Tgrt Haber
06 Nisan 2022 15:20 - Güncelleme : 06 Nisan 2022 15:24

İftara özel lezzetli ve yapımı kolay birbirinden nefis 11 meze ve salata tarifi

İddia ediyoruz bu mezeler iftar sofralarınızın bir numarası olacak. Ramazan ayında iftar hazırlıklarına şimdiden başlayanlar için yemeklerinizin yanına görüntüsüyle şahane tadıyla mest eden meze ve salataları sizler için hazırladık. Yemeklerin olmazsa olmazı yapımı kolay tadı şahane meze tarifleri sizlerle…

İftara özel lezzetli ve yapımı kolay birbirinden nefis 11 meze ve salata tarifi

Ramazan ayının en güzel yanlarından biri birlik ve beraberlik içerisinde bulunmak ve kurulan davet sofraları. Aile bireylerinin ve dost, akraba ilişkilerinin geliştiği bu ayda davetlilerinizi memnun edecek iftar sofraları için özenli hazırlıklara başlayanlar için bizlerde en güzel tariflerle sizlerleyiz. Sofralarınızı en lezzetli meze ve salata tarifleriyle donatmak için haberimizi inceleyebilirsiniz. İşte iftar sofralarını süsleyecek, davetlilerinizi mest edecek, yiyenin bir daha yemek isteyeceği yapımı kolay meze ve salata tarifleri

HATAY YÖRESİNİN NEFİS BİR LEZZETİ : BEZİRGAN SALATASI TARİFİ

Et yemeklerinin ve kebapların yanına çok yakışacak, pratik ve çok lezzetli bir salata tarifi...

İftara özel lezzetli ve yapımı kolay birbirinden nefis 11 meze ve salata tarifi

Bezirgan salatası için malzemeler:

  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1/2 su bardağı orta dövülmüş ceviz
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 tutam taze nane
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Tuz

 

BEZİRGAN SALATASI NASIL YAPILIR?

  • Bezirgan salatası için, öncelikle 1 adet orta boy soğanı çok kalın olmayacak şekilde ay şeklinde doğrayıp, bir kaba koyun.
  • Soğanın üzerine biraz tuz serpiştirip, kısa bir süre eliniz ile ovuşturarak, yumuşamalarını sağlayın.
  • Daha sonra soğanların üzerine 1 tatlı kaşığı domates salçası koyun.
  • Eliniz ile salçayı soğanlara güzelce yedirin.
  • Ardından kaba yarım demet ince ince doğranmış maydanoz, 1-2 tutam ince ince doğranmış taze nane, yarım su bardağı orta dövülmüş ceviz, yarım çay kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı sumak, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber ve az miktar tuz koyun.
  • Taze nane yerine kuru nane de kullanabilirsiniz.
  • Tüm salata malzemelerini eliniz ya da kaşık yardımı ile güzelce karıştırın.
  • Hazırladığınız bezirgan salatasını et yemeklerinin ve kebapların yanında servis edebilirsiniz.

 

EDİRNE YÖRESİNE AİT ENFES BİR MEZE : MAMZANA TARİFİ

Et, köfte, kebap ve tavuk yemeklerinin yanına çok yakışacak, yapımı ile oldukça kolay, lezzeti ve sunumu ile iştah açıcı, Edirne mutfağına ait enfes bir meze tarifi...

İftara özel lezzetli ve yapımı kolay birbirinden nefis 11 meze ve salata tarifi

Mamzana için malzemeler:

  • 2 adet büyük boy patlıcan
  • 2 adet büyük boy kırmızı kapya biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet orta boy domates
  • 2 tutam maydanoz
  • Zeytinyağı
  • Kırmızı pul biber
  • Tuz

Üzeri İçin:

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 küçük diş sarımsak
  • Zeytinyağı
  • Kırmızı toz biber

 

MAMZANA NASIL YAPILIR?

