Tgrt Haber
09 Aralık 2021 13:53

Bakanlık 81 ile MHRS uyarısı gönderdi: Randevu krizine genelge

Vatandaşların bir süredir şikayetçi olduğu Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) sorununa Sağlık Bakanlığı'ndan genelge çözümü geldi. 81 ile gönderilen genelgede, Merkezi Hekim Randevu Sisteminin hasta memnuniyeti öncelenerek etkin bir şekilde kullanılması için çeşitli hususlara yer verildi.

Bakanlık 81 ile MHRS uyarısı gönderdi: Randevu krizine genelge
sağlık bakanlığı,mhrs,randevu sistemi

Sağlık Bakanlığı, Merkezi Hekim Randevu Sisteminin (MHRS konulu, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca imzalı genelge yayımladı. Vatandaşların bir süredir internet üzerinden ve ALO 182'den randevu alamamaktan şikayetçi olması üzerine Bakanlık harekete geçti. Birçok bölüme randevu alabilmek için günlerce bekletilen vatandaşlar için artık sağlık çalışanları ve hekimlerin nöbet çizelgesinin yeni şartlarla ayarlacağı bildirildi. Böylece randevu alımının da vatandaşların istediği şekilde düzene girmesi planlanıyor.

81 İl Sağlık Müdürlüğüne gönderilen genelgede, hekim çalışma cetvellerinin planlanması, uygulanması ve polikliniklerde randevulu muayene süreçlerinin takibi ve hizmete erişim konularında planlamanın hassasiyetle yapılması ve yürütülmesi hususlarına değinildi.

MHRS SÜREÇLERİ İL SAĞLIK MÜDÜRÜNÜN SORUMLULUĞUNDA

Genelgenin tam metninde şu ifadelere yer verildi:

Bakanlık 81 ile MHRS uyarısı gönderdi: Randevu krizine genelge

MHRS; vatandaşların Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ile ağız ve diş sağlığı merkezleri ve aile hekimlerine Alo182 arayarak canlı operatörlerden, web üzerinden ya da MHRS mobil uygulamasından kendilerine istedikleri hastane ve hekimden randevu alabilecekleri bir sistemdir. 

Bakanlığımıza bağlı sağlık tesislerinde, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) kapsamında verilecek muayene randevusu hizmetlerine ilişkin usûl ve esaslar Yönerge (Merkezi Hekim Randevu Sistemi Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge) ile oluşturulmuştur.

İl sağlık müdürü, MHRS hizmetlerinin planlanması, yürütülmesi, denetlenmesi, raporlanması ve geliştirilmesinden sorumludur. MHRS'ye ilişkin süreçler, il sağlık müdürünün sorumluluğunda kamu hastaneleri başkanı ile birlikte yürütülmektedir.

TAKİP VE RANDEVU PLANLAMASI

Sağlık tesislerinde MHRS uygulamalarının planlanması, yürütülmesi, denetlenmesi, raporlanması ve geliştirilmesinden, hekim çalışma cetvellerinin sisteme girilmesinin sağlanması, takip edilmesi, çalışma cetvellerinin izin ve görevlendirmeler dikkate alınarak düzenlenmesinden, randevulu hastaların randevu saatinde muayene olabilmeleri için gerekli tüm tedbirlerin alınması, hastaların sağlık tesisinden ayrılmadan önce uygun görülen ilk muayene ve kontrol randevularının verilmesine ilişkin süreçlerin planlanmasından başhekimler sorumludur.

Bakanlık 81 ile MHRS uyarısı gönderdi: Randevu krizine genelge
Türkiye''de uygulanmakta olan (MHRS), AB''nin kabul ettiği 20 temel kamu hizmetlerinden biridir. 

MHRS SÜREÇLERİNİN YÜRÜTÜLMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Hekim çalışma cetvellerinin planlanması, uygulanması ve polikliniklerde randevulu muayene süreçlerinin takibi, hizmete erişim ve hasta memnuniyeti açısından önceliğimizi oluşturmaktadır. Bu minvalde;

1) Sağlık tesislerinde aktif görev yapmakta olan hekimlerin aylık çalışma programları nitelikli bir şekilde planlanmalıdır. 

2) Sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştıracak şekilde az zamanda çok hasta bakılarak değil yaygın poliklinik hizmeti planlanarak randevulu muayene kapasite artırımı sağlanmalıdır. 

3) Muayene süresi hekime ve ilgili branşın özelliğine göre değişebildiğinden randevu aralıkları en etkili şekilde hekimlerimiz tarafından oluşturulmalı ve başhekimliklerimizce onaylanmalıdır. Kamuoyunda gündem olduğu gibi 5 dakikada bir muayene yapıldığı şeklindeki söylentilere sebep olacak uygulamalardan sakınılmalıdır.

Bakanlık 81 ile MHRS uyarısı gönderdi: Randevu krizine genelge
MHRS; kamu hastanelerinde ve bağlı sağlık kurumlarında dağınık halde uygulanan randevu sistemlerini merkezileştirmiştir. 

4) MHRS’ye esas poliklinikler için tüm hekimlerin 30 günlük tanımlı çalışma cetveli olmalı, periyodik olarak güncellenmeli ve sistemdeki görünürlüğünün 15 günün altına düşmemesi sağlanmalıdır.

5) İhtiyaç duyulması halinde mesai dışı poliklinik hizmeti sunulmalıdır. 

6) Bakanlığımız SİNA ekranlarından MHRS verileri İl Sağlık Müdürlükleri ve Başhekimliklerce takip edilerek gerekli tedbirler alınmalıdır. 

MHRS ile ilgili süreçlerin yukarıdaki açıklamalar dikkate alınarak hassasiyetle yürütülmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

MHRS'DEN NASIL RANDEVU ALINIR?

İnternet ortamında randevu alabilmek için Merkezi Hekim Randevu Sistemi'ni kullanabilirsiniz. Gitmek istediğiniz hastanenin il- ilçe ve ismini seçtikten sonra 'Randevu al' butonuna tıklayın. Açılan sayfada TC kimlik numarası ve MHRS şifrenizi girerek istediğiniz branşta doktora uygun görünen günler için randevu alabilirsiniz. MHRS şifreniz yoksa ya da unuttuysanız yine aynı sayfa üzerinden şifremi unuttum ya da üye ol seçeneklerini kullanabilirsiniz. Randevu sayfasından doktor ve saat tercihi de yapılabilmektedir.

İNTERNET ÜZERİNDEN MHRS RANDEVUSU ALMAK İÇİN TIKLAYIN

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...