Tgrt Haber
29 Ağustos 2018 16:07

Dukan Diyeti Tarifi ve nedir nasıl yapılır? - Dukan Diyeti listesi, testi ve diyet yorumları

Dukan diyeti nedir? Dukan diyetinin faydaları nelerdir? diyetin amacı, düşük karbonhidrat, yüksek proteine dayalı ve düşük yağ tüketimini amaçlayan bir diyet biçimidir. Peki, bu diyete başlayacak kişilerin en çok merak ettikleri soruların başında Dukan Diyeti listesi, testi ve diyet yorumları ve hangi sebzeler yenir? soruları gelmektedir. İşte Dukan diyetiyle kilo vermenin en etkili yolları.

Dukan Diyeti Tarifi ve nedir nasıl yapılır? - Dukan Diyeti listesi, testi ve diyet yorumları
dukan diyeti,dukan diyeti tarifleri,dukan diyeti liste

Dukan diyeti nedir? Dukan diyetinin faydaları nelerdir? diyetin amacı, düşük karbonhidrat, yüksek proteine dayalı  ve düşük yağ tüketimini amaçlayan bir diyet biçimidir. Peki, bu diyete başlayacak kişilerin en çok merak ettikleri soruların başında Dukan Diyeti listesi, testi ve diyet yorumları ve hangi sebzeler yenir? soruları gelmektedir. İşte Dukan diyetiyle kilo vermenin en etkili yolları. Dukan Diyeti üzerinde iki aşama vardır: iki kilo kaybı ve iki bakım fazı. Dukan Diyeti, yaşınıza, kilo verme geçmişinize ve diğer faktörlere bağlı olarak "gerçek" ağırlığınızı hesaplayarak başlar. Her aşamada ne kadar kalmanız, "gerçek" ağırlığınıza ulaşmak için ne kadar kilo vermeniz gerektiğini gösterir.

Dukan Diyeti ve 4 aşaması

Saldırı aşaması

Bu ilk aşama beş-on gün arasında sürer ve anında sonuç vaat eder. Diyetçiler, kesinlikle karbonhidratsız olarak izin verilen 72 yüksek proteinli gıdaya sahiptir.
 
Seyir aşaması

Saf protein günleri hala teşvik edilirken, 28 önceden onaylanmış sebze şeklinde karbonhidratlar yavaş yavaş yeniden üretilir. Dukanitler, ‘hedef ağırlığına until ulaşana kadar bu aşamada kalırlar.
 
Konsolidasyon aşaması

Önceden meyveler ve mandıra gibi yasak gıdalar yavaş yavaş yeniden piyasaya sürülüyor. İzleyenler, haftada iki öğün yemek yemeğe bile izin veriyorlar ve neredeyse istedikleri her şeyi yiyebiliyorlar (bazı kısıtlamalar hala geçerli).
 
Stabilizasyon fazı

Karbonhidratları yeniden kilo vermeden yeniden hayata geçirmeyi başardıysanız, 4. aşamaya adım adım geçip "hayat kuralları" nı açabilirsiniz. İnsanların diyette ne kadar süre kalacağı, mevcut kilosuna, zindeliğine ve istenen hedef ağırlığına bağlıdır.

Dukan Diyeti ve tarihi

''Kalıcı kilo kaybına yönelik Fransız tıbbi çözümü '' olarak adlandırılan Dukan diyeti, ilk aşamada seçilmesi gereken sadece 72 gıda ile reçeteli yemeklerde son noktadır. Karbonhidratlar, meyveler ve sebze olarak giyinmiş olsalar bile düşmanlardır.

Pierre Dukan'ın yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı planı ilk kez 2000 yılında Fransa'da “Je ne sais pas maigrir” adı altında yayınlandı (kilo vermeyi bilmiyorum). 2010 yılına kadar Dukan hareketinin İngiltere'ye ulaştığı, Dukan diyeti olarak yeniden adlandırılmadığıydı. Halihazırda karbonhidratsız bir blokta yeni bir çocuk olmasına rağmen, Dukan bazı iyi bilinen hayranlardan biraz yardım alarak jürili etkiledi. ve böylelikle kilo verme pazarında bir boşluk oluşturdu. Kate Middleton, kraliyet düğüne kadar olan dönemde, Dukan diyeti yöntemiyle iki beden düşürdü.

Pierre Dukan medikal kariyerine nörolojide uzmanlaşmaya başlamış ancak kilo almayı umutsuz bir arkadaşa yüksek proteinli bir diyet önererek beslenmeye yöneldiğini iddia etmiştir. Dukan, arkadaşının büyüklüğünde hızlı bir şekilde azalmasından etkilendi ve sonunda onu bir hane adı haline getirecek olan diyetin geliştirilmesi ve araştırılmasına başladı. Bugüne kadar, Dukan diyet kitabı dünya çapında yedi milyondan fazla kopya sattı ve 14 farklı dile çevrildi.

Tartışma olmadan, Dukan'ın kilo verme planı, sağlık çalışanlarının eleştirilerine maruz kalmıştır ve pek çoğu, diyetin dengesiz beslenme biçimini desteklediğine inanmaktadır. Son yıllarda, Pierre Dukan’ın tartışmalı iddiaları da Dukan markası üzerinde istenmeyen ilgi uyandırdı.

Dukan Diyeti Listelerinde izin verilen 100 gıda listesi

Kırmızı et: Dana bonfile, biftek, dana pirzola, pastırma, dana jambon, yağsız sığır eti, domuz eti
Kümes hayvanları: tavuk eti, tavuk ciğeri, hindi eti, tavuk veya hindi etinden şarküteri ürünleri, yabani ördek, bıldırcın, yumurta
Deniz ürünleri: alabalık, somon, sardalya, ton balığı, uskumru, kılıçbalığı, midye, yengeç, ıstakoz, istiridye, kalamar, ahtapot, karides
Peynir ve süt çeşitleri: Yağsız peynir, yağsız süt, yağsız krem peynir, quark, yağsız ekşi krema, yağsız yoğurt.
Vejetaryen besinler: Soyalı yemekler, vejetaryen burger, tofu gibi vejetaryen beslenmeye yönelik besinler sayılabilir.

Dukan Diyeti nedir?

Dukan diyeti, ketojenik bir diyete benzemektedir, çünkü hem yağ hem de protein tüketimini vurgulamakta ancak karbonhidratları yok etmektedir. Malzemeler bol miktarda olduğunda, öncelikle enerji için glikojen depolarına (karbonhidratlar) dönüşecektir. Ketojenik diyetler, vücudu enerji için yanan karbonhidratlardan yanan yağlara çevirmeye zorlar. Bu genellikle kilo kaybının istenen etkisine sahiptir, ancak vücuttaki yüksek keton seviyeleri sorunlu olabilir ve ketoz olarak bilinen bir duruma yol açabilir.

DUKAN DİYETİ VE ATAK EVRESİ

Atak aşamasında sadece belli besinler tüketilebilir.

Atak evresinde tüketilebilen besinler

Yulaf kepeği, yumurta, yağsız süt, yağsız peynir, balık, tavuk, hindi, yağsız dana eti, sakatat, yağsız yoğurt.

Ne kadar kilo vermek istiyorsanız, ona göre 1-10 gün boyunca yapabilirsiniz. Eğer hedefiniz 5 kilodan az ise 1 gün, hedefiniz 5 kilo ise 3 gün, hedefiniz 5-10 kilo arasında ise 5 gün, hedefiniz 10-20 arasında ise de 10 gün boyunca atak aşamasında kalmalısınız. Atak aşaması ile vücuttaki su hızla atılır ve metabolizma şaşırtıldıktan sonra metabolizmanın daha da hızlandırılması sağlandıktan sonra seyir evresine geçilir.

DUKAN DİYETİ VE SEYİR EVRESİ

Seyir evresinde tüketilebilen besinler

Seyir evresinde ard arda iki diyet yapılır. Önce protein diyeti ardından da sebze diyeti yapılır. Seyir aşaması, kilo başına bir hafta boyunca uygulanır. Örneğin, ilk 5 gün saf protein diyeti, 5 gün de protein ve sebze karışımı diyeti yapılabilir. Hedeflenen kilo azaldıkça da diyetinizde sebzeler daha da artar.

Seyir aşamasında 100 maddelik gıda listesine aynı zamanda 32 çeşit sebze de eklenir. Karbonhidrat içermeyen sebzeler tüketilebilir. Bu aşama iki farklı alternatif günden oluşur. Diyet yapan kişi 1 gün boyunca atak aşamasında gıdaları tüketmek  tedir. Diğer gün ise atak aşamasına ek olarak eklenen yiyecekleri tüketmektedir.

- Ispanak, marul, diğer yeşil yapraklı sebzeler

- Brokoli, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası

- Dolmalık biber

- Kuşkonmaz

- Enginar

- Patlıcan

- Salatalık

- Kereviz

- Domates

- Mantar

- Yeşil fasulye

- Soğan, pırasa, sarımsak

- Kabak

- Şalgam

- 1 porsiyon havuç

- Günde 2 yemek kaşığı yulaf kepeği (zorunlu)

Bunlar dışında herhangi bir sebze veya meyveye izin yok. Salata veya yemek tavasına eklenecek 1 çay kaşığı yağ dışında herhangi bir yağa da izin verilmiyor.


DUKAN DİYETİ VE GÜÇLENDİRME EVRESİ

Güçlendirme evresinde tüketilebilen besinler

Güçlendirme aşamasında kilo vermek isteyen kişiler önceki evrelerde olduğu gibi her gün istedikleri kadar protein ve sebzeyi yulaf kepeği ve su ile birlikte tüketebilirler. Ayrıca bu aşamada yasaklı olan bazı yiyecekler tüketilebilir. Atak ve seyir aşamasındaki yiyeceklere ek olarak aşağıdaki yiyecekler de tüketilebilir.

- Günde bir porsiyon meyve

- Ekmek (günde 2 dilim tam buğday ekmeği)

- Peynir (günde bir porsiyon peynir)

- Nişasta (haftada 1-2 porsiyon nişasta, 225 gram makarna veya diğer buğdaylar, mısır, fasulye, baklagiller, pilav veya patates)

- Et (kuzu eti haftada 1-2 kez)

- Kutlama öğünü (haftada 2 kez kutlama öğünü. İştah açıcı, ana yemek, tatlı)

- Protein günü (haftada 1 gün yalnızca proteinden oluşan gıdalar)

- Yulaf kepeği (günde 2,5 yemek kaşığı, zorunlu)

Bu aşamanın asıl amacı diyet sonrasında kilo alımını engellemek ve kiloyu sabit bir hale getirmektir. Verilen her 1 kilo için 5 gün güçlendirme evresi yapılması önerilir. Örneğin toplamda 12 kilo verildiyse, güçlendirme evresi 60 gün sürmelidir.

Dukan Diyeti Listesi Örneği ( Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel’den)

1.Aşama yani Atak Evresi için uygulanabilecek dukan diyeti listesi örneği aşağıdaki gibidir.

1. Gün Dukan Diyeti

Kahvaltı: 2 adet yumurta, yağsız süt ve füme somon ile hazırlanmış yağsız yumurta.

Öğlen: Yağsız beyaz peynir ile hazırlanmış jambon ruloları + Sade quark

Akşam: Izgara Dana eti (3 damla sıvı yağ ile  hazırlanmış) (soya sosu, zencefil, sarımsak, karanfil, karabiber ile sos hazırlanabilir)

2. Gün Dukan Diyeti

Kahvaltı: 200 gr yağsız yoğurt + 1,5 yemek kaşığı yulaf ezmesi

Öğlen: 200 gr Kuşbaşı doğranmış tavuk + sade quark(1,5 yemek kaşığı yulaf ezmesi eklenmiş)

Akşam: Izgara Balık (3 damla sıvı yağ ile  hazırlanmış) + doğranmış otlar

3. Gün Dukan Diyeti

Kahvaltı: 2 yemek kaşığı Yulaf ezmesi ve yağsız süt ile hazırlanmış karışım (tatlandırıcı eklenebilir)

Öğlen: 175 gr kıyma ile hazırlanmış kıymalı yumurta

Akşam: 3 adet yumurta (3 damla sıvı yağ ile  hazırlanmış) + Sade quark

4. Gün Dukan Diyeti

Kahvaltı: 2 yumurta + 1,5 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve yağsız süt ile hazırlanmış omlet

Öğlen: 2 yumurta ile hazırlanmış 1 yemek kaşığı zeytinyağlı salata

Akşam: 200 gr somon balığı + Buğulama Kuşkonmaz

Dukan Diyeti ile ortalama kaç kilogram verilebilir?

Dukan diyetinin ilk aşamasında 2 ile 7 gün arasındaki kilo kaybının 1,5 veya 3 kg arasında olabileceği söylenmektedir. Seyir aşamasına geçildiğinde ise haftada 2 kilogram kadar bir kilo kaybı beklenmektedir.

Dukan Diyeti’nin sağlığa zararları var mı?

Dukan Diyeti’nin sıkı bir beslenme programı olduğu ve katı kurallarının bulunduğu unutulmamalıdır. Bu sebeplerde dolayı da diyete başlayan bir çok kişinin süreci tamamlamadan dukan diyeti listesini yarıda bıraktığı görülmektedir. Diyete başlanılan ilk aşamada kilo kaybı çok hızlı görülebilmektedir. Bu kilo kaybının büyük bir kısmı vücuttan su kaybının olmasından kaynaklanmaktadır. Kaybedilen suyun vücuda alınmaması sonucunda baş ağrısı, ciltte kuruluk ve sindirim sistemi sorunları gibi birçok problem görülebilir. Dukan diyet listesinde karbonhidrat kaynakları yok denebilecek kadar azdır. Bunun sonucunda vücutta ileri dönemde vitamin ve mineral eksikliğinin görülme riski fazladır. Aynı zamanda yorgunluk, halsizlik, unutkanlık, ağız kokusu ve baş ağrısı en sık görülen şikayetlerdir.

Dukan Diyeti 2010, 2011 ve 2012 yıllarında Britanya’nın en kötü diyeti olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca uzmanlar tarafından da sağlık risklerinin faydaları aşabileceği belirtilmektedir. Uzun vadede sağlığa etkileri üzerinde yapılmış bilimsel bir araştırma bulunmadığından birçok uzman tarafından bu diyet planının uygulanması önerilmemektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...