Tgrt Haber

Eta varyantı alarmı: Eta varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Aşılar Eta varyantına karşı etkili mi?

10 Eylül 2021 11:18
Eta varyantı alarmı: Eta varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Aşılar Eta varyantına karşı etkili mi?
koronavirüs,,varyant,,covid-19,,DSÖ

Koronavirüs pandemi ile mücadele devam ederken dünyadan varyant haberleri gelmeye devam ediyor. Japonya Sağlık Bakanlığı, Japonya'da Koronavirüs Eta varyantı vaka sayısının 18 olduğunu açıkladı. Peki Eta varyantı nedir? Eta varyantı belirtileri nelerdir? Eta varyantı Türkiye’de görüldü mü?

Japonya Sağlık Bakanlığı Eta varyantı ile ilgili haberleri endişelere yol açtı. Hindistan'da ortaya çıkan Delta varyantı tüm dünyada vaka ve ölüm oranlarını artırırken geçtiğimiz haftalarda Mu varyantı gündeme gelmişti. Dün yapılan açıklamaya göre Eta varyantı Japonya’da görüldü. İşte ''Koronavirüs aşıları Eta varyantına karşı dirençli mi? Biontech aşısı Eta varyantına karşı koruma sağlar mı?'' sorularının cevabı. 

ETA VARYANTI NEDİR?  

Eta varyantı ilk olarak geçen yıl Aralık ayında İngiltere'de tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü, Mart ayında Eta varyantını İlgi Varyantları listesine ekledi. Dünya Sağlık Örgütü Koronavirüs varyantlarını iki gruba ayırarak araştırıyor. Bunlara VOC (endişe varyantları) ve VOI (ilgi varyantları) deniyor. Japonya Sağlık Bakanlığı 18 Eta varyantı açıklaması yaptıktan sonra gözler ''Eta varyantı hangi ülkelerde görüldü?'' sorusuna çevrildi.  

Koronavirüsün genetik dizilerini kaydeden bir web sitesi, Eta varyantının başta Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa olmak üzere 70'den fazla ülkede rapor edildiğini söylüyor.  

TÜRKİYE’DE ETA VARYANTI VAR MI?  

Eta varyantı haberi tüm dünyaya yayılırken akıllara ''Eta varyantı Türkiye’de görüldü mü?'' sorusu geldi. Eta varyantı, hem E484K hem de F888L mutasyonlarını taşıdığı için diğer tüm varyantlardan farklıdır. Şu anda, virüs türü, yüksek bulaşıcılık ve şiddet oranına sahip diğer ölümcül varyantlar kadar endişe verici olmadığı için ilgi çeken varyantlar listesinde yer alır. 5 Mart itibariyle 23 ülkede Eta varyantı tespit edilmişti. Henüz Sağlık Bakanlığı tarafından Eta varyantı ile ilgili bir açıklama yapıldı. Bu nedenle Türkiye’de Eta varyantı olup olmadığı bilinmiyor.  

Eta varyantı alarmı: Eta varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Aşılar Eta varyantına karşı etkili mi?ETA VARYANTI KORONAVİRÜS AŞISINA KARŞI DİRENÇLİ Mİ?  

Eta varyantının birçok ülkede görülmesi ve diğer varyantlardan farklı olması akıllara ''Koronavirüs aşısı Eta varyantına karşı etkili mi? Biontech aşısı Eta varyantından korur mu?'' sorusunu getirdi.  

Geçtiğimiz haftalarda Prof.Dr Uğur Şahin Biontech aşısının koronavirüsün varyantları üzerinde de etkili olduğunu açıklamıştı.  

Şirketin çevrim içi yıllık genel toplantısında konuşan Şahin, BioNTech aşısının virüsün varyantları üzerindeki etkinliğini değerlendirmiş ve "Aşımızı mevcut varyantlara uyarlamanın gerekli olduğuna dair bir kanıt yok" açıklamasını yapmıştı.  

ETA VARYANTI BELİRTİLERİ NELERDİR? 

Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilgi çekici varyantlat listesinde olan Eta varyantı şle ilgili haberler gelmeye devam ediyor. Gelişmelerle birlikte Eta varyantı belirtileri de merak konusu olmaya başladı.Eta  varyantı belirtileri Covid-19 yan etkilerine benzer olduğu tahmin ediliyor. Buna göre Eta varyantı belirtileri: 

  • Ateş veya titreme
  • Öksürük
  • Nefes darlığı veya nefes almada zorluk
  • Tükenmişlik
  • Kas veya vücut ağrıları
  • Baş ağrısı
  • Yeni tat veya koku kaybı
  • Boğaz ağrısı
  • Tıkanıklık veya burun akıntısı
  • Mide bulantısı ya da kusma
  • İshal
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...