  • Mamzana yapımında; öncelikle 2 adet büyük boy patlıcanı ve 2 adet büyük boy kırmızı kapya biberi yıkayıp, kurulayın.
  • Patlıcanların ve biberlerin birkaç yerine bıçak ile delikler açıp, fırın tepsisi içine koyun.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırına verip, yaklaşık 25 dakika közleyin.
  • Biberler patlıcanlardan önce közlenecektir.
  • Bu yüzden biberleri közlendiği an fırından alın.
  • Patlıcan ve biberler közlendikten sonra soğumaya bırakın.
  • Soğuduktan sonra kabuklarını soyup, bıçak yardımı ile küçük küçük kesin.
  • Diğer tarafta 1 adet orta boy domatesin kabuğunu soyup, minik küpler halinde kesin.
  • 1 adet yeşil biberin çekirdek kısmını temizleyip, küçük küçük doğrayın.
  • 2-3 tutam maydanozu da ince ince doğrayın.
  • Ardından bir kap içine közleyip doğradığınız patlıcan ve kırmızı kapya biberleri koyun.
  • Üzerine doğranmış domates, yeşil biber ve maydanozu ekleyin.
  • Hazırladığınız mamzana mezesinin üzerine damak tadınıza göre tuz, çok az zeytinyağı ve biraz kırmızı pul biber ekleyip, güzelce karıştırın.
  • Son olarak küçük bir kaba 1 su bardağı yoğurt koyun.
  • Yoğurdun üzerine çok az tuz ve 2 küçük diş rendelenmiş sarımsak ekleyip, pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın.
  • Hazırladığınız mamzana mezesini servis tabağına koyun.
  • Üzerine sarımsaklı yoğurdu dökün. Yoğurdun üzerine de biraz zeytinyağı ile kızdırdığınız kırmızı toz biberi gezdirip, servis edebilirsiniz.

EN PRATİK ANNE MEZESİ: HAVUÇ TARATOR TARİFİ

İftara özel lezzetli ve yapımı kolay birbirinden nefis 11 meze ve salata tarifi

Havuç tarator için malzemeler

  • 2 adet büyük boy havuç
  • 5 yemek kaşığı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 5-6 adet ceviz içi
  • 1 çay kaşığı tuz

 

HAVUÇ TARATOR TARİFİNİN PÜF NOKTASI

Arzuya göre içerisine toz kırmızı biber ilavesinde bulunabilirsiniz. Ceviz oranını arttırabilir, taze baharatlar ya da ince doğranmış maydanoz ilave edebilirsiniz.

HAVUÇ TARATOR TARİFİ NASIL YAPILIR?

  • Havucu rendeleyin ve bir tavaya alın. Çok az zeytinyağıyla beraber orta ateşte, yumuşayana dek, 2-3 dakika kadar kavurun ve bir köşede soğumaya alın.
  • Bir kabın içerisine yoğurt, süzme yoğurt, soğumuş rendelemiş havuç, ceviz içi, zeytinyağı, rendelemiş sarımsak ve tuzu alarak güzelce karıştırın.
  • Karışımı servis tabağına alın ve üzerine dilerseniz zeytinyağı gezdirerek ve taze nanelerle süsleyerek servis edin. Afiyetler olsun!

 

KUSKUS SALATASI TARİFİ

İftara özel lezzetli ve yapımı kolay birbirinden nefis 11 meze ve salata tarifi

Kuskus salatası için malzemeler:

  • Yarım paket kuskus makarna
  • 1 su bardağı mısır
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 adet orta boy kırmızı biber (isteyen közlenmiş kırmızı biber de kullanabilir)
  • 3-4 dal taze yeşil soğan
  • 5-6 adet kornişon turşu

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tane limonun suyu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yeteri kadar tuz

 

KUSKUS SALATASI NASIL YAPILIR?

