Tgrt Haber
24 Temmuz 2021 10:02

Aşı zorunluğu var mı? Aşı zorunluluğu olan ülkeler

Son günlerde vaka sayılarının yükselmesiyle aşı karşıtı olanlar ve aşı konusunda tedirgin olanlar‘’Aşı zorunluluğu gelecek mi? Aşı zorunluluğu olan ülkeler hangileri?’’ sorularını sormaya başladı.

Aşı zorunluğu var mı? Aşı zorunluluğu olan ülkeler
aşı,aşı zorunluluğu

Aşılama çalışmaları devam ederken bir yandan da 1 Temmuz’da başlayan normalleşmeyle birlikte vaka sayıları hızla artıyor. Yaz tatili ve Kurban Bayramı tatilinin gelmesiyle birlikte vaka ve ölüm sayıları da artış gösterdi. Koronavirüsün mutant geçirmiş hali olan varyantlar nedeniyle bulaş hızı ve hastalığın ciddiyeti de arttı. Bu nedende aşı zorunluluğu, aşı olmayanlara getirilecek olan kısıtlamalar, aşıya teşvik çalışmaları gibi konular gündeme geldi.  

AŞI ZORUNLULUĞU VAR MI?  

Türkiye’de güncel olarak 64 milyon 750 bin 349 kişi Covid-19 aşısı oldu. 16 yaş ve üstünde olan herkes e-nabız ve MHRS sistemi üzerinden randevu alarak aşı olabiliyor. Ancak aşı sırası gelmesine rağmen bazı vatandaşlar aşı olma konusundan tedirgin olduğundan aşı olmuyor. Aşı kampanyalarını artıran ve aşıya karşı teşvik çalışmaları yürüten Sağlık Bakanlığı artan vaka sayılarının endişeli olduğunu vurguluyor.  

Uzmanlar sonbahar gelmeden 4.dalgayı yaşama riskinin olduğunu belirtirken aşı olmanın bu dalgayı durdurmada en güçlü silah olacağını belirtiyor. Vaka sayıları varyantlar nedeniyle tüm ülkelerde artış gösterirken ülkelerin gündemine aşı zorunluluğu uygulaması sık sık geliyor. Aşıya teşvik için çeşitli kampanyalar düzenleyen ülkeler aynı zamanda aşı zorunluluğunu da gündemde tutuyor. Türkiye’de henüz bir aşı zorunluluğu bulunmuyor. Daha önce aşı zorunluluğu uygulaması gündeme geldiğinde Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de çocukluk aşıları da dahil olmak üzere hiçbir aşının zorunlu olmadığını açıklamıştı. Aşı hakkında nihai kararın kişiye ait olduğunu belirten Sağlık Bakanlığı pandemiye karşı en etkili silahın ise aşı olduğunu bir kez daha hatırlattı.  

Aşı zorunluğu var mı? Aşı zorunluluğu olan ülkeler

Ancak aşı olmayanlar için yeni kısıtlamalar gelmesi ülke gündemini sık sık meşgul ediyor. Uzmanlar aşı tedirginliği ve aşı karşıtı olanlar yüzünde aşılama uygulamasının yavaşladığını ve istenilen toplum bağışıklığına ulaşılmadığını açıkladı.  Ancak Türkiye'de uzmanlar Sağlık Bakanlığı'nın aşı zorunluluğu uygulamasını getirmeyeceğini bunun yerine insanları aşıya teşvik edecek kampanyaları artıracağını belirtti. Ayrıca Sağlık Bakanlığı aşı olmayanlar için yeni kısıtlamalar getirerek aşıya teşvik etmeye çalışabilir. 

AŞI ZORUNLULUĞU OLAN ÜLKELER  

Artan vaka sayıları ve ölüm oranlarının ardından bazı ülkelerde birtakım mesleklere aşı zorunluluğu uygulaması başlatıldı. Fransa hükümeti tüm doktor, hemşire, sağlık sektörü çalışanı ve gönüllülerine 15 Eylül’e kadar aşı yaptırma zorunluluğu getirdi. 15 Eylül'e kadar iki doz aşı yaptırmayanların çalışmalarına izin verilmeyeceği belirtildi. Aşılarını olmadıkları için çalışma hakkı bulunmayan sağlık çalışanlarının maaşları da yatmayacak.  

İngiltere ve ABD’nin bazı kentlerinde kamu çalışanlarına aşı zorunluluğu getirdi. Bu kararla birlikte polis memurları, itfaiyeciler, inşaat müfettişleri ve diğer şehir çalışanları aşı olmadan çalışamayacak. Bunun yanında Özbekistan ve Yunanistan’da da belirli meslek gruplarına aşı zorunluluğu getirdi.  

 

Aşı zorunluluğu var mı? Aşı olamayanara kısıtlalamar gelecek mi? sorularını cevabını hazırladık. Siz de aşı zorunluluğu hakkında sorularınızı ve görüşlerinizi yorumalra yazabilirsiniz. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...