Tgrt Haber
06 Haziran 2022 17:03 - Güncelleme : 06 Haziran 2022 17:15

Bilim insanlarından çarpıcı araştırma: TV’ye bakmak felç riskini yüzde 14 artırıyor

Bilim insanlarının yaptığı bir çalışmaya göre 60'lı yaşlardan itibaren hareketsiz bir şekilde TV izleyerek geçirilen her saat felç riskini %14 oranında artırıyor. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Daily Mail
Bilim insanlarından çarpıcı araştırma: TV’ye bakmak felç riskini yüzde 14 artırıyor
Felç,İnme

İleri yaştaki insanlarda en sık görülen hastalıklarında başında inme geliyor. Yaşam tarzı ile yakından ilişkili olan inme ile ilgili yapılan bir araştırma 60’lı yaşlardan itibaren TV izleyerek geçirilen her saatin felç geçirme riskini yüzde 14 artırdığını ortaya koydu. Uyanık halde 13 saat veya daha fazla süreyi hareketsiz geçiren kişilerin felç geçirme olasılığının 11 saatten daha az hareketsiz geçirenlere göre yüzde 44 daha fazla olduğu ortaya çıktı. 

Buna karşılık, günde sadece 25 dakika tempolu yürüyüş veya bisiklete binmek gibi egzersizler felç riskini yüzde 40'tan fazla azalttığını ortaya çıkardı. Ayrıca hareketsiz yaşam, vücutta yağ birikmesine ve bunun da kardiyovasküler hastalık riskini arttırdığına dikkat çekildi. Fiziksel aktivite ise kolesterolü ve kan basıncını düşürerek felç riskini azaltmaya yardımcı oluyor. 

7.607 KİŞİ KATILDI

San Diego Eyalet Üniversitesi'nden uzmanlar, ortalama yaşı 63 olan 7.607 Amerikalı kadın ve erkeğe hareket izleme cihazları bağladı ve günlük hareket miktarlarları ölçüldü. Araştırmacılar yedi yıl sonra elde ettikleri tıbbi kayıtları incelediler. Araştırmacılar en hareketsiz insanların en yüksek felç riski altında olduğunu buldular. 

FELÇ RİSKİNİ YÜZDE 26 AZALTIYOR

Haftada üç buçuk saat hafif egzersiz yapmanın günde iki saatten az hareket etmeye kıyasla felç riskini yüzde 26 azalttığı gösterildi. Hafif egzersiz, ev işi yapmayı veya evin içinde dolaşmayı içeriyor.
İngiltere'de her yıl 100.000'den fazla kişi felç geçiriyor, bunların 38.000’i ölümle sonuçlanıyor. Birleşik Krallık'ta yaklaşık 1,3 milyon insan  şu ana kadar inme geçirdi. 

ABD'de her yıl 795.000'den fazla insan felç geçiriyor ve bunların 137.000'i ölüyor.

Ekip bulgularını JAMA Network Open dergisinde yayınladı.

Kaynak: Daily Mail
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...