Tgrt Haber
23 Eylül 2021 06:46

Alzheimer’a diş fırçasıyla savaş açın

Beyni zorlamak ve yeni şeyler öğrenmek Alzheimer riskini azaltıyor. Uzmanlar "Sağ elinizi kullanıyorsanız, bir süre sol elle diş fırçalayın" diyor.

Alzheimer’a diş fırçasıyla savaş açın
Alzheimer,diş fırçalama,

Hayat içinde yaptığımız rutin hareketler, yaşlılıkla birlikte görülme sıklığı artan Alzheimer hastalığının en sevdiği ortam. Beyni zorlamanın ve sürekli yeni şeyler öğrenme gayretinin beyni genç tutuğunu söyleyen Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Alzheimer’ın en büyük düşmanı olan beyinde yeni bağlantıların oluşması için gün içinde yapabileceğiniz en basit hareket diş fırçalamak. Her gün dişlerinizi sağ elinizle fırçalıyorsanız, bir hafta boyunca sol elinizle fırçalamaya başlayın. Sol elinizi kullandığınız zaman beynin plastik yapısı gereği, beyninizin sağ yarım küresi çalışmaya başlayacak. Bu düzeni bir haftalığına tersine çevirdiğinizde beyninizin diğer yarı küresini çalıştırmış olacaksınız. Dişinizi fırçaladığınız elinizi birer hafta arayla değiştirmek bile beyninizi şaşırtır” dedi.

30 YAŞINDA DA GÖRÜLÜYOR

Alzheimer’ın son yıllarda önemli oranda artış gösterdiğini hatırlatan Prof. Dr. Tarlacı, yaşlı hastalığı olarak bilinmesine rağmen genç yaş grubunda da görülmeye başladığını belirterek, "65 yaşındaki 100 kişiden 9- 15'inde, 75 yaş grubundaki 100 kişiden 15-20'sinde ve 85 yaş grubundaki 100 kişinin ise neredeyse 30- 40'ında Alzheimer ortaya çıkar. Özellikle ileri yaşla birlikte kişide kalpdamar hastalığı veya kafa çarpması hikâyesi de varsa risk artar. Yaş Alzheimer için en önemli risk faktörüdür. Ancak aileye bağlı olarak gelişen Alzheimer hastalığında belirtiler 60 yaş öncesinde başlar. 30-40’lı yaşlarda bile ortaya çıkabilir” diye açıkladı.

GENETİĞİN PAYI YÜZDE 1

Hastalıkla ilgili tüm genler bilinmese de bazı kişilerde çok erken yaşta ortaya çıkmasından genetik sebeplerin sorumlu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tarlacı, “Eğer bir kişi ebeveyninden “APOE-e4” risk genini alırsa Alzheimer riski artar. Ancak bu kesin hasta olacak anlamına gelmez. Çevresel etkiler ve genetik altyapı birleştiğinde Alzheimer ortaya çıkar” diye konuştu.

KİRLİ HAVA BİLE ETKİLİ

Bu beslenme şekli, geçirilmiş kafa travmaları, solunan kirli hava, eğitim seviyesinin düşük olması gibi faktörlerin erken Alzheimer gelişiminde rolü olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Tarlacı, diğer risk faktörlerini şöyle sıraladı: “Bazı ilaçları geçmişte kullanıyor olmak, rutin hayat tarzı, hobi-ilgi azlığı, egzersiz yapmamak, sigara-alkol alışkanlığı, Tip 2 diyabet olmak, homosistein yüksekliği, şişmanlık, kan yağlarında ciddi yükseklik, kontrolsüz hipertansiyon, kronik depresyon gibi faktörler genetik altyapı ile birleştiğinde Alzheimer’a sebep olur. Yani buradan da anlaşılacağı üzere, Alzheimer hastalığı genleri taşısanız da, çevresel kötü etkileri iyileştirdiğinizde Alzheimer’ı engelleyebilir ya da geciktirebilirsiniz.” 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...