Tgrt Haber
18 Ağustos 2022 10:46 - Güncelleme : 10 Eylül 2022 10:28

ABD'de çocuk felci alarmı! Yetkililer uyardı: Yüzlerce vaka olabilir

Geçtiğimiz ay yaklaşık 10 yıl sonra ilk kez çocuk felci vakasına rastlanan ABD’de endişe artıyor. “Sessiz katil” olarak adlandırılan virüs ile ilgili yetkililer uyardı: “Bu tek vaka buzdağının üstü. Altında yüzlerce vaka olabilir” dedi. 

ABD'de çocuk felci alarmı! Yetkililer uyardı: Yüzlerce vaka olabilir
Çocuk felci,ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri

Geçtiğimiz ay ABD’de sağlık yetkilileri, ülkede dokuz yıl aradan sonra ilk kez bir çocuk felci vakası görüldüğünü açıklamıştı. New York'ta çocuk felcinin 'sessiz' yayılması, endişeleri artırıyor.  ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, New York'ta tespit edilen bir çocuk felci vakasının "buzdağının sadece en çok görünen kısmı" olduğunu ve "toplumda dolaşan yüzlerce vaka olması gerektiğini" açıkladı.  CDC'nin Ulusal Bağışıklama ve Solunum Hastalıkları Merkezi direktörü Dr. José Romero, çocuk felci olan kişilerin çoğunun semptom göstermediğini ve bu nedenle virüsü bilmeden yayabileceğini kaydetti.

ÇOCUK FELCİ NEDİR?  

Çocuk felci tedavisi olmayan felce ve ölüme neden olabiliyor. Ancak ABD'deki çoğu insan aşı sayesinde korunuyor ancak yeni durum ek aşıları gerektirebilir. 

Çocuk felci ile enfekte olan yaklaşık 4 kişiden 3'ünde semptom gözükmüyor. Ancak bu kişiler CDC'ye göre virüsü başkalarına yayma yeteneğine sahip. Geri kalanların çoğunda, kolayca gözden kaçabilecek veya diğer hastalıklarla karıştırılabilecek boğaz ağrısı veya baş ağrısı gibi semptomlar bulunuyor. Ölüm oranı düşük olmakla beraber yaklaşık 200 enfekte insandan biri felç oluyor. Felç olanlardan birkaçı nefes alamadığı için hayatını kaybediyor. 

1940'ların sonlarında, çocuk felci salgınları ABD'de yılda ortalama 35.000'den fazla insanı sakat bıraktı. 1955'te bir aşı kampanyası başladı ve vakalar hızla düştü. CDC'ye göre, aşılar bir çocuğu yüzde 99 oranında virüse karşı koruyor. 

YAHUDİ CEMAATİ RİSK ALTINDA 

Ancak son yıllarda ABD’de bazı küçük gruplar çocuklarını aşı karşıtlığından dolayı virüse karşı aşılamadı. Bunlardan biri, New York'taki aşırı ortodoks Yahudi cemaati Toplum sağlığı lideri, Rockland County'deki dini Yahudi cemaatinin  çoğunun aşılamayı reddettiğine dikkat çekerek "Bu, karbon monoksit gibi sessiz bir katil ve bize ne zaman çarpacağını bilmiyoruz" dedi.

Kaynak: CNN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...