Tgrt Haber
05 Ekim 2022 11:07 - Güncelleme : 05 Ekim 2022 14:46

Her gün tüketiyoruz! Bilim insanları araştırdı, işte kalp sağlığı için şeker kadar zararlı olan iki besin

Pirinç ve makarna gibi işlenmiş gıdalar soflarda sıklıkla yer buluyor. Tereddüt etmeden her gün tükettiğimiz bu ürünler yapılan araştırmalara göre kalp sağlığı için şeker tüketmek kadar zararlı.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Daily Mail
Her gün tüketiyoruz! Bilim insanları araştırdı, işte kalp sağlığı için şeker kadar zararlı olan iki besin
Kalp hastalıkları,şeker,kan şekeri

İran'lı bilim insanları beslenme üzerine çarpıcı bir araştırma yaptı. Araştırmada tam tahıllara kıyasla rafine tahılları tüketen kişilerin kalp sağlığına bakıldı.  Rafine tahılları tüketen kişilerin orta yaşta kalp hastalıklarına yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu buldu. Dr. Mohammad Amin Khajavi Gaskarei, işlenmiş tahıllarında zararlı abur cuburları yemeye eşdeğer olduğunu söyleyerek "Yüksek miktarda sağlıksız ve rafine tahıl tüketmeyi içeren bir beslenme, çok fazla sağlıksız şeker ve yağ içeren bir beslenmeye eşdeğerdir" dedi. 

KALBİ NASIL ETKİLİYOR? 

Araştırmaya göre rafine edilen tahıllar, liflerinden arındırıldıkları için vücut tarafından hızla parçalanıyor, bu da yemek sonrası kan şekeri seviyelerinde artışa neden oluyor.  Zamanla, yüksek kan şekeri kan damarlarına ve kalbi kontrol eden sinirlere zarar verebiliyor ve arter duvarlarında plak oluşumuna neden olabiliyor.  Kahverengi pirinç, yulaf ve kepekli ekmek gibi tam tahıllar tüm tahılı içeriyor. Ancak rafine tahıllar öğütülüp un haline getiriliyor.  Pek çok kraker, puding ve makarna da rafine tahıllar kullanılıyor. 

KALP SAĞLIĞI İÇİN TÜKETİLMESİ GEREKENLER

Çalışma 1.168 sağlıklı hastayı inceledi ve bunları koroner arter hastalığı olan 1.369 hastayla karşılaştırdı. Çıkan sonucu değerlendiren Dr. Gaskarei şunları söyledi: "Küresel olarak rafine tahıl tüketiminde ve genel sağlık üzerindeki etkide bir artış gösteriliyor. İnsanları tam tahıl tüketiminin faydaları konusunda teşvik etmenin ve eğitmenin yollarını bulmamız önemlidir." Çalışma, 7-9 Ekim 2022'de Dubai'deki 13. Emirates Kardiyak Derneği Kongresi ile birlikte American College of Cardiology Middle East 2022'de sunulacak.

2019 Amerikan Kardiyoloji Koleji ve Amerikan Kalp Derneği'nin kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi için tam tahılların yanı sıra sebze, meyve, kuruyemiş, protein ve balık çeşitlerini öneriyor. 

Kaynak: Daily Mail
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...