Tgrt Haber

Asperger sendromu nedir? Asperger sendromu belirtileri ve tedavisi nedir? İşte Asperger sendromu olan ünlüler…

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
30 May 2022 12:12 - Güncelleme : 30 May 2022 12:22
Asperger sendromu nedir? Asperger sendromu belirtileri ve tedavisi nedir? İşte Asperger sendromu olan ünlüler…
Asperger sendromu,sağlık

Sosyal beceriler konusunda zorluk yaşayan ancak zeka seviyeleri normalin üzerinde olan kişiler olarak tanımlanan asperger sendromunun belirtileri ve tedavisi birçok kişi tarafından merak edilirken "Asperger sendromu nedir? Asperger sendromu belirtileri ve tedavisi nedir?" soruları gündeme geldi. İşte Asperger sendromu ile ilgili tüm merak edilenler haberimizde…

Bazı kişilerde görülebilen Asperger sendromu otizm spektrum bozuklukları arasında yer alıyor. Normale oranla daha çok yüksek işlevsellik göstermeleri ile bilinen Asperger sendromuna sahip kişiler, sosyal beceriler konusunda zorluk yaşarken genellikle başkaları ile iletişim kurmakta zorlanır. Asperger sendromuna sahip olan kişilerde zeka sorunu bulunmuyor hatta aksine zeka düzeyleri genellikle ortalamanın üzerinde oluyor. Asperger sendromuna sahip olan kişileri saptamak için belli nüanslar bulunuyor. Peki Asperger sendromu nedir? Asperger sendromu belirtileri ve tedavisi nedir? İşte Asperger sendromu olan ünlüler

ASPERGER SENDROMU NEDİR?

Asperger sendromu, adını Avusturyalı çocuk doktoru Hans Asperger'den almıştır. Hans Asperger tarafından 1944 yılında tanımlanan bu sendrom, Amerikan Psikiyatri Birliği'nin sınıflama sisteminde ayrı bir bozukluk olarak yer almamaktadır. Ancak bu sendrom klinisyenler tarafından sıkça teşhis edilen bir tanıdır. Asperger sendromu, uzun süre ebeveynler tarafından fark edilmemektedir.

Asperger sendromu nedir? Asperger sendromu belirtileri ve tedavisi nedir? İşte Asperger sendromu olan ünlüler…

Sosyal iletişim konusunda güçlük çeken Asper sendromlu kişiler tek bir konuya odaklanarak o alanda gelişen yoğun ilgileri nedeniyle özel beceri ve yeteneğe sahip oluyor. Asperger sendromunu tamamen iyileştirecek bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Ancak bu tanıyı almış çocukların yaşayacakları zorlukların farkında olunarak yapılacak tıbbi ve psikososyal destekler ile Asperger sendromu olan kişilerin normal veya normale yakın bir hayat sürmesi sağlanabiliyor.

Asper sendromu tanısı konulan kişilerin konuşma becerilerinde belirgin bir problem yoktur fakat iletişim ve ilişki kurmada sorun yaşarlar. Aynı zamanda bu kişiler takıntılı düşünce ve davranışlara sahiptir. Henüz nedeni bilinmemekle birlikte daha çok erkek çocuklarında görülmektedir. Asperger sendromunun genelde dört erkeğe karşın bir kız çocuğunu etkilediği bilinmektedir.

ASPERGER SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Asperger sendromu, güçlü sözel becerileri ve entelektüel yetenek ile otizmin diğer türlerinden ayrılır. Belirtiler ise şöyledir:

  • Sosyal iletişim becerileri gelişmeyen asperger sendromu olan kişilerin konuşmalarında bir problem olmasa da sohbet başlatma ve sürdürmede zorlanırlar.
  • Sosyal iletişim ve ilişki kurmadaki güçlük ve takıntılı davranış örüntüleri neticesinde Asperger Sendromu olan kişiler, özellikle esprileri, imaları, mecazları anlamakta zorlanırlar.
  • Rutinden hoşlanırlar, değişikliği sevmezler.
  • İçe kapanıktırlar ve tekdüze konuşurlar.
  • Tekrarlayan davranışlarda bulunurlar.
  • Karşıdakinin ses tonunu ve esprileri algılayamazlar.
  • Bir konuda çok detaycı ve ilgili olurlar.
  • Sevdikleri konular üzerine konuşur, tek taraflı sohbet kurarlar.
  • Motor becerileri daha geç tamamlanır.
  • Aynı zamanda konuşmalarında telaffuz problem olmasa da konuşma tonu ve vurgusu konusunda sorunlar olabilir.
  • Sosyal iletişimdeki zorlukları nedeniyle arkadaş edinmek ve arkadaşlıkları sürdürmek bu bireyler için oldukça zordur. Göz teması, beden dili, duruşu konusunda da sorunları olabilir.
  • Asperger Sendromu olan bireylerin diğer bir özelliği de takıntılı düşünce, davranışlar ve ilgilerinin olmasıdır.
  • Hem düşünce hem de davranışlarında esnek değillerdir, yani düşünce tarzlarını, rutinlerini değiştirmekten çok rahatsız olurlar.
  • Planlama ve organizasyon becerileri zayıftır. Bazen kokuya, dokunmaya, sese ve tada karşı artmış duyarlılık görülebilir.

 

ASPERGER SENDROMU TEDAVİSİ NEDİR?

Asperger sendromu tedavisi beceri kazandırmaya odaklı müdahaleler ve çevrenin bireyin ihtiyaçlarına göre düzenlenmesini içerir.

Asperger sendromu nedir? Asperger sendromu belirtileri ve tedavisi nedir? İşte Asperger sendromu olan ünlüler…

Beceri kazandırmaya odaklı müdahaleler arasında sosyal beceriler, duygu düzenleme becerileri, dil ve iletişim becerileri, okuma yazma becerileri, uyum becerileri, motor beceriler ve planlama becerilerine yönelik müdahaleler sayılabilir.

Çevre düzenlemelerinin temelinde, çocuğun güçlü yanlarının ortaya çıkarılması ve zayıflıklarının olabildiğince azaltılması yer alır.

Bu rahatsızlığın çekirdek belirtilerine yönelik kanıtlanmış bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Ancak ilaç tedavileri, eşlik eden zorlukları azaltmak için sıklıkla kullanılmaktadır.

Dikkat problemleri, kaygılar, duygu durum bozuklukları, davranış problemleri ve uyku sorunlarını hedefleyen tedaviler mevcuttur.

ASPERGER SENDROMU OLAN ÜNLÜ İSİMLER KİMLER?

Elon Musk'ın 2021 yılında Asperger sendromu olduğunu açıklamasının ardından Asperger sendromuna sahip diğer ünlü isimlerde merak konusu olmuştu.

Asperger sendromu nedir? Asperger sendromu belirtileri ve tedavisi nedir? İşte Asperger sendromu olan ünlüler…

İşte Asperger sendromu olan ünlüler:

  • Elon Musk
  • Julian Assange
  • Isaac Newton
  • Greta Thunberg
  • Guy Martin
  • Anthony Hopkins
  • John Denver
  • Charles Robert Darwin
Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...