  • Kuskus makarna haşlanarak süzülür.
  • Bir kapta zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi ve tuz karıştırılarak salatanın sosu hazırlanır.
  • Karıştırma kabına haşlanan kuskus makarna alınır ve üzerine mısır, ince doğranmış dereotu, ince doğranmış maydanoz, doğranmış kornişon turşu, ince doğranmış yeşil soğan, doğranmış kırmızı biberler eklenir.
  • Son olarak hazırlamış olduğumuz sos da karışıma eklenir.
  • Bütün malzemeler karıştırılarak servis tabağına alınır, afiyet olsun.

AVOKADO EZMESİ TARİFİ

İftara özel lezzetli ve yapımı kolay birbirinden nefis 11 meze ve salata tarifi

Avokado ezmesi için malzemeler:

  • 3 adet avokado
  • Yarım çay bardağı limon suyu (60 ml)
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Çay kaşığının ucuyla karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tutam maydanoz

AVOKADO EZMESİ NASIL YAPILIR?

  • Öncelikle avokadomuzu döndürerek ortadan keselim.
  • Ardından elimizle çevirelim ve ikiye ayıralım.
  • Bıçağı dikkatli ve sert bir şekilde avokadonun çekirdeğine sağlayalım ve çekirdeğini çıkartalım.
  • Ardından kaşık yardımı ile avokadomuzun içerisini çıkartalım ve uygun bir kap içerisine alalım.
  • Çatal veya patates ezici yardımı ile güzelce ezelim.
  • Ardından üzerine limon suyu, zeytinyağı, tuz, karabiber, sarımsak ve ince kıyılmış maydanozları ekleyerek karıştıralım.
  • Ezmemizi servis tabağına alalım ve güzelce yaydıralım. Dilerseniz çatal ile üzerine hafif çizikler atarak daha güzel görünmesini sağlayabilirsiniz.
  • Avokado ezmemiz servise hazır. Afiyet olsun!

 

AVOKADO EZMESİNİN PÜF NOKTALARI

  • Avokado ezmenizi yaparken kullanacağınız avokadoların olgun olması gerekmektedir. Eğer avokadolarınız oldun değilse 1-2 gün kadar kağıda sarılı bir şekilde, oda sıcaklığında bekletirseniz yumuşayacaktır.
  • Avokadolarınızı kaşık ile alabileceğiniz gibi dilerseniz kabuklarını da soyabilirsiniz.
  • Avokado ezmesini çay saatlerinize yapabileceğiniz gibi kahvaltılarınıza da yaparak afiyetle tüketebilirsiniz.

 

FASULYE PİYAZI TARİFİ

İftara özel lezzetli ve yapımı kolay birbirinden nefis 11 meze ve salata tarifi

Fasulye piyazı için malzemeler:

  • 1,5 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 1 adet domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 8-10 dal maydanoz (ben piyaz da sevmediğim için kullanmadım)

Sosu için;

  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı ya da sıvı yağ
  • Yarım limonun suyu
  • Yarım tatlı kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Süslemesi için:

  • 5-6 zeytin (ben sadece zeytin kullandım)
  • Arzuya göre 1 adet haşlanmış yumurta

 

FASULYE PİYAZI TARİFİ NASIL YAPILIR?

  • Kabuğu soyulmuş soğan piyazlık doğranır. Ardından yeşil biberler halka şeklinde doğranır.
  • Domatesler küp küp doğranır.
  • Maydanoz koyacaksanız maydanozlar ince şekilde kıyılır.
  • Genişçe bir kasede haşlanmış kuru fasulyeler, doğranmış domates, soğan ve biberler karıştırılır. Maydanozda bu aşamada eklenir.
  • En son sıvı yağ, limon suyu, sumak ve tuz eklenir tekrar karıştırılır. Dilerseniz sos malzemelerini ayrı bir kase içerisinde karıştırıp daha sonra ekleyebilirsiniz.
  • Üzeri zeytin veya haşlanmış yumurta dilimleri ile süslenerek servis yapılır.

 

YOĞURTLU YEŞİL MERCİMEK SALATASI TARİFİ

İftara özel lezzetli ve yapımı kolay birbirinden nefis 11 meze ve salata tarifi

Yoğurtlu yeşil mercimek salatası için malzemeler:

  • 1 çay bardağı yeşil mercimek
  • 1 çay bardağı arpa şehriye
  • 1 yemek kaşığı dolusu mayonez
  • 2 diş sarımsak
  • 16-17 yemek kaşığı yoğurt
  • Dereotu
  • Tuz

Üzeri İçin;

  • Zeytinyağı veya tereyağı
  • Toz biber

 

YOĞURTLU YEŞİL MERCİMEK SALATASI TARİFİ NASIL YAPILIR?

  • Mercimeği ve şehriyeyi ayrı tencerelerde yumuşayıncaya kadar haşlayalım.
  • Süzüp soğumaya bırakalım.
  • Yoğurdu, mayonezi ezilmiş sarımsağı katıp karıştıralım.
  • Doğranmış dereotunu tuzunu da katalım. Bütün malzemeleri birleştirip harmanlayalım.
  • Servis tabağına alıp üzerine yağda yaktığımız biberi gezdirelim. Soğuk olarak servis edelim.

 

KARAMELİZE SOĞAN MEZESİ TARİFİ

İftara özel lezzetli ve yapımı kolay birbirinden nefis 11 meze ve salata tarifi

Karamelize soğan mezesi tarifi için malzemeler:

  • 5-6 adet küçük boy kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 yemek kaşığı su
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon

 

KARAMELİZE SOĞAN MEZESİ TARİFİ NASIL YAPILIR?

  • Öncelikle soğanlarımızın kabuklarını soyalım ve dörder parçaya bölelim.
  • Ardından katmanlarını elimizle tek tek ayıralım.
  • Uygun bir tavaya zeytinyağını alalım ve soğanları ilave ederek kavuralım.
  • Soğanlarımız yumuşayama başladığında üzerine şekeri ekleyelim ve karamelize edelim.
  • Soğanlarımızın rengi dönünce 2-3 yemek kaşığı kadar su ekleyelim ve tavamızın kapağını kapatarak birkaç dakika pişmeye bırakalım.
  • Pişen soğanlarımızı uygun bir kaseye alarak üzerine nar ekşisi, karabiber, pul biber, kimyon, kırmızı toz biber ve tuzu ilave ederek karıştıralım.
  • Karamelize soğanlarımız servise hazır. Tercihe bağlı olarak süzme yoğurdun üzerinde servis edebilirsiniz.

 

KARAMELİZE SOĞAN MEZESİ PÜF NOKTALARI NELERDİR?

  • Karamelize soğan mezesini servis ederken süzme yoğurdun üzerinde servis etmeniz görüntü olarak daha güzel olacaktır. Diğer yoğurtların kıvamından dolayı aynı görüntüyü elde edemeyebilirsiniz. Dilerseniz diğer yoğurtların suyunu süzerek de kullanabilirsiniz.
  • Karamelize soğan mezesini davet sofralarına yapabileceğiniz gibi dilediğiniz et yemeğinin yanına da yapabilirsiniz.

 

KÖZ PATLICANLI TAVUK SALATASI TARİFİ

İftara özel lezzetli ve yapımı kolay birbirinden nefis 11 meze ve salata tarifi

Köz patlıcanlı tavuk salatası için malzemeler:

  • 1 adet büyük tavuk göğsü̈
  • 2 adet közlenmiş̧ patlıcan
  • 1 çay bardağı haşlanmış̧ şehriye
  • 4 adet kornişon turşu
  • 1 tutam ince kıyılmış̧ maydanoz
  • 1 tutam ince kıyılmış̧ dereotu
  • 2 diş̧ rendelenmiş̧ sarımsak
  • 1,5 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 yemek kasığı mayonez (isteğe bağlı)
  • Tuz, karabiber

Üzeri için;

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 avuç̧ ince dövülmüş ceviz

 

KÖZ PATLICANLI TAVUK SALATASI NASIL YAPILIR?

  • Tavuk göğsü haşlanır ve piştiğinde didilir.
  • Közlenmiş̧ patlıcanın kabuğu soyulur ve küçük doğranır.
  • Kornişon turşu küçük küp şeklinde doğranır. Yeşillikler ince kıyılır.
  • Bütün salata malzemeleri uygun bir servis tabağına alınır ve güzelce karıştırılır.
  • Yoğurt, mayonez, sarımsak tuz ve karabiber eklenir ve tekrar güzelce karıştırılır.
  • Sos tavasına zeytin ve tereyağı eritilir. Toz biber ve ceviz eklenir ve iyice kızdırılır.
  • En son olarak salata üzerine gezdirilir.

 

ISPANAK BORANİ TARİFİ

İftara özel lezzetli ve yapımı kolay birbirinden nefis 11 meze ve salata tarifi

Ispanak borani malzemeleri:

  • 300 gr. ıspanak
  • 1 adet soğan
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 kase yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1-2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı tuz

 

ISPANAK BORANİ NASIL YAPILIR?

  • Ispanakları temizleyip güzelce yıkayın. Doğrayın.
  • Bir tavada zeytinyağında soğanı kavurun içine ıspanağı ekleyin, tuz serpip karıştırarak pişirin. Piştikten sonra bir kaseye alın.
  • Bir kase yoğurdun içine sarımsakları tendeleyin. Soğuyan ıspanağı içine ekleyin. karıştırın.
  • Bir tavada dolmalık fıstığı yağsız şekilde kavurun. Servis tabağına alın. Üstüne fıstıkları koyun, tereyağını sos tavasında kızdırın kırmızı toz biber ekleyin. Ispanağın üzerine dökün. Servis yapın. Afiyet olsun.

 

PIRASALI YOĞURTLU SALATA TARİFİ

Pırasa sevmeyenlerin bile gözdesi olacak bir tarifle kapınızı çalıyoruz. Pırasalı yoğurtlu salata malzemeleri, kalori ve besin değerleriyle oldukça faydalı. Besleyici olduğu kadar lezzetiyle de sizi mutlu edecek ve pırasanın gerçekten en güzel hallerinden biri olan bu tarifi kesinlikle denemenizi öneriyoruz.

İftara özel lezzetli ve yapımı kolay birbirinden nefis 11 meze ve salata tarifi

Pırasalı yoğurtlu salata için malzemeler:

  • 3 Dal Doğranmış Pırasa
  • 1 Adet Rendelenmiş Havuç
  • 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
  • Yeteri Kadar Tuz
  • Yeteri Kadar Toz Karabiber
  • Servis Malzemeleri
  • 2 Çorba Kaşığı Yoğurt
  • 1 Çorba Kaşığı Tahin
  • Arzu Ettiğiniz Kadar Toz Kimyon

 

PIRASALI YOĞURTLU SALATA NASIL YAPILIR?

  • Zeytinyağında pırasa ve havucu dirilikleri gidene kadar soteleyin. Tuzunu biberini ekleyip ocaktan alın.
  • 3 dal doğranmış pırasa 1 adet rendelenmiş havuç 2 çorba kaşığı zeytinyağı Yeteri kadar tuz Yeteri kadar toz karabiber
  • Ayrı bir kasede yoğurt ve tahini karıştırın. Servis tabağına alıp üzerine yoğurtlu karışımı ekleyin. Üstüne kimyon serperek servis edebilirsiniz.
  • 2 çorba kaşığı yoğurt 1 çorba kaşığı tahin Arzu ettiğiniz kadar toz kimyon

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...