Tgrt Haber

Alzheimer tedavisinde büyük gelişme: Hastalığın ilerlemesini yavaşlatan ilaç!

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TRT Haber
18 Ağustos 2023 06:24 - Güncelleme : 18 Ağustos 2023 06:56
Alzheimer tedavisinde büyük gelişme: Hastalığın ilerlemesini yavaşlatan ilaç!
Alzheimer,Hastalık,İlaç

Alzheimer tedavisi için yeni geliştirilen bir ilaç, tıp dünyasında ses getirdi. İlaç, 18 aylık kullanımda hastalığın ilerlemesini yüzde 30-40 oranında yavaşlattı.

Beyin hücrelerinin yok olmasına neden olan ilerleyici bir nörolojik hastalık olarak tanımlanan Alzheimer'ın tedavisinde umut verici bir gelişme yaşandı. Çağın en önemli sağlık sorunlarından biri olarak gösterilen hastalığın ilerlemesini, 1,5 yıllık kullanımda yüzde 30-40 oranında yavaşlatar bir ilaç üretildi.  

TRT Haber'de yer alah habere göre, hasta ve yakınlarının umudunu artıran "Donanemab" adlı ilaca ilişkin dünyaca ünlü bilimsel tıp dergisi The Journal Of The American Medical dergisinde bir makale yayımlandı. Yaşları 60 ila 85 arasında değişen  bin 736 kişi arasında yapılan araştırmaya göre yeni alzheimer ilacı, hastalığın bulgularını yüzde 30 oranında yavaşlatıyor.

PROF. DR. HANAĞASI: BÜYÜK BİR GELİŞME!

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haşmet Hanağası, ilacın alzheimer hastalığıyla ilgili büyük bir gelişme olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatmaya yönelik bir ilaç ve görüldü ki gerçekten 18 aylık bir süreç sonunda kullanılan hastalar, kullanmayanlara göre yaklaşık yüzde 30 ila 40 arasında bir ilerlemede yavaşlama görüldü. Alzheimer hastalığı için çok büyük bir gelişme tabii ki bu. Çünkü ilk defa hastalığın seyrine olumlu etkisi olan ilaçlar bunlar."

SENEYE PİYASAYA SÜRÜLECEK

İlaç, alzheimer hastalarının beyninde oluşan "Beta Amiloid" adlı yapışkan maddeyi temizlemek üzere geliştirildi. Hastalık sürecinin erken evresinde kullanılıyor. Hanağası, ilaçların çok erken konulan teşhislerde işe yaradığını vurguladı. İlacın gelecek sene piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Fotoğraf: freepik.com

Kaynak: TRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...