, "Yargıtay Yasası'nda yapılan son yasal değişiklikler sonrası yapılan ve süregelen uygulamalar Yargıtay'ın kurumsal bağımsızlığını ortadan kaldırıcı nitelikte olup, yüksek mahkemenin faaliyetleri idari bir kurulun (HSYK) faaliyetlerine bağlı hale getirilmiştir" dedi. Konuşmayı izleyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bu sözler üzerine toplantıyı terk etti.

"HANS'A GİTMESİN, HAŞİM'E GİTSİN DEDİK"

Anayasa Hukukçuları Derneği tarafından düzenlenen anayasa paneline TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Yargıtay Başsavcısı Hasan Erbil, HSYK Başkan Vekili Metin Yandırmaz ve Anayasa Mahkemesi üyeleri katıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise panele geçikmeli olarak katıldı. Panelde konuşan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, bireysel başvuru konusunda AYM Başkanı Haşim Kılıç'ı eleştirerek, "Hans'a gitmesin, Haşim'e gitsin dedik. Haşim de farklı yorumlar yapıyor. Bireysel başvuru çığrından çıktı" dedi. Adalet Bakanı Bozdağ da konuşmasında 82 Anayası'nın değiştirilmesi gerektiği üzerinde durdu.

"BİREYLER KORUNMAK GEREĞİ DUYMAMALI"

Bozdağ'dan sonra kürsüye çıkan Yargıtay Başkanı Ali Alkan ise hükümete sert eleştiriler yöneltti. "Anayasada öngörülen bazı kurumların darbe anayasasının ürünü olarak tanımlanıp eleştirilirken bir taraftan da aynı anayasanın bir kısım düzenlemelerine konjonktür gereği sahip çıkılması samimiyet açısından ciddi soru işaretlerini içermektedir" diyen Alkan, "Farklı düşüncelere sahip kişilerin ve grupların ayrımcılığa tabi tutulmadığı ve devletin de bilinçli veya bilinçsiz bu ayrımcılığı körüklemesinin kabul edilebilir bir mazereti olamaz. Bilim kurgu filimlerinde insanlığın kendi geliştiridiği rabotlardan korunmak zorunda kalması gibi bireylerin kendi geliştirdiği devletten korunmak gereği duyulmamalıdır" ifadesini kullandı. 

"SİYASETİN ETKİSİNDE BİR YARGI"

Hukuk devletinin bir anayasanın meşruiyetinin temeli olduğunu söyleyen Alkan, idarenin işlem ve eylemlerinin kanuna uygun olmasının yanında hukuka da uygun olması gerektiğini kaydetti. Alkan, "Hakim ve savcılara anayasada sağlanan yargıçlık güvencesi tam olarak sağlanması ve hakim ve savcılar kararlarını hiçbir baskı altında kalmadan tam bir vicdani rahatlıkla vermelidir. Bunu sağlamak ise hakim ve savcının değil devletin görevidir. Bir yıl içinde iki üç defa görev yeri değişen bir hakimin kendisini güvende hissetmesi mümkün değildir. Siyasetin etkisinde gibi algılanan bir yargının da birey için bir güvence olması mümkün değildir" değerlendirmesinde bulundu.

"YARGITAY'IN BAĞIMSIZLIĞI ORTADAN KALKTI"

Hakim ve savcıların görüşlerine göre ayrılmasını eleştiren Alkan, "Hakimlerin hiçbir somut ve hukuki dayanağı olmadan görüş, düşünce, inanç ve mezheplerine göre ayrımcılığa tabi tutulması, hatta bunun sanki çoğulculukmuş gibi takdim edilmesi telafisi güç birçok zarara yol açaçaktır. Yargıtay Yasası'nda yapılan son yasal değişiklikler sonrası yapılan uygulamalar Yargıtay'ın kurumsal bağımsızlığını ortadan kaldırıcı nitelikte olup, yüksek mahkemenin faaliyetleri idari bir kurulun faaliyetlerine bağlı hale getirilmiştir" diye konuştu.

Alkan bu cümlesini tamamladığı sırada Adalet Başkanı Bozdağ, salonu terk ederek otelden ayrıldı. Bozdağ'ın Yargıtay Başkanı'nın sözlerine tepki olarak toplantıyı terk ettiği öğrenildi